Vitenskapsfolk med tilknytning til Sollia

Publisert 23.05.2012 00:49

Sollia.net har tatt mål av seg ved ujevne mellomrom å publisere artikler om vitenskapsfolk med tilknytning til Sollia. Langt flere enn det som er vanlig kjent i dag, har hatt fjellbygda som base. Vi viser til tidligere artikkel om Rasch som du kan lese her

220px-Portrett_av_Robert_CollettRobert Collett

Robert Collett (1842-1913) var sønn av Peter Jonas og Camilla Collett. Faren døde av lungebetennelse bare 38 år gammel, og moren satt tilbake med fire barn. Robert, som var den eldste, ble pleiesønn hos farbroren Johan Chr. Collett. Fra 1854 bodde familien på Lillehammer i fem år. Her fikk han gode venner og god kontakt med naturen som han elsket. Han samlet planter og egg, og førte nøyaktig dagbok over sine iakttakelser. Da han kom tilbake til Christiania 1859, ble det særlig insekter og fugler som fanget hans interesse.

På Lillehammer gikk han på latinskolen, men skolegangen ble avsluttet 1861 ved Nissens skole i Christiania. Med tungt hjerte begynte han å studere jus, men nesten daglig gjorde han sine utflukter i byens omegn, og etterpå var han på det zoologiske museum som lå i universitetsbygningene i sentrum. Dit brakte han innsamlet materiale, og der kunne han prate med sin venn og lærer, professor Halvor H. Rasch. Det var med møye han fikk tatt sin juridiske embetseksamen 1868, men så var det slutt.

I åra 1871–72 var han assistent hos professor Rasch. Han fikk museets første konservatorstilling 1874, og 1876 ble han universitetsstipendiat i zoologi. I januar 1885 ble han konstituert som professor og utnevnt i oktober samme år uten konkurranse. Han satt i stillingen til han døde av lungebetennelse 27. januar 1913.

Ved sine tallrike studiereiser, blant dem til vårt område som han kjente til fra sin oppvekst på Lillehammer, samlet han et rikt materiale for Universitetets zoologiske museum. Det zoologiske museums samling av norske virveldyr skyldes ikke minst hans personlige samlervirksomhet. Robert Collett var en ivrig fotograf som forsynte sine bøker med egne fotografier. Et fotografi av interesse er hans dokumentasjon av veggen på Atneosen gård med skaller av bjønn og elg.

På Universitetets årsfest 2. september 2011 ble, i anledning Universitetets 200-års jubileum, bygningen som huser Zoologisk museum offisielt døpt om til Robert Colletts hus.
Stabbursveggen ipå Atnosen