Førti trosset regnet i Vuludalen

Publisert 30.07.2012 06:00
Bjørn Brænd ønsker velkommen. T.h.kjentmann og historiker Lars Otto Wollum.  Foto Hans Sollid
40 kulturinteresserte fra fjern og nær trosset dystre værprognoser og fikk en meget interessant dag i kulturvandringa i Vuludalen lørdag. Men så var da også både tema og turleder tatt fra øverste hylle.
Med lokal turleder i Bjørn Brænd samt guide i historikeren Lars Otto Wollum som har en meget bred kunnskap om både tema og området, paret opp med fagpersonen professor emeritus Egil Mikkelsen som spesielt fortalte om utgravningene som arkeolog professor Arne Skjølsvoll og rondaneforskerne Sonja og Edvard Barth gjorde tidlig på 1980-tallet, kunne ikke dette blitt bedre, ja rent bortsett fra været da. Men de leste trosset regnet utover dagen og fullførte den vel åtte timer lange turen med glans. Det var nok hardere å holde ut dagene der inne for vel tusen år tilbake.
Det er jo ikke hverdagskost å bli levende satt inn i det en antar var en fast bosetting inne i Vuludalen som stammer fra år 500 med funn av kokegroper datert helt tilbake til år 0. Til sammen 30 gravrøser og 140 rensgraver taler sitt tydelige språk.



Turen fulgt den såkalte Barth-stien innover Vuludalen.Foto Hans Sollid
Turen fulgte den såkalte barth.stiien innover Vuludalen fra parkeringsplassen på nordsida av Vulua, Stien går over ei gangbru og fortsetter opp lia og innover på sørsida av Vulua.
 

Skilt ved avkjøringa fra vegen opp til Wollumsetrene. Foto Hans Sollid

Grei skilting, men burdet ikke her blitt brukt Barth-stien logo og tekst?

Lokal guide Lars Otto Wollum forteller, Foto Hans SollidGuid og histooriker Lars Otto Wollum forteller om de såklate geitekraggene som furuene blir kalt som er snaubeitet av geita gjennom generasjoner.

Valdreshøgda. Foto Hans Sollid
Valdrehøgda er navnet på dette fjellet lengst sør i geitsida. Navnet stammer trolig fra det gammelnorske valr  som betyr falk. 

Turens desidert eldste deltaker 89 år gamle Ola Blæsterdalen, Foto Hans Sollid
Turens desidert eldste deltaker var 89 år gamle Ola Blæsterdalen.

I slåttene. Foto Hans Sollid
Turen er kommer til slåttene i Vuludalen.Lars Otto har mye å fortelle.

Foto av Berit Østby. Foto Hans Sollid
 Berit Østby på Brandtenden i ei av de mange slåtteengene.

Rast. Foto Hans Sollid
Uten mat og drikker er det ingen turdeltaker som duger.

Rennsgrav med søppelsekk. Foto Hans Sollid

Det er forstemmende å finne en svart full søppelsekk nede på botnen av den første rensgrava en kommer til. Oppsynet i Sollia Fjellstyre bes om å ta turen inn hit så fort de kan.

Lars Otto forteller om kronrøsa i Vuludalen, Foto Hans Sollid
Lars Otto forteller om systemet med kronrøser. Her Røsa i Vuludalen som skiller mellom to fylker, to kommunre (Sør-Fron og Stor-Elvdal) og fra gammelt av Atndalen og Setningen Statsallmenninger. Denne kronrøsa er gjenoppbygd flere ganger,  sist i 1867.

Den eldste grensestenen. Foto Hans Sollid
Den eldste grensestenen stammer trolig fra 1795.
 

Baksida av grensesten på kronrøsa. Foto Hans Sollid
Er det noen sok kan tyde denne teksten som er slått inn på baksida av stenen på kronrøsa?

Gravrøs. Foto Hans Sollid
Andektig stemning ved den andre gravrøsa en kommer til. Med gul sydvest professor emeritus Egil Mikkelsen. Det er i alt registrert 30 slike gravrøser.

Les tidligere artikkel om gravrøsene og rensgarvene i Vukludalen her.

H.s.