Sverre Morken i Fossehuset

Publisert 13.09.2016 03:40

UtSverre Morken stillinga Sverre Morken - fra mikro til makro        

 

 

Oppdag detaljrikdommen og skjønnheten i hverdagskunsten som også er miniatyrkunst i verdensklasse! Pengesedler og frimerker har de fleste et forhold til – men hvem kjenner kunstneren bak? Sverre Morken fra Atndalen er blant verdens fremste gravører. Han har utført mer enn 200 frimerker og står for framsidene på sedlene som er i omløp i dag. Treskulptur, grafikk og tegning vises også i utstillinga. Flere av verkene er til salgs.

 

 

Fra mikro til makro åpner på Fossehuset i Sollia søndag 18. september kl. 13.00, og varer til 16. oktober. Sverre Morken vil være til stede ved åpningen. Han vil også holde et kåseri om den 7. utgaven av norske sedler. Dette er den utgaven som er i omløp i dag, og som Morken var kunstnerisk ansvarlig for. Det er også produsert en rikt illustrert katalog som selges på utstillingsstedet.

 

 

Forbausende smått, forbausende presist, og av forbausende kunstnerisk kvalitet, blir ofte sagt om det beste av hverdagskunsten vi alle omgir oss med – bare vi stopper opp og studerer den nærmere. Det er frimerker og sedler vi snakker om – og i utstillinga Fra mikro til makro er det Sverre Morkens kunstnerskap som grafiker, frimerkedesigner og gravør vi ønsker å løfte fram. Utstillinga er produsert av Kunstbanken Hedmark Kunstsenter og er støttet av Hedmark fylkeskommune og Folldal kommune.

 

 

Om lag 20 000 har til nå sett utstillinga med Sverre Morken, Norges mest prisbelønte frimerkekunstner gjennom tidene.  I januar ble den utflytta folldølen tildelt sin 12. utmerkelse: Verdens vakreste graverte frimerke i 2014 for frimerket med stortingsløve; et av fire merker utgitt i forbindelse med grunnlovens 200-årsjubileum. Den flotte løva er gravert i 1:1, men kan i utstillinga også ses i en kjempeforstørrelse slik at alle detaljer kommer godt fram. Morken har gravert om lag 200 frimerker og alle framsidene på den 7. utgaven av norske pengesedler.

 

 

Utstillinga ble produsert i 2014 i samarbeid med Folldal kommune, som ønsket en markering av sitt 100-årsjubileum som egen kommune, og av grunnlovsjubileet. Sammenfallet med grunnlovsjubileet ga innholdet og tematikken i Fra mikro til makro en ekstra dimensjon med stor overføringsverdi, særlig i Hedmark. Utstillinga er derfor kuratert og produsert som ei vandreutstilling som vil nå mange av Hedmarks store og små innbyggere. I tillegg gjester den både Akershus, Sør-Trøndelag og Oppland. Til nå er utstillinga vist i Folldal, Alvdal, Lillestrøm, Tolga, Røros og Tynset, Rendalen, Hamar, Elverum, Kongsvinger, Åsnes og Dovre.

 

 

 Fra mikro til makro består av et bredt utvalg av frimerker og forarbeider til disse. 7. utgaven av norske sedler presenteres i sin helhet. Noe av materialet vises utendørs som forstørrelser på 70 x 100 cm aluminiumsplate. I tillegg vises et utvalg av Morkens «private» arbeider, dvs. trykk, tegning og treskulptur som ikke er gjort på oppdrag. Disse viser tydelig Morkens glede ved arbeidet, hans tekniske dyktighet og kunstneriske nivå. «Å tegne er å se», og å forstå romlighet. Morken behersker dette til fullkommenhet, og dette er i sin tur avgjørende for kvaliteten på arbeidet med de offisielle oppdragene.

 

 

 Utforming og arbeidsprosess er et av temaene i utstillinga. Når frimerkene, sedlene og tegningene til disse blåses opp, blir motivene meget klare, og betrakterens interesse blir umiddelbart vekket. Det er et poeng å vise hva som ligger i det lille frimerkeformatet av detaljer og historie. Presentasjonene er en kombinasjon av tegning/akvarell (originalutkast) og gravyren av samme frimerke/seddel. I tillegg er det flere montre og bord med gravyrer, verktøy, prøvetrykk, ferdige trykk og skisser.  

