Veien til Amerika

Publisert 13.04.2015 00:03

Edvin Finstad på besøk hos Sollia skole.

 Etter vinterferien arbeidet Sollia skole med temaet "Reisen til Amerika". Elevene satte seg inn i temaet ved å velge seg en person som kunne ha levd sent på 1800-tallet, og gjennom personen skulle de oppleve samtiden ogutfordringen det var å måtte reise fra alt, til det lovende landet "over there". Denne arbeidsformen kalles "Storyline", og har vært brukt som tilnærming til ulike temaer ved Sollia skole i mange år. Elevene får være kreative, og de engasjerer seg veldig når de får arbeide med tverrfaglige temaer på denne måten. Resultatet av prosessen denne gangen ble ei "Amerikabok", der hver enkelt elev har beskrevet personen sin, Amerikareisen, kart m.m.

 

I anledning temaet inviterte vi Edvin Finstad, som har kontakt med sine  slektninger i Amerika, for å høre historier om Solliværinger som dro til Amerika. Han hadde senest forrige sommer besøk av noen av slektningene sine fra Amerika. Og Edvin kunne fortelle oss om begeistrede slektninger som lot seg fasinere av at de kunne drikke vann rett fra bekken. Noe som ikke er mulig i statene pga forurensningen der.

 

Mange solliværinger dro fra fattige kår for å friste lykken i Amerika. Edvin fortalte historien om to barn, Marie og Anton Finstad, som bare var 13 og 9 år da de ble sendt til sin onkler i USA med en merkelapp om halsen, der det sto "Embret Finstad,Minnesota, USA". De kom vel fram til USA,  og ble møtt av Embret. Det gikk dem begge godt, Marie ble senere gift, og bosatte seg i Nord-Dakota og fikk sju barn. Anton flyttet med Enden-familien over til Canada, ble gift og fikk 6 barn.

 

Overgangen for mange ble stor, fra trange kår i fjellbygda i Sollia til det åpne landskapet på prærien. Fra å bruke hakke og spade for å dyrke jorda i brattlendt og tidvis steinete jord, til å bruke 4-6 hester foran plogen for å dyrke den lettere præriejorda. Det er ikke rart det kom optimistiske brev fra utvandrede slektninger. Det var ikke bare fryd å ta i bruk jorda på prærien, de kom i konflikt med indiaerne, og det hendte at det ble trefninger mellom indianerne og nordmenn.

 Edvin hadde mye å fortelle og elevene hadde mange spørsmål. Elevene fikk høre at de fleste som utvandret, dr
 "farming", altså jordbruk. Noen prøvde seg på gullgraving, men dette gav ikke så ofte

 Edvin hadde mye å fortelle og elevene hadde mange spørsmål. Elevene fikk høre at de fleste som utvandret, drev "farming", altså jordbruk. Noen prøvde seg på gullgraving, men dette gav ikke så ofte de helt store inntektene. Det var sikrere å dyrke og bygge seg opp gårder. I dag står ikke jordbruket så sterkt i USA som det gjorde den gang nordmenn utvandret, men Edvin kunne fortelle at mange fortsatt har sine slektsgårder intakt.  Og til sommeren drar Edvin "over there", og vi ønsker ham god tur og takker for besøket for denne gang. Kanskje får vi høre hans historie om besøket "over there" .......

Tekst og fotoÅse Synnøve Rønningenev