Vedfyring

Publisert 14.02.2010 21:08

Bilde av vedla* foto JØBruk av trebrensel i oppvarming gir energioverskudd

Det er mange gode grunner til å høste av skogressursene i Norge til oppvarming.

Bruk av trebrensel til oppvarming gir et stort energioverskudd. Om en ser nærmere på det energiforbruket som går med til produksjonen og sammenlikner med den varmeenergi som trebrensel representerer, står en igjen med en stor netto energimengde. Denne verdien som bruk av ved gir, kommer i tillegg til det lave CO2-utslippet, sammenliknet med bruk av fossilt brensel.

Analyse av kjeden fra skog til forbrenningsovn
En studie ved Skog og landskap og Universitetet for miljø- og biovitenskap, gjennomført av forsker Anders Møyner Eid Hohle, konkluderer med at energiforbruket som går med til hogst, transport og flisproduksjon er svært lite sammenliknet med den energimengden som forbrenningen gir. Utgangspunktet for undersøkelsen var å se nærmere på energiforbruket ved ulike metoder og systemer for uttak av skogsvirke (rundvirke, heltre og greiner/topper) til biobrenselformål. Hele kjeden fra skog til forbrenningsovn ble analysert.

Energianalysen ble begrenset til å studere det direkte energiforbruket ved ulike operasjoner. Indirekte energiforbruk som medgår til produksjon av maskiner og bygging av veier er ikke tatt med. De operasjonene som inngikk i studien var avvirkning og terrengtransport av skogsvirket, veitransporten, flishoggingen, terminalarbeidet og administrasjon og personelltransport.

Flere sortmenter
De sortimenter som ble studert var stammevirke, heltrevirke og greiner/topper. Bruk av virke fra stubber var ikke med, fordi dette er et forholdsvis nytt produkt i biobrenselsammenheng, og utnyttes ikke som brenselsressurs i Norge foreløpig.

Høy energiavkastning og lavt CO2-utslipp
Produksjon av ved representerer et lite energiforbruk og et lite CO2-utslipp sammenliknet med den energimengde som vedfyring gir. Akkurat som for forsyningskjedene for flis, er tilført energimengde ved de ulike operasjonene svært lav i forhold til energimengden brenselet representerer - cirka 3-4 prosent.

Lite utnyttet i Norge
Det er viktig å understreke at skogsbrensel er en lite utnyttet ressurs i Norge. Alternativet er som oftest at virket blir liggende igjen i skogen og råtne. Det slippes da ut tilsvarende mengde CO2 som når det forbrennes. Ved et relativt lite energiforbruk kan en utnytte denne ressursen som er svært miljøvennlig og energiøkonomisk, spesielt hvis det kan erstatte ikke-fornybare energikilder.