Utisetra - vinter- og vårarbeid

Publisert 17.10.2013 06:00
Så lenge setrene var i drift, hørte det med til ettervinteren og vårarbeidet å sage og kløve veden som trengtes om sommeren. Da var vedtørkingen på sitt beste, og det ble gjerne kombinert med vårjakt på fugllek og hannhare på groen. Møkka ble kjørt ut om vinteren og fordelt i hauger. På våren ble den spredd utover med grep og slodda som gjødsel. Det var rundt disse møkkhaugene, hvor sola virka godt og hvor det først ble bart, at hannharene særlig beitet. De var da lette å se i skumringen eller grålysningen der de satt kvitgråe som tydelige profiler mot de mørke møkkhaugene.
 
 
Vanlig vedlikehold ble tatt mer og mindre regelmessig, men det hørte med til seterdriften. Større utbedringer, som muring av ny åre og pipe i 1862, ble gjerne gjort av innleid håndverker. Da var Kristen Nesset murer, og det fortelles at han murte åre og pipe på én dag. Sten og leire til muring som han fant i nærheten, var lagt opp sommeren før og kjørt fram på forhånd - på vinterføret.
 
Den gamle lyspeisen i bakstua ble revet ut, og det ble satt inn en kveksovn (1932). Hans Nyhus var snekker. I 1935 ble det lagt nytt tak på seterstua, da som spontak over det opprinnlige jordtaket. Det ble trolig lagt spontak på stallen og vedskålen samtidig, ettersom det ligger rester av tilsvarende spon også der. Hans Nyhus hadde for øvrig vært mye på Utisetra i oppveksten, også som gjetergutt og slåttekar, da mora Helene var budeie der sommerstid.