V om kommunereformem

Publisert 02.05.2016 06:57

Sverre OscarvØverby er gruppeleder for Stor-Elvdal Venstre foto Jo Øvergaard
Stor-Elvdal Venstre og kommunesammenslåing.

 

I vårt program omkring evt sammenslåing av Stor-Elvdal med en eller flere andre, står det at vi skal basere våre valg på kunnskap om hva dette har for fordeler, muligheter, ulemper og trusler.

Vi har derfor hatt et åpent sinn til hele prosessen, og har ønsket oss ulike alternativer å sette opp mot hverandre. Også opp mot det å fortsette som egen kommune. På denne måten får en vurdert om det som er dagens løsninger, også er de beste for morgendagen.

Vi har ikke bare hatt døra på gløtt, vi har vært ute på trappa og ropt, men ikke fått svar. Vi har også møtt naboen ved grinda for en prat, men skjønt at noen friere og frieri blir det ikke. Vi blir alene, og når vi ikke har noen mulighet til å gå videre med flere stevnemøter, så heter det at vi er ufrivillig alene. Det motsatte av f. eks. Åmot som har friere, men som ikke vil.

I en slik situasjon, som ikke er hverken overraskende eller skuffende, må en bare analysere; hva nå?

Vi kan tegne et kart over det nordlige Hedmark, slik som det kan komme til å se ut.

-        Rørosregionen er sterk på mange områder (lokalmat og turisme) og vil bli ytterligere styrket.

-        Tynset, som regionsenter i Nord Østerdal, vil bli ytterligere styrket ved en samling med de rundt.

-        Elverum i sør er stor og sterk nok i dag, men fortsetter å vokse, kanskje også i areal ved f. eks Løten og Våler.

-        Mellom Elverum og Tynset / Røros er det store avstander. Her befinner vi oss, sammen med Åmot og Rendalen. Tre kommuner som har et stort areal og store avstander, men ikke mye folk.

Spørsmålet er da: hvordan kan vi i dette bildet overleve, beholde det vi har, utvikle oss, snu befolkningsnedgang og gjøre oss attraktive for framtida? Klarer vi å bygge et godt alternativ i midten, og hvordan gjør vi det? Klarer vi å gi våre innbyggere minst like gode tjenester på alle områder, som de rundt oss?

Rådmannen gjorde rede for en rapport fra Telemarksforskning. Denne viser at vi har noen utfordringer, Vi må bli mere attraktive for næringslivet, for de som skal bo, og for de som skal besøke oss. Klarer vi dette?

Venstre trur det er mulig, men vi må være strategiske i tankegang og aktive i handling. Vi må også tenke samarbeid med de øvrige i samme område – Rendalen og Åmot. Vi har foreslått, og fått flertall for, et forslag om å peke ut områder vi kan tenke oss å snakke med våre naboer om. Særlig aktuelt nå er samarbeid om å beholde og videreutvikle Midt-Østerdal VGS. I et reiselivsaspekt, men også på andre områder, må vi også trekke inn andre kommuner i diskusjonen. Eksempler her er Engerdal og Folldal for å bygge en akse mellom Nasjonalparkene i disse kommunene. Denne aksen går gjennom oss.

Koppang peker seg ut som et senter i midten som kan og bør vokse seg større. Dette kan ikke skje på bekostning av grendene, men som en følge av at også disse utvikler seg positivt. Småbruksprosjektet i Sollia og Atndalen som nå planlegges, kan være et middel for og nå en slik målsetting.

Vi må også i vår region se mulighetene, og kjempe for å få etablering av offentlige arbeidsplasser. Høgskolen på Evenstad har hatt en eventyrlig utvikling de siste årene, og her vil det komme mere. Deres egne planer må få full oppmerksomhet. I tillegg bør vi se på og jobbe hardt for at etater som har med forvaltning av utmark, skog, vilt og fisk, samt alt som skjer innen den grønne sektoren ellers, skal legges til dette kompetansemiljøet og dermed i vår kommune.

Vi står foran noen utfordringer, men har mulighetene. Bretter vi opp ermene, er villige til å sjå nye løsninger,  etablere gode samarbeid innad og utad, ja så kan det bli morsomt.