Vær trygg på skituren

Publisert 25.01.2011 06:48

Bilde av 09 1001 vinter Rondane fra sørøst Per BjørkumBilde av 2 skiløpere foto Jo ØvergaardRasfare er noe som endrer seg med værforholda. Så langt i vinter har det stadig blitt meldt om stor rasfare i fjellet. Men la ikke dette skremme deg vekk fra fjellet! Som alltid er det om å gjort å bruke hodet!
sollia.net har sakset denne saken fra ut.no:
Snøskred er i nyhetsbildet som sjelden før denne vinteren. Og det med rette.

Skredfaren har så langt vært unormalt høy siden den første snøen kom. Vi har hatt flere skredulykker og mye tyder på at skredfaren vil vedvare gjennom vinteren.

Fine, trygge plasser

Bilde av 09 1002 vinter oppstigning toto Per BjørkumSkredfare betyr ikke at du må holde deg innendørs eller i skogen for å få en trygg tur i vinter.

– Det er mange fine plasser å gå i fjellet selv om skredfaren er høy. Man må bare ta sine forholdsregler og bevege seg etter terrenget, sier Åsmund Steen.

Han jobber i Ålesund-Sunnmøre Turistforening og er jevnlig på tur i de Bilde av 08 0315 skiløpere foto Jo Øvergaardmajestetiske Sunnmørsalpene. Steens viktigste poeng er å holde seg unna bratt terreng når skredfaren er høy.

– Hovedregelen er at skred løsner i terreng brattere enn 30 grader. Og man kan ha fryktelig mye moro i terreng langt under 30 grader!

Skredkart på nett

For å enkelt få et inntrykk av hvor det er Bilde av 04 1210 Blåkollen foto Jo Øvergaardtrygt å bevege seg bruker Steen skredkartet på Skrednett.no.

– Dette kartet er enkelt i bruk! Først zoomer du deg ned til det området du vil på tur. Her er utløsningsområder (Terreng som er bratt nok til at det kan løsne et skred) farget mørkerødt. Utløpsområder (Terreng som kan nås av et snøskred som har løsnet) er markert med lyserødt.

Steen understreker at kartet kun viser hvor det er bratt nok, og hvor langt ut skredet kan gå. Det tar ikke hensyn til vegetasjon og terreng ellers – og er ingen fasit på hvor du kan bevege deg.

– Det kan være områder i terrenget som kan være skredutsatte som ikke er avmerket på kartet. Dette kan være små bratte skrenter som har samlet mye snø. Disse kan være farlige, men er godt synlige i terrenget, og er vanligvis lette å gå rundt.

Enkle råd for tryggest mulig skitur

  • Gå der det er minst snø. Som regel er dette på rygger.
  • Unngå bekkedaler, småheng og renner.
  • Bruk kartet aktivt i turplanleggingen. Terrengvurdering er lettere enn snøvurdering.
  • Ikke følg ukritisk etter andre. Gjør egne vurderinger.

Flere tips:

Hvordan planlegger du vinterens turer?

– Jeg bruker skredkartet på nett i kombinasjon med vanlig turkart i målestokk 1:50.000. Det er den mest vanlige målestokken på turkart, og det er på den målestokken jeg er vant til å «lese skred».

– Hvis turen er beskrevet i en bok eller på nettet, så leser jeg og ser på bilder også. Men det viktigste er alltid kartet. På kartet ser jeg etter ryggformasjoner jeg kan følge og hvor bratte de er. Selvfølgelig ser jeg også etter fine sider å kjøre ned, men ved høy skredfare kommer det i andre rekke!

Hvordan gjennomfører du turen?

– Detaljplanlegging er ikke mulig på et kart, så man må alltid ta beslutningene underveis. Jeg ser etter skavler og leheng jeg må holde meg unna, men særlig ser jeg etter steder det faktisk er forsvarlig å gå.

– Av og til dukker det opp ryggformasjoner man kan følge, selv om terrenget rundt er ganske bratt. Av og til ligger skavlene på et annet sted enn jeg trodde, og jeg må snu eller legge om turen. Må jeg krysse en renne eller et lite hengt, så gjør jeg det alltid der sannsynligheten for å bli tatt er lavest, eller konsekvensen minst!

Mer om skred