Taterkniver

Publisert 13.05.2013 00:45

Foro Bjørn BrændFossedagene 2013 – knivutstilling & knivmarked

På sine nettsider skriver Glomdalsmuseet at kniven er et av de mest kjente produktene som omreidende tatere kunne bringe med seg og ellers lage til under veis. De beste taterknivene hører til blant de fineste av tradisjonelle norske kniver. Sparsomme funn av taterkniver produsert før slutten av 1800-tallet kan ha flere forklaringer: Enten at taterne ikke produserte kniver tidligere, eller at de laget kniver vi i dag ikke oppfatter som typiske taterkniver. Bildet viser en kniv som ble kjøpt av de faste veifarende gjennom Sollia tidlig på 1900-talle. Monogram ble håndgravert på frihånd på stedet.

Glomdalsmuseet skriver at den typiske taterkniven ikke egentlig er en brukskniv, men mer en pyntekniv. Taterkniven er oftere laget for salg til folk utenfor gruppen enn for bruk av taterne selv. De knivene taterne selv gikk med, var ofte enkle morakniver. Betegnelsen «taterkniv» ble brukt av personer som sto utenfor gruppen, og er ikke en betegnelse som taterne har brukt internt. Ordet «taterkniv» er et godt samlebegrep, og alle knivinteresserte vet straks at det er snakk om en kniv laget på «tatermåten», med taternes tradisjonelle form, detaljer, materialer, teknikker og utførelse.

De reisende kunne lage kniver under de enklest tenkelige forhold. En knivmaker kunne i samme periode lage både utsøkte kvalitetskniver og kniver som ser ut til å være laget av en nybegynner. De første er laget på verkstedet hjemme om vinteren, de andre er laget mer eller mindre ved leirbålet . Mange av knivene ble loddet i vedovner på gårder der de dro forbi. Knivene skulle ofte passe med en pris. Når det ikke fantes kjøpere med evne og lyst til å betale mye, måtte kniven lages enklere. Når den rette kunden dukket opp, kunne en dyktig knivmaker få utfolde seg, og da kunne det plutselig komme en flott kniv fra en knivmaker som ellers ble oppfattet som en gjennomsnittlig dyktig håndverker.

Det er aktuelt å lage en knivutstilling på Fossedagene 6.-8. september til høsten. Knivmakere inviteres til å mønstre på markedsdagen 7. september.

1: Er det av interesse?

2: Er det noen som har kniver de kan tenke seg å stille ut, tar www.sollia.net gjerne i mot en e-post og et bilde – og gjerne en historie i tillegg