Utvidet barnehagetilbud

Publisert 16.03.2011 00:17

Bilde av Even foto Jo Øvergaard-Utvidet barnehagetilbud er god og fornuftig pengebruk sier lokalpolitiker Even Moen (SP) til sollia.net.
-Bruker vi disse kronene på 5 dagers heldagsbarnehage sikrer vi et nødvendig grunnlag for bosetting av barnefamilier. Det er noe lokalsamfunnet trenger. Dessuten tror vi i Senterpartiet at dette er en forutsetning for tilflytting at vi har et slikt tilbud.

-Dette er grunnlagsinvesteringer for at vi skal beholde og få nye barnefamilier i Sollia!

-Sollia barnehage har tilbud til barn av asylsøkere. Derfor vil  dette være med å sikre et godt og nødvendig tilbud til familiene på asylmottaket på Signi med kjelken.utelek er viktig for Sollia barnehageRondetunet. Denne virksomheten fungerer veldig bra og gir både sysselsetting, og gode ringvirkninger ellers i Sollia mener Even Moen.

Han sier at Stor-Elvdal   Senterparti også gåt for å oppprettholde barnehagetilbudet på Atna ut fra samme politiske grunnholdning.

Barnehagen i Sollia drives  nå 3 dager i uka, tirsdag,onsdag og torsdag. Det har kommet  sterke ønskerfra brukere om å få tilbud alle dager. Deter ikke budsjettert med utvidet åpningstid. Det er dette nå hovedutvalget for kultur og oppvekst skal vurdere på møte fk fredag.-
Foreldre med småbarn har bedt om utvidet barnehagetild i Sollia. Sjå tdl sak på sollia.net her

Bilde av  Svein R,byråkrat og friluftsmenneske foto Hans SollisVirksomhetsleder Svein Rybråten har i sin saksutgreiing skrevet dette:å etablere utvidet tilbud fra høsten 2011.

Forslag til nye vedtekter, § 7

Kommunen skal til enhver tid ha et barnehagetilbud tilpasset brukernes behov, kommunens økonomi og barnehagelovens og rammeplanens krav til pedagogisk innhold.

 Åpningstiden for de kommunale barnehagene i Stor-Elvdal er mellom kl. 07.00 – 16.30.  Heldagsbarnehager er som hovedregel åpne hele året. ………

………….Den faktiske åpningstiden for den enkelte barnehage fastsettes i forbindelse med budsjettbehandlingen, og skal være i samsvar med de til enhver tid vedtatte driftsformer. 

 Vurderinger som skal gjøres i henhold til forslag til nye vedtekter, § 7:

  1. brukernes behov
  2. barnehagelovens og rammeplanens krav til pedagogisk innhold.
  3. kommunens økonomi

 1. Brukernes behov

Søknadsfrist til hovedopptaket for barnehageåret 2011/2012 er15.mars – hvor mange søkere det er til de ulike barnehagene legges fram på møtet.

Årets søknadsskjema er utformet slik at det vil fremgå behov for åpningstid i samtlige barnehager, også Sollia og Atna.

            Tekst på søknadsskjema:

Driftsform og åpningstider i Atna og Sollia barnehager skal vurderes etter det behov søkningen til hovedopptaket viser. Kryss derfor av for ønsket tilbud /dager uavhengig av nåværende åpningstid.

 Foreldre i opptakskretsen til Sollia barnehage har gjennom brev til kommunen ytret ønske om utvidet åpningstid pr. dag, full uke og helårsdrift.

 Stortinget har bestemt at fra 01.01.11 skal kommunene skal sørge for at 4- og 5-åringer som bor på statlig asylmottak blir tatt opp og gitt fulldags barnehagetilbud. Driftstilskudd og foreldrebetaling finansieres gjennom statens tilskudd til vertskommuner. 

Mottaket ønsker tilbud i Sollia bhg. for alle sine barn, også de som er under 4 år.

2. Barnehagelovens og rammeplanens krav til pedagogisk innhold

Lov om barnehager § 1 – Formål:

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

 Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

 Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

 Lov om barnehager §2 - Barnehagens innhold:

Barnehagen skal være en pedagogisk virksomhet.

 Barnehagen skal gi barn muligheter for lek, livsutfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter.

Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske barns språk og kultur.

Barnehagen skal formidle verdier og kultur, gi rom for barns egen kulturskaping og bidra til at alle barn får oppleve glede og mestring i et sosialt og kulturelt fellesskap.

Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunkt i barnets interesser, kunnskaper og ferdigheter.

Barnehagen skal ha en helsefremmende og en forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller.

Departementet fastsetter en rammeplan for barnehagen. Rammeplanen skal gi retningslinjer for barnehagens innhold og oppgaver.

Barnehagens eier kan tilpasse rammeplanen til lokale forhold.

Med utgangspunkt i rammeplan for barnehagen skal samarbeidsutvalget for hver barnehage fastsette en årsplan for den pedagogiske virksomheten.

 Rammeplan for barnehagen definerer barnehagens samfunnsmandat slik:

”Barnehagens samfunnsmandat er, i samarbeid og forståelse med hjemmet, å ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal tilby barn under opplæringspliktig alder et omsorgs- og læringsmiljø som er til barnets beste.”

Rammeplanen har et eget punkt om sosial kompetanse, som sier at ”….Tidlige erfaringer med jevnaldrende har stor betydning for barns samspillferdigheter og gjør barnehagen til en viktig arena for sosial utvikling, læring og etablering av vennskap…”

og at ”….Opplevelser av egenverd og mestring, lek med jevnaldrende og tilhørighet i et positivt fellesskap skal prege barnehagen….”

 Gjennom hele rammeplanen understrekes viktigheten av å lære holdninger og ferdigheter i et sosialt fellesskap, ikke minst når det gjelder språklig kompetanse. Alle barn skal få et rikt og variert språkmiljø i barnehagen, og selv om personalet er viktige som språklige forbilder understrekes det at ”…Felles opplevelser og aktiviteter gir unik mulighet for kommunikasjon mellom barn…” og at ”…Barn bruker ofte en mer fantasifull og kreativ kommunikasjon seg imellom enn sammen med voksne…”

Om minoritetsspråklige sier rammeplanen bl.a.: ” en rekke barn har et annet morsmål enn norsk og lærer norsk som andrespråk i barnehagen. Det er viktig at barna blir forstått og får mulighet for å uttrykke seg. Barnehagen må støtte at barn bruker sitt morsmål og samtidig arbeide aktivt med å fremme barnas norskspråklige kompetanse.”

Mer om kommunesns ansvar og llovgrunnlaget kommer vi tilbake til nederst i artikkelen.

3. Kommunens økonomi

For Sollia barnehage er det for 2011 budsjettert med helårsdrift på nåværende nivå – åpent 3 d/u 08.00-16.00, full gruppe inkl. barn fra mottaket og 4 ansatte i til sammen 191% stilling.

Dersom driften fra barnehageåret 2011/2012 skal utvides til heldagsbarnehage som har åpent hele året vil det bety en ekstra utgift på ca. 230 000 kr. jfr. følgende utregning:

Pedagogisk leder økes med 40% til 100% stilling:

årslønn 430 000 x 5/12

=   71 500

Assistenter økes med 94% til 225% stilling:

årslønn 407 000 x 5/12

= 160 000

Renholder økes med 10%:

årslønn 407 000 x 5/12

=   17 000

Driftsutgifter: 40% økning i 5 mnd.:

 

=   12 500

Økte utgifter i 2011:

 

= 261 000

 

 

 

Inntekter av foreldrebetaling/ betaling for bhg.plass ut fra nåværende budsjett, og med en økning i åpningstida på 40% fra august:

 

=   33 000

Totalt økte utgifter for 2011:

 

= 228 000

 - alle tall for lønn inkl. sosiale utgifter -

Inntekter av foreldrebetaling er usikker før vi ser totalt antall søkere.

  Videre drift barnehageåret 2011/2012:

Brukernes behov:

-          Nye søkere fra høsten 2011?

Kommunens økonomi

-          Budsjettert med drift på samme nivå som nå

Barnehagelovens og rammeplanens krav til pedagogisk innhold

-          Barnegruppens sammensetning gir de ansatte gode muligheter for å ivareta kravet til pedagogisk innhold.

Sollia barnehage

Godkjenning: Godkjent for 1 avdeling med16 plasser for barn i alderen 1-6 år. Barn under 3 år teller som to.

Drift pr. i dag:

1 avdeling, 11 barn i alderen 1-5 år som bruker 15 plasser, 6 av disse er barna fra mottaket.

191% stilling (+ 25% ekstra styrking pga. 7 minoritetsspråklige), åpningstid 08.00-16.00 tre dager pr. uke, stengt skoleferier

 

Videre drift barnehageåret 2011/2012:

Brukernes behov:

-          Nye søkere fra høsten 2011?

-          ønske fra foreldrene om utvidet åpningstid pr. dag, full uke og helårsdrift

-          ønske fra mottaket om barnehageplass til alle sine barn

Kommunens økonomi

-          Budsjettert med drift på samme nivå som nå

-          Utvidelse av åpningstider krever tilleggsbevilgning

-          mange barn fra mottaket / minoritetsspråklige – krever styrket bemanning, ca. 50% stilling

-          Stortinget har bestemt at fra 01.01.11 skal kommunene skal sørge for at 4- og 5-åringer som bor på statlig asylmottak blir tatt opp og gitt fulldags barnehagetilbud. Driftstilskudd og foreldrebetaling finansieres gjennom statens tilskudd til vertskommuner.

Barnehagelovens og rammeplanens krav til pedagogisk innhold

-          I en liten barnehage med overvekt av minoritetsspråklige er det en utfordring å oppfylle rammeplanens krav i forhold til språkstimulering/ språkstimulerende miljø.

-          Gruppesammensetning aldersmessig har også betydning for sosialt miljø/sosial stimulering.

 

Lovgrunnlag:

Lov om barnehager § 8: Kommunens ansvar

……

       Kommunen har plikt til å tilby plass i barnehage til barn under opplæringspliktig alder som er bosatt i kommunen, jf. § 12a. Utbyggingsmønster og driftsformer skal tilpasses lokale forhold og behov.

Lov om barnehager § 12 a: Rett til barnehageplass

       Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter.

       Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt.

       Kommunen skal ha minimum ett opptak i året. Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen.

 I brev fra departementet til kommunene understrekes det at:

Det er kommunens ansvar å oppfylle retten til barnehageplass. Kommunen må i dimensjoneringen av behovet for antall barnehageplasser ta hensyn til barnehagenes vedtekter, tilflytting, brukernes ønsker og behov og behovet for plasser for barn over og under tre år.

I henhold til § 8 andre ledd har kommunen plikt til å tilby plass i barnehage til barn under opplæringspliktig alder som er bosatt i kommunen, jf. § 12a. Det følger av § 12a andre ledd at barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt. Med bosatt menes der barnet har bostedsadresse. Det stilles ikke krav om at barnet må være folkeregistrert i kommunen.

Det følger av Ot.prp. nr. 52 pkt. 4.7.6 at kommunen har oppfylt retten til barnehageplass for søkere som har fått barnehageplass i samsvar med første eller andre ønske, eller i samsvar med § 12a. Dette betyr at kommunen kan oppfylle retten til barnehageplass på tre måter:

1) Barnet får sitt første ønske oppfylt

2) Barnet får sitt andre ønske oppfylt

3) Barnet får et tilbud om annen barnehage, men som likevel er i samsvar med § 12a.