Ytring om reguleringsplansaken

Publisert 22.02.2017 08:00
I en ytring skriver Hans Sollid som privatperson: Hvordan var det mulig for rådmannen å overse de innspillene som hadde kommet til saken og som gikk på de visuelle konsekvenser fra Rv 27 med utsikt/siktlinje mot Rondane og at den nye bebyggelsen skulle utformes med vekt på tradisjonell byggeskikk og materialbruk, spesielt på bakgrunn av det framlagte bildet av ei eksempelhytte?
Og hvordan var det mulig for formannskapets medlemmer å overse det samme når de i kommunstyrets behandling støtter endringsforslag fra en som møter i kommunestyret som vara og som bl.a. går på nettopp dette?
All heder til Ingeborg Mellgren Mathisen (uavh.) for innsatsen.

Dette skriver Hans Sollid om i denne ytringen som står for han som privatperson:


Allerede på det informasjonsmøtet som ble holdt på Atnasjø kafe i forkant av planprosessen ble det fra en av interessentene uttalt at «de håpet på å kunne gå mest mulig under radaren». De visse vel allerede da at det kunne være ulike oppfatninger og regulerende bestemmelser i det terrenget de da gikk inn i.

Så kom forslaget til reguleringsplan fra Peco Eiendomsråd i Furnes.

Det kom inn mange innspill til denne reguleringsplanen, både av formell karakter men også mange som gikk på konkrete ting. Dette resulterte i et hav av vedlegg til saken da denne ble fremmet til behandling i formannskapet.

Der ble det vedtatt å legge reguleringsplanen ut til off. høring som seg hør og bør.

Det kom ikke færre innspill til planen da der mange stilte spørsmålet som gikk på problemstillinger konkret knyttet til utforming av type hytter og den visuelle konsekvensen dette ville medføre ift utsikten mot Rondane og delvis også ift lokal byggeskikk.

Til formannskapet

Rådmannen fremmer så sitt forslag til vedtak i formannskapets behandling av reguleringsplanen basert på alle disse innspillene og hans vurderings av disse.  Saken kommer opp som siste sak i et formannskapsmøte der saklista er lang som et vondt år og alle vedleggene til denne saken er meget omfattende. Det må være lov å si at noen og enhver kan bli litt slitne og lite «overvåkne» under slike omstendigheter. 

Resultatet blir at rådmannens innstiling blir vedtatt uten noen form for debatt eller endringsforslag.

So far, so good?

Men så oppstår det en helt ny situasjon.

I kommunestyrets 2. gangs behandling av reg.planen for Atnasjø kafe møter som vara Ingeborg Mellgren Mathiesen som nå møter som uavhengig representant, ikke for Høyre som hun hadde meldt seg ut av. Hun er landskapsarkitekt av yrke og kommer med en rekke forslag til møtet som er faglig sterkt forankret. Det framsettes endringsforslag der flere går på problemstillingene knyttet til landskapsbildet mot nasjonalpark Rondane og sikten mot Rondane slik at denne ikke forringes vesentlig av tiltak i reguleringsplanen. Hun foreslår at det skal kreves fotomontasjer som viser de visuelle konsekvensene for FV 27 sed utsikt/siktlinje mot Rondane. Spesielt gjelder dette husrekken nærmest FV27 som viser utsikten mot Rondane og hvordan det visuelle inntrykket av de planlagte bygningene vil bli.

Da blir det liv i leiren – og godt er nå det. For det vanlige løpet med at rådmannens forslag som blir vedtatt først i formannskapet og deretter i kommunestyret uten at sakene der blir endret i noen grad, blir brutt.

Ordfører og gruppeleder og en av utbyggerne Even Moen er erklært inhabile

Jan Erik Lindgjerde (Ap) synes at dette kommer vel sent.

Men til dette med at forslaget kom for sent, kan det vel bemerkes at repr. Ingeborg Mellgren Mathiesen i den fasen vi snakker om, som uavhengig representant faktisk ikke hadde noen gruppe å fremme saken gjennom.

Ap går i gruppemøte.

Det følger en debatt som seg hør og bør ut fra de omstendigheter som foreligger, det skulle bare mangle. Det faller noen kommentarer om torvtak osv.

Men det som er bemerkelsesverdig er at samtlige av den uavh.repr. Ingeborg Mellgren Mathisens tilleggsforslag blir vedtatt med stort flertall. Stort sett bare mot fire stemmer.

Det vil si at mange av de som hadde deltatt i behandlingen i formannskapet, nå sluttet opp om disse tilleggene.

Det er nå en kan spørre:

På bakgrunn av at mange av Ingeborg Mellgren Mathisens tilleggsforslag baserer seg på problemstillinger som har være berørt av mange gjennom høringsuttalelser, noe som hverken rådmannen eller formannskapets medlemmer hadde tatt inn over seg.

Men nå da de framsettes i sjølve møtet, og her er det ikke helt vanlig at de slike forslag skal vinne fram, går de gjennom med stort flertall.

Hvordan var dette mulig?

Det skal vel i rettferdighetens navn sies at det ikke er helt enkelt å sette seg inn i alle sakene som passerer verken formannskapet eller kommunestyret. I mange tilfeller er det trygt å lene seg til rådmannens innstilling.

Det er også verdt å bemerke at utbyggerne ennå ikke har lagt fram tegninger av hyttene/husene noe de lovet for ei god stund siden. Sollia.net ble da forespeilet å få disse for publisering i det det illustrerende bildet som fulgte reguleringsplanen vakte sterke reaksjoner. Så har ennå ikke skjedd.  

Alt tatt i betrakting kan en vel si at det bra det gikk som det gikk, at radaren fulgte bakken denne gangen.

Nå er reguleringsplanen vedtatt og utbyggerne ønskes lykke til.

Sollia trenger tiltak som dette der det kan skapes utvikling og arbeidsplasser.

Når en vet at det går mot eierskifte både på Enden og på Skogli og nye eierkonstellasjoner er på gang på Rondetunet, gir dette i sum nye utfordringer, men også nye muligheter. Spesielt dersom alle parter her trekker sammen. Sollia har mulighetene som få andre, det gjelder bare å få utnyttet dem, også i en næringspolitisk sammenheng.

Hans Sollid – helt som privatperson