Norge er det eneste landet i Europa som har rester av den opprinnelige ville fjellreinen, og Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på den utsatte arten.
Det foregår grundige tellinger hver vinter i alle villreinområdene, blant annet i Rondane sør. I år trodde ikke forskerne det de så. De ventet å finne 2000 dyr, men mener det er bare litt over 1800 dyr i området.
I dag setter avisa GD fokus på det lave antallet villrein.
– Vi ble forskrekka. Vi fant ut at vi måtte gjøre en ny, grundig telling over et enda større område. Ingen flere ble registrert, sier Hans Bondal, leder i Villreinutvalget i Rondane sør til NRK
Han mener utviklingen er uventet og dramatisk.
– Mystisk nedgang
Det er ingen klar årsak til nedgangen, som avisa GD først omtalte.
Ekspertene har ikke funnet døde dyr, så det er ingen ting som tyder på noe stort sykdomsutbrudd. Både rovdyr og mennesker kan true villreinen, men ingenting av dette er forandret de siste åra.
– Nedgangen er rett og slett mystisk. Skal jeg være ærlig, har vi ikke peiling på årsaken, sier Bondal til NRK.
– Men hvor sikre er dere på at den tellinga dere gjør er riktig?
– Nå i 2016 tror jeg vi kan si at vi er så sikre som det går an å bli. Vi har gjort to grundige tellinger.
Vil bremse jakta
Villreinutvalget foreslår å redusere jaktkvota i området fra 600 til 250 dyr. Det støttes av lokale jegere.
– Det er skremmende tall. Når det er så rask nedgang er det klart man må bremse jakta for å se hva som egentlig holder på å skje, sier Espen Kleven Hvattum, leder i jeger- og fiskerforeningen i Ringebu og Fåvang.
Han tror rovdyrangrep kan være en del av forklaringen.
– Jeg er stygt redd rovdyra spiller en vesentlig større rolle enn før, særlig i perioden etter kalving. Ulvebestanden har økt der hvor reinen går i kalvingsperioden, sier han.
Bondal er usikker på om skylda kan gis til ulv, bjørn, gaupe, jerv og kongeørn.