Villren som reiselivsattaksjon

Publisert 19.10.2011 15:10

Bilde av renskalv foto Jo ØvergaardI hvilken grad kan villreinen gi grunnlag for attraktive opplevelser for turister? En rykende fersk rapport utført av rådgiverfirmaet Mimir AS på oppdrag for Miljøverndepartementet konkluderer med at villreinen er unik, men at markedet ennå ikke har lært at grådyra i den norske fjellheimen er et svært spesielt dyr. Stikkord for det videre arbeidet må være, ifølge firmaet, "mobilisering og opplæring av aktører, markedsføring av villreinen som unik art, samt å sikre forutsigbare rammebetingelser".

 Innen 2013 skal det være utarbeidet og vedtatt regionale planer for de nasjonale villreinområdene Hardangervidda, Rondane/Sølnkletten, Setesdal Vesthei/Ryfylkeheiane/Setesdal Austhei, Nordfjella, Ottadalsområdet, Snøhetta, Knutshø og Forollhogna. Flere av planene setter søkelyset på hvilke muligheter som ligger i å utvikle villreinen som reiselivsattraksjon, og om det er mulig å gjøre dette på en bærekraftig måte. Miljøverndepartementet har derfor tatt initiativ til et felles prosjekt for å fremskaffe mer kunnskap om, og i hvilken grad, villreinen kan gi grunnlag for attraktive opplevelser for turister. Forprosjektet (rapporten fra Mimir AS) har vurdert "sannsynligheten for at opplevelsesutvikling knyttet til villrein kan være en fremtidig og realistisk næringsnisje, samt hvilke forutsetninger som eventuelt må være på plass".

 Mimir AS presiserer følgende: "Målet med forprosjektet er altså å gjøre en grunnleggende vurdering av om det er et potensial for å utvikle attraktive og bærekraftige opplevelser knyttet til villreinen. Forutsatt en positiv konklusjon skal forprosjektet munne ut i en velbegrunnet prosjektplan - som skal gi grunnlag for et hovedprosjekt".

 To aktører i dag

I forbindelse med forstudiet har Mimir AS vært i kontakt med turistinformasjoner/destinasjonsselskaper i områder med villrein, samt med Innovasjon Norges utekontorer i Sverige, Danmark, Storbritannia, Frankrike, Nederland og Tyskland. Hensikten har vært å finne ut hvilken attraksjonskraft villreinen har i reiselivsmarkedet innenlands og utenlands.

 

Innenlands viser undersøkelsen at det er få henvendelser som spesifikt går på villrein, og at gjestene ikke vet forskjellen på villrein og tamrein. "De fleste mener at det vil styrke attraktiviteten til området om villrein tas med i markedsføringen. Mange er imidlertid redde for å lage for høye forventninger i forhold til å få oppleve dyret", påpeker Mimir som også viser til at "flere fremhever sårbarheten til dyrene og behovet for å jobbe bærekraftig".

 

Tilbakemeldingene fra utekontorene til Innovasjon Norge viser at det blant utenlandske turister er liten, eller ingen kjennskap til forskjellen mellom villrein og tamrein - og at villrein er lite kjent. Mimir AS skriver følgende i rapporten:

 

"Både i Frankrike og Tyskland assosieres reinsdyr med samisk kultur, mens assosiasjonene i Storbritannia og Nederland i stor grad er knyttet til julenissen og finsk Lappland. I Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Nederland antas det at villreinens tilstedeværelse kan øke attraksjonskraften for et naturområde, først og fremst for naturinteresserte målgrupper. Forutsetningen er imidlertid god tilrettelegging og gode konsepter. Totalt sett kan tilbakemeldingene fra Innovasjon Norges utekontorer oppsummeres som positivt avventende".

 

Innenlands har Mimir AS funnet fram til to aktører som har "villreinsafari" på programmet, men tar forbehold om at det kan være flere aktører. Disse to aktørene melder på sin side om størst interesse blant naturfotografer og blant folk som har over gjennomsnittet kjennskap til villreinen og villreinfjellene. "Generelt har villreinopplevelser lav etterspørsel. Dette kan imidlertid ha sammenheng med at tilbudet også i begrenset grad har vært markedsført", skriver rådgivningsfirmaet i rapporten.

 

Historieformidling

"Villreinen er unik, men markedet vet ikke om det. For å få til bedre næringsutvikling rundt villreinen må en altså først og fremst få markedet til å forstå at dette er et svært spesielt dyr. En må altså få markedets oppfatning av unikhet til å bli mer som realiteten. Formidlingskonseptene rundt villrein må utvikles videre slik at de kompenserer for at villreinen er vanskelig tilgjengelig og sårbar for menneskers adferd. Det betyr å legge vekt på historieformidlingen rundt dyret", er rådet fra Mimir AS som ellers påpeker at "en grunnleggende forutsetning for økt næringsutvikling knyttet til villreinen er at vernebestemmelser og restriksjoner tilpasses slik at det er mulig å drive kommersielt og langsiktig. Dagens regler hindrer kommersielle aktører i å gjennomføre turer, mens for eksempel jaktlag og turlag kan bevege seg fritt innenfor området. Fordi arten er så sårbar, kan det være hensiktsmessig med en form for regulering eller også krav til godkjenning. Regelverket må imidlertid være rimelig og forutsigbart".