Tinglysingsarkiv på nettet

Publisert 09.07.2010 04:57


Tinglysigns arkiv digitaliseres

I januar 2009 ble det bevilget ti millioner kroner ekstra i Regjeringens krisepakke til utvikling av elektronisk arkiv i Tinglysingen. Siden prosjektets oppstart er det skannet omkring fire millioner gjenparter av tinglyste dokumenter.


Arkivet består av gjenparter og avskrifter av tinglyste dokumenter, også kalt pantebokarkivet. Fra og med 2007 er alle tinglyste dokumenter skannet, og oppbevares digitalt. Ved at gjenparter av tinglyste dokumenter skannes, har vi et enklere og mer produktivt arkiv som reduserer behandlingstiden ved bestilling av kopier fra pantebokarkivet.


Riksarkivets digitalisering
Ved utgangen av 2009 overtok Statsarkivene betjeningen av tinglysingsmateriale frem til og med 1950 etter at dokumentene var blitt digitalisert i Riksarkivet. Disse dokumentene blir tilgjengeliggjort på internett gjennom inngangen "pantebok" på Arkivverkets tjeneste "Skannede tinglysningsdokumenter". Her kan du vederlagsfritt kopiere bildet av dokumentet til din PC og eventuelt skrive det ut. Om dokumentet du ønsker kopi av ikke er tilgjengelig på internett, er Statsarkivene behjelpelig med å sende deg kopi.


Etterskanning
Det arbeides nå med å etterskanne gjenparter av dokumenter fra tidsperioden 1988 frem til 2007. Omfanget er stort, og en egen skanningsavdeling som består av rundt 20 årsverk ivaretar det viktige arbeidet.

Image of Skanning_art2_2421516100

– Vi sørger for at skanning av arkivmateriale blir utført på en effektiv, trygg og god måte som vil sikre informasjon for fremtiden, sier Gro Stiksrud Helmen, leder av skanningsavdelingen.

I tillegg skannes det mellom 4000 til 7000 gjenparter fra daglig drift. Samme dag som de tinglyste, originale dokumentene returneres innsender, blir gjenpartene skannet og er tilgjengelige i tinglysingens datasystem neste morgen. Til sammen består derfor Tinglysingens digitale arkiv av over fem millioner skannede dokumenter.


Helelektronisk arkiv
Skanning av arkivmateriale fra før 1988 og tilbake til 1951 står også på planen. Fremdriften er imidlertid avhengig av hvilke midler tinglysingen vil bli tildelt i årene som kommer. Det er et langsiktig mål å skanne hele pantebokarkivet. Digitalisering av kopiene fra pantebokarkivet vil danne grunnlag for på sikt å gjøre pantebokarkivet mer tilgjengelig.