Våronn for bygdeliv

Publisert 07.05.2012 00:07

Referat fra bygdemøte 16.april 2012.

grendeutvalgsmøte  Kommunen vil bli trukket inn men solliværingene holder frontenfoto JØEn ting er sikkert; det er hyggelig å innkalle til møte når så mange kommer!

Det finnes ingen garanti for at vi som en liten bygd klarer å skaffe arbeidsplasser. Men det er flere små kommuner som får det til! Bygdeutvikling er en stadig prosess og vi må hele tiden jobbe for å komme videre og gjøre Sollia til et godt sted å bo, der vi kan tilby både barnehage, skole og annen infrastruktur som samfunnet i dag forventer.

Det ble også stilt spørsmål om Statens Vegvesen og Norske Turistveier kunne bidra med noen form for støtte. Ellen Engh orienterte kort om samarbeide med Statens Vegvesen og deres politikk. De legger til rette langs turistveiene, men så må utviklingen skje lokalt og uten videre økonomisk støtte fra dem.

Etter en kort orientering fra Ellen Marie om hva som var målet for kvelden, å dele inn i forskjellige arbeidsgrupper, både etter deltagernes ønsker og kunnskap, ble det tatt en runde rundt bordet der alle fortalte hva de drev med og hvem de var. Dette var etter ønske fra flere av "nyinnflytterene" som ikke kjente alle som var til stede. Konklusjonen må være at vi har et stort mangfold av yrker og et høyt utdannelses nivå i bygda, noe som igjen må kunne hjelpe oss videre. Flere kom også med interessante innspill under denne presentasjonsrunden;

·       Sollia= livsgledestedet,

·       gårdsysterier ikke bare for brunost, men også for hvit geitost,

·       mange med store musikalske evner,

·       bruke maleriet til Harald Sohlberg mer som et varemerke for bygda,

·       enkelte som sa de synes det var gøy med "salg", noe vi andre som ikke er så flinke med det kan dra nytte av,

·       begynne å bruke bygdesagen aktivt igjen,

·       bedre internett forbindelse, helst fiberoptisk kabel pga strålevern, viktig også for et kontorfellesskap

·       utveksling av skole elever (by - land) og kanskje klare å involvere hele familier i utvekslingen,

·       hjemmehjelp og gamlehjem, "vi skal alle dø, men jeg vil dø i Sollia, ikke på Koppang!" Vil andre gamle flytte hit?

·       Bruke Fossedagene og andre etablerte tilstelninger mer aktivt for å motivere folk til å bosette seg i Sollia

·       Tynnkake festival, kan det bli noe spennende?

·       fotogruppen sende bilder til "God morgen Norge" på TV2, skrive brev til NRK, artikler beste reklame

·       viktig at vi også danner en gruppe som samordner alle ideene og utarbeider et konsept vi kan jobbe ut i fra, ellers er det så lett å miste målet av syne.

·       Sollia bedre kjent enn Stor-Elvdal!! 

Gruppene ble dannet og det ble valgt en "ordfører" for hver gruppe:·       Kunst og kultur, gruppeleder Ida

Vise Sollia, som et vindu, arrangere flere kurs, spesielt for gjester utenfra

        Turisme, gruppeleder Christoph                                                                                                                            Gjøre Sollia mer tilgjengelig ved hjelp av guider og infotavler, utvikle de mulighetene vi har

 

·       Sysselsetting og jobb, gruppeleder Mari K.

       Fjøsavløsere, hytteservice, kommunikasjon

 

·       Bosetting og infrastruktur, gruppeleder Jo

              Satse på de som allerede har flyttet hit, at de har et livs grunnlag, barna må ha skole og               barnehage, offentlig transport, bedre internett forbindelse, grønne busser, desentralisert         omsorg

·       Mat, gruppeleder Stein

              Samvirke for salg av alle lokale produkter, ikke bare mat, men også håndverk. Bente             kontaktperson mot mattilsynet

 

 

Nå blir det viktig at vi i de forskjellige gruppene ikke "sovner", men jobber aktivt. Vi må heller ikke glemme at alle gruppene må sees som et hele, da arbeidsområdene griper inn i hverandre.