VG-nett om Ingas gave

Publisert 14.03.2015 11:52
indexDen alvorlige saken om underslag og økonomisk utroskap som tiltalen mot den tidligere kirkevergen i Stor-Elvdal lyder på, blir dekket i riksmedia. VG-nett følger opp saken i dag med fokus på Inga ( Lien) Bergs gave. Vi har sakset saken i sin helhet fra VG-net

Inga ga 250.000 til kirken på 100-årsdagen – nå skal pengegaven være tapt

SPESIELL: Sollia kirke er en langkirke i barokkstil som ble oppført i 1738. Inga Karoline Berg (innfelt), her fotografert på sin 100-årsdag, mente at den er bygdas vakreste smykke.</p>

SPESIELL: Sollia kirke er en langkirke i barokkstil som ble oppført i 1738. Inga Karoline Berg (innfelt),
her fotografert på sin 100-årsdag, mente at den er bygdas vakreste smykke.

Foto: BJØRN BRÆND
(VG) -
Inga Karoline Bergs store drøm var at barndomskirken skulle bli restaurert, og hun donerte derfor en kvart million til arbeidet. Nå mener politiet at en kirkeverge har forsynt seg av pengene.

«Den største gaven jeg kan få nå, er gleden av å gi noe selv, gi noe til min barndoms bygd. Jeg vil gjerne både takke og hedre mine forfedre og formødre for det vakreste smykke Sollia har, Sollia kirke.»

Ordene tilhører Inga Karoline Berg og er ført i pennen av nevøen Bjørn Brænd i et gavebrev i forbindelse med kvinnens 100-årsdag i mai 2007.

Brænd var også mannen som bisto jubilanten med den formelle prosessen rundt overrekkelsen av 250.000 kroner fra Inga til kirken.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?KONTAKT VGs JOURNALIST HER!

– Håndsrekning

«Jeg gir dette pengebeløpet som en håndsrekning til å konservere, restaurere og bevare innvendig maling og dekor i Sollia kirke. Det skal være min markering av dagen», het det videre i takkebrevet fra den da 100 år gamle kvinnen.

Ifølge Brænd var tanten svært opptatt av at arbeidet skulle komme i gang inne i det ærverdige og fredede gudshuset i barokkstil fra 1738.

– Hun spurte stadig vekk om det hadde skjedd noe i kirken, helt til det siste, sier han.

Den kvarte millionen hadde blitt satt inn på en sparekonto som tilhørte Sollia menighetsråd, og 100-åringen var tydelig på at også rentene skulle øremerkes restaurering.

Men i stedet for at beløpet ble større, er det ifølge politiet mye som tyder på at en tidligere kirkeverge i Hedmark, som nå er tiltalt for underslag og økonomisk utroskap, hadde befatning med pengegaven.

– Pengene (fra Inga, journ.anm.) synes å være disponert av ham, sier politiadvokat Richard Røed i Hedmark politidistrikt til VG.

GAMMEL DEKOR: Bildet av takmaleriet i Sollia kirke er tatt under en befaring i regi av Riksantikvaren i 2007. Det ble konstatert mye løs maling og at maleriet var i så dårlig stand at det burde utføres konsolidering snarest.
GAMMEL DEKOR: Bildet av takmaleriet i Sollia kirke er tatt under en befaring i regi av Riksantikvaren i 2007. Det ble konstatert mye løs maling og at maleriet var i så dårlig stand at det burde utføres konsolidering snarest. Foto: IVER SCHONHOWD, Riksantikvaren

Flere slektninger av Inga som VG har vært i kontakt med reagerer sterkt på at en gave til et formål som betydde så mye for henne skal være brukt på helt andre ting.

Ifølge dem levde hun i håpet og var totalt uvitende om det som foregikk. Det skal også det kirkelige fellesrådet ha vært, inntil et revisjonsselskap oppdaget store avvik mellom regnskapet og det som sto på konto.

– Utnyttet folk og kirken

Kirkevergen ble anmeldt til politiet av Stor-Elvdal kirkelige fellesråd i november 2012, ni måneder etter at Inga døde – nesten 105 år gammel. Fellesrådets talsmann, prost Sevat Lappegard, sier til VG at bakgrunnen for anmeldelsen var at flere konti var tomme.

Etter over to års politietterforskning er mannen nå tiltalt for underslag og økonomisk utroskap.

Ifølge tiltalen skal han blant annet ha tilegnet seg nesten én million kroner av midler fra bankkontoer tilhørende fem ulike menighetsråd og en kirkestue. Deretter skal han ha brukt dem på «formål som helt eller delvis var menighetsrådene uvedkommet», ifølge tiltalen.

POLITIADVOKAT: Richard Røed i Hedmark politidistrikt.
POLITIADVOKAT: Richard Røed i Hedmark politidistrikt. Foto: Rune Hagen, Østlendingen

– Saken er veldig alvorlig og har veldig mange skjerpende momenter med tanke på hans posisjon og måten han har utnyttet folk og kirken på, sier politiadvokat Røed.

Ifølge ham har tiltalte erkjent noen av de faktiske forhold.

– Trist

Kirkevergens forsvarer, advokat Ida Andenæs, sier at hennes klient ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Hun vil heller ikke kommentere om han har erkjent de faktiske forhold.

Hadde Inga levd noen år til, hadde hun fortsatt ikke fått oppleve at den store drømmen hennes hadde blitt en realitet. Det er ikke fordi det ikke er behov for restaurering.

– Per i dag har vi ikke disse midlene, sier Steinar Lien, leder i Sollia menighetsråd og en annen nevø av Inga.

HØYTIDELIG MARKERING: Fungerende biskop i Hamar bispedømme, Leif Jørn Hvidsten, deltok i jubileumsgudstjeneste i Sollia kirke ved 275-årsjubileet i 2013.
HØYTIDELIG MARKERING: Fungerende biskop i Hamar bispedømme, Leif Jørn Hvidsten, deltok i jubileumsgudstjeneste i Sollia kirke ved 275-årsjubileet i 2013. Foto: BJØRN BRÆND

– Det er klart det er trist at pengene er borte og at vi i tillegg har gått glipp av renteinntekter.

Politiadvokat Røed kan ikke utelukke at deler av Ingas gave kan ha kommet kirken til gode. Men i så fall har ikke pengene gått til det de var øremerket til. Kirken står urørt.

– Må friskes opp

Lien mener pengerotet til syvende og sist handler om dårlige rutiner i kommunen og det kirkelige fellesrådet, og forventer at de erstatter tapet dersom kirkevergen ikke erstatter det selv.

– Hvordan er tilstanden på Sollia kirke i dag?

– Den er nok ikke noe verre enn den har vært en stund. Men kirken er over 275 år gammel, så det er en del ting som må friskes opp.

– Tror du dekoren i kirken ville vært restaurert i dag dersom dere fortsatt hadde hatt pengegaven fra Inga?

– Det skal jeg ikke påstå, for det ville nok vært en ganske lang prosess uansett, sier Lien.

Riksantikvaren på befaring

Tilbake i oktober 2007 var representanter for Riksantikvaren og Norsk institutt for kulturminneforskning på befaring i kirken, helt uavhengig av Ingas donasjon noen måneder tidligere.

De konstaterte mye løs maling på deler av takmaleriet og veggdekoren, og anbefalte restaurering snarest.

I DÅRLIG STAND: Maling har flasset av fra dekoren på Sollia kirkes østvegg.
I DÅRLIG STAND: Maling har flasset av fra dekoren på Sollia kirkes østvegg. Foto: IVER SCHONHOWD, Riksantikvaren

Veggdekoren ble malt av den svenske kunstneren Erik Wallin helt tilbake i 1745, og siden overmalt i 1908 og 1909.

Med på befaringen var også den aktuelle kirkevergen, og han fikk derfor direkte kjennskap til ekspertenes vurdering av restaureringsbehovet. Samtidig skal han ha hatt pengene fra Inga på en av kontoene han skal ha forsynt seg av.

Kirkevergens forsvarer, advokat Ida Andenæs, ønsker ikke å kommentere saken, herunder å gå inn på enkelttransaksjoner som hennes klient skal ha hatt befatning med.

– Forkastelig

Sevat Lappegard, prost og talsmann for Stor-Elvdal kirkelige fellesråd, kaller saken trist.

– Dette er fellesskapets midler som gode mennesker har skaffet til veie, med gaver, innsamlinger og lotterier.

PROST: Sevat Lappegard i Sør-Østerdal prosti.
PROST: Sevat Lappegard i Sør-Østerdal prosti. Foto: Knut Falch, NTB scanpix

– Hva tenker du om Ingas donasjon etter det politiet nå mener å ha avdekket?

– Det er ikke bare beklagelig, det er forkastelig at slikt skjer. Selvsagt er dette spesielt trist for givers familie, men jeg vil understreke at hele bygda har den samme følelsen. Det er en sterk fellesskapsfølelse i en liten bygd som dette er, og dermed også sterke solidaritetsfølelser.

Venter på dom

Han mener han det er helt berettiget av Lien å be om å få erstattet tapet Sollia kirke har lidd.

– Når vi kommer så langt at det foreligger en rettskraftig dom, så vil vi se på hvem som skal bære et eventuelt tap.

Rådmann Leif Harald Walle i Stor-Elvdal sier at det samme gjelder kommunen.

PS! I tillegg til tiltaleposten som omfatter det påståtte underslaget på om lag én million kroner, er kirkevergen tiltalt for økonomisk utroskap for omtrent 1,7 millioner kroner.