Vil du bli blestersmed?

Publisert 03.05.2011 00:01
BBilde av lokalitet for belsterovn foto BBlestersmedkurs i Sollia
 
Arrangørene av Fossedagene 2.-4. september skal planlegge og bygge et lite blesteranlegg og blestre myrmalm et par omganger i forbindelse med årets Fossedager.
 
Det har vært gjort noe planlegging, senest i påsken, og det er nå bestemt hvor selve blesterovnen skal være. Like i nærheten blir røsteplassen lagt og også kolmila bygges i nærheten.
Bilde av Blesterbedfaring foto BBSelve prosjektet med å planlegge, bygge og gjennomføre et par jernbrenningsprosesser kan være som et kompetansegivende kurs i kulturminneforståelse (for den som måtte være interessert i det) og gi elementær innsikt i enkelte gamle arbeidsteknikker som muring med leire (valg av sten, krav til leira, bearbeiding og bruk i mur), valg av hud/skinn, skinnbehandling og reparasjon/tillaging til blester- og Bilde av arne espelund foto JØsmiebelger, planlegging og utføring av vasskrafthjelp til å drive belgen (vasshjul, vippekasse eller en annen innretning), jernframstillingsprosessen inklusive uttak og vurdering av jernmalm, kolbrenning og røsting. Det skal også reises et enkelt, lite skjul med tak - også det basert på opprinnelige materialer med bærende stolper direkte i jorda.
Teoriansvarlig blir professor emeritus Arne Espelund, metallurg NTNU og forfatter av bøker om blestring av jern, smiing og annet. Han kommer med en bok om blestring i Tolga og Os til sommeren, og har planer om å lage en publikasjon også om tidlig jernhistorie i Sollia.
Byggeansvarlig blir hovedsakelig Jostein Espelund som har deltatt i tilsvarende arbeid både internasjonalt og ved endel museer i Norge, bl.a. Hordamuseet i Bergen og Lorkverna på Lesja. En murerlærling deltar for å skaffe seg kompetanse for restaurering av gamle piper murt med leire.
Assistent for bygging og med driftserfaring ved Lorkverna på Lesja er Tor Einbu .
Alt i alt regner vi med at hele prosessen med planlegging, bygging og drift vil dreie seg om ca. 65 klokketimer for ei høvelig arbeidsgruppe, fordelt på to-tre helgesamlinger i løpt av sommeren/Fossedagene. Den første praktiske arbeidsøkta blir i juni når telen har gått av jorda.
Som kurs er aktuelt for lærere og (lærer)studenter som dermed får innsikt med stor grad av tverrfaglighet, kulturminneforskere og -formidlere likeså, og kan sees som en del av et framtidig fag for administrasjon av tilbud for opplevelser i reiselivet.
Prosjektgruppa skal møtes 21. mai og deretter legges nok en konkret framdriftsplan.
For de som ønsker å skaffe seg kompetanse som blestersmeder er muligheten der nå - interesserte kan melde seg til redaktøren.
Her skal blesterovnen bygges! På bildet ser vi Anton Brænd, Jostein Espelund, Ole Anton Brænd og Tor Einbu