 

 

 Den lille bygda i det langstrakte landet; den lille nasjonen i den store verden er en annen aktuell vinkling, med tanke på Folldals 100-årsjubileum og vårt 200-årsjubileum for grunnloven. Riksvåpen, kommunevåpen, emblemer og symboler handler om identitet og tilhørighet. Det samme gjør sedler og frimerker, som også er verdipapirer i særdeles kunstnerisk utførelse. Morken har formgitt Folldals kommunevåpen, den gående løve for departementene og Norges riksvåpen i den utforming det har i dag.

 

 

 Ved spørsmål, kontakt Inger Lise Libakken på tlf 974 34 813 eller inger.lise.libakken@kunstbanken.OMTALE
OMTALE

 

 

 Forbausende smått, forbausende presist, og av forbausende kunstnerisk kvalitet, blir ofte sagt om det beste av hverdagskunsten vi alle omgir oss med – bare vi stopper opp og studerer den nærmere. Det er frimerker og sedler vi snakker om – og i utstillinga Fra mikro til makro er det Sverre Morkens kunstnerskap som grafiker, frimerkedesigner og gravør vi ønsker å løfte fram. Morken vokste opp på et småbruk i Folldal med Rondane som nærmeste nabo. I dag bor han i Nittedal, men han har også eget atelier og galleri i Nord-Atndalen. Lenger ned finnes en nærmere presentasjon av Sverre Morken. Utstillinga består av et bredt utvalg av frimerker og forarbeider til disse. 7. utgaven av norske sedler presenteres i sin helhet. Noe av materialet vises utendørs som forstørrelser på 70 x 100 cm aluminiumsplate. I tillegg vises et utvalg av Morkens arbeid som «privat» kunstner, dvs. trykk, tegning og treskulptur. 

 

 

Sammenfallet med grunnlovsjubileet og Folldals eget 100-årsjubileum gir innholdet og tematikken i Fra mikro til makro en ekstra dimensjon som gir stor overføringsverdi, særlig i Hedmark. Utstillinga er derfor kuratert og produsert som ei vandreutstilling. Fra 2014-2016 vil store og små i flere kommuner i Hedmark og andre fylker få anledning til å oppleve Sverre Morkens univers av vakre motiver utført med en presisjon, innsikt og dyktighet som er egnet til å trollbinde betrakteren.

 

 

 Utforming og arbeidsprosess er et av temaene i utstillinga. Når frimerkene, sedlene og tegningene til disse blåses opp, blir motivene meget klare, og betrakterens interesse blir umiddelbart vekket. Det er et poeng å vise hva som ligger i det lille frimerkeformatet av detaljer og historie. Begrepet «stø som fjell» får et konkret innhold her. Å gravere i stål er et møysommelig arbeid som krever mer enn millimeterpresisjon. Frimerkene graveres for hånd i 1:1 under mikroskop og dybden på gravyren ligger et sted mellom 0,005 og 0,080 millimeter. Presentasjonene i utstillinga er en kombinasjon av tegning/akvarell (originalutkast) og gravyren av samme frimerke/seddel. I tillegg er det flere montre og bord med gravyrer, verktøy, prøvetrykk, ferdige trykk og skisser.

 

 

 Den lille bygda i det langstrakte landet; den lille nasjonen i den store verden er en annen aktuell vinkling, med tanke på Folldals 100-årsjubileum og vårt 200-årsjubileum for grunnloven. Riksvåpen, kommunevåpen, emblemer og symboler handler om identitet og tilhørighet. Det samme gjør sedler og frimerker, som også er verdipapirer i særdeles kunstnerisk utførelse. Morken har formgitt Folldals kommunevåpen, den gående løve for departementene og Riksvåpenet i den utforming det har i dag.

 

 

 

Folk flest, også i Hedmark, er bosatt i tettsteder og bygder; slett ikke i metropoler. Dagens barn og unge knytter kontakt og vennskapsbånd gjennom sosiale medier og er til en viss grad uavhengig av bosted når det gjelder å finne noe eller noen å identifisere seg med. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, er røttene viktige. Tilhørighet og tilknytning til eget oppvekststed fordrer en viss kjennskap til historie, tradisjoner og særtrekk for hjemstedet. Og hva med Norges tilhørighet i verden for øvrig? Vi håper at utstillinga også vil bidra til refleksjon rundt disse temaene.

 

 

 Sverre Morkens kunstnerskap bør løftes fram og ses i hele sin bredde og dybde. Derfor presenteres også noen «private» verk, dvs. arbeider som ikke er gjort på oppdrag. Disse viser tydelig Morkens glede ved arbeidet, hans tekniske dyktighet og kunstneriske nivå. Det heter at «å tegne er å se». Å forstå romlighet er viktig side ved å se, og dermed kunne gjengi, et motiv. Morken behersker dette til fullkommenhet, noe som i sin tur er avgjørende for kvaliteten på arbeidet med de offisielle oppdragene. Denne avdelingen av utstillinga består av et utvalg bilder (grafikk/gravyrer), treskulpturer og tegninger. Flere av disse arbeidene er til salgs.

 

 

 

 

 

BAKGRUNN FOR UTSTILLINGA

 

 


Ordfører i Folldal kommune, Egil Eide, kontaktet Kunstbanken Hedmark Kunstsenter med ønske om samarbeid med og bistand fra Kunstbanken, til utforming av ei utstilling som kan markere Folldal sitt 100-årsjubileum som egen kommune. Inger Lise Libakken, formidlingsleder i Kunstbanken, ble med begeistring prosjektleder, kurator og koordinator. Samarbeidet med Jens Jørgen Jensen, kulturkonsulent i Folldal kommune, førte raskt til at ideen vokste, og Sverre Morkens kunstnerskap ble tema. Stor var gleden da Sverre Morken selv bifalt ideen, og velvillig stilte opp med et omfattende materiale som danner grunnlag for utstillinga. Vi forsto raskt at dette er «gull» som flere bør få muligheten til å se. Dermed var vandreutstillingsplanen et faktum, og produksjonsmidler (DKS) ble søkt og innvilget fra Hedmark fylkeskommune. Å få arbeide med et slikt unikt materiale fra en så dyktig, solid og raus kunstner er et privilegium. Vi gleder oss til å vise fram Sverre Morken – fra mikro til makro til et stort publikum

 

 

 

ETTERBRUK

 

 


Når vandreutstillinga avsluttes, vil de store aluminiumsprintene monteres permanent på egnet sted (utendørs) i Folldal. Slik vil formidlingen av Sverre Morken - fra mikro til makro kunne gjøres til stadig nye generasjoner – og Sverre Morkens kunstnerskap vil være synlig og til glede for både fastboende og tilreisende i mange år framover.

 

 

 PRESENTASJON AV KUNSTNER OG KURATOR

 

 


Sverre Morken
(født 19. april 1945) er grafiker, frimerkedesigner og gravør. Sverre Morken vokste opp på et småbruk i Folldal med Rondane som nærmeste nabo. 15 år gammel dro han til sjøs og fikk oppleve eventyret i eksotiske farvann, i trampfart på India, Burma og Australia.  Senere ble han utdannet som treskjærer ved Hjerleids husflidsskole på Dovre, deretter bokkunstlinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole, med diplom fra 1972. Han flyttet til Nittedal i 1977 og har i dag også eget atelier og galleri i Nord-Atndalen. Han har vært han grafiker i Norges Bank siden 1972 med ansvar for design og gravering av forsidene på pengesedler. I over 40 år har han designet nærmere 200 frimerker for Posten Norge. I 2004 fikk Sverre Morken overrakt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats innenfor grafikk og design. Hans arbeid med sedler og frimerker har vært et vesentlig bidrag til at norske sedler og frimerker har fått internasjonal anerkjennelse og priser for sin høye kunstneriske standard.
Han vokste opp på et småbruk i
Folldal med Rondane som nærmeste nabo.

 

 

 Morken har laget ca. ti prosent av alle norske frimerker som er gitt ut siden det første norske frimerket kom i 1855, og fram til 2003. Etter dette har ny teknologi ført til langt hyppigere utgivelser. Hans arbeidet har resultert i en rekke internasjonale priser. Blant annet har flere norske frimerker blitt kåret til verdens vakreste. Sverre Morken vant i 2003 stor heder for frimerkene utgitt til 100-årsjubileet for Nobels fredspris. Han er også tildelt "Merket for God Design" sammen med sin høyt skattede samarbeidspartner designer Enzo Finger for frimerket utgitt til markeringen av H. M. Kong Olav V's fødsel. Sverre Morken har så langt mottatt til sammen ni nasjonale og internasjonale priser som frimerkegravør.

 

 

I Norges Banks seddeltrykkeri har han vært grafiker siden 1972 med ansvar for design og gravering av forsidene på pengesedler. Som gravør i Norges Bank tegnet og graverte han bl.a. den nåværende 7. utgaven av pengesedlene. Hans gode kollega grafiker Arild Yttri står for utførelsen av sedlenes bakside. Da avbildningen av Norges riksvåpen til offentlig bruk skulle omarbeides, var det Morken som fikk ansