Varmere vatn i Atnsjøen
Vannet i Atnavassdraget er blitt merkbart varmere i løpet av en 30-årsperiode. Klimaendringene er årsaken.
Over en 30-årsperiode har forskerne undersøkt vanntemperaturen i Atnavassdraget i Hedmark og Vikedalsvassdraget i Rogaland. Begge stedene ser man den samme utviklingen, ifølge Direktoratet for naturforvaltning (DN):
– Det er selvfølgelig år til år-variasjoner. Men vi har så lange serier med målinger at vi kan se at det har skjedd endringer i temperaturforholdene over lang tid. Og vi kan se merkbare endringer, sier seniorrådgiver Steinar Sandøy i DN.
Mer plankton og fluer
I Atnavassdraget er det gjort målinger både i Atna og Atnsjøen. Endringene er mer i kategorien en halv grad enn tre eller fem grader, ifølge Sandøy, og noe du og jeg sannsynligvis ikke er i stand til å oppdage.
– Dette er ikke noe en vil merke ved å stikke fingeren nedi, fastslår han.
Men forandringene får følger:
* I Atnavassdraget har døgnfluen Nbaetis rhodani, også kjent som smådøgnflue eller strømdøgnflue, utvidet leveområdet sitt i løpet av få år. Den finnes nå lenger opp i elva enn før.
* Antallet planktonarter i Atnsjøen har også økt. I 1989 ble det påvist 18, knappe 20 år senere 26 arter.
* Fiskens levekår har også forandret seg: Ørreten vokser bedre enn før, mens det er motsatt for røya.
Mindre is
Forskerne mener klimaendringene er forklaringen, og at vanntemperaturen øker i takt med lufttemperaturen.
– Isleggingsperioden på Atnsjøen er i gjennomsnitt kortere enn var for 30 år siden, sier Sandøy, som mener det bekrefter at klimaendringene er her allerede.
– Vi vet ikke hvor stor dramatikk det ligger i dette. Det som er litt skummelt med klimaendringene, er at vi vet det skjer endringer, men ikke hva konsekvensene blir, sier han.
For Atnavassdragets del er det ikke sikkert endringene blir så store – bortsett fra at artsmangfoldet forandrer seg noe, ifølge Sandøy.
Vil akselerere videre
DN mener Atnavassdraget og Vikedalsvassdraget er representativ for mange andre norske elver. Alt tyder på at en rekke vassdrag blir varmere.
– Jeg tror dette heller vil akselerere enn stagnere. Slik som prognosene for generell temperaturutvikling er, er det ingen grunn til å tro at utviklingen stopper opp, mener Sandøy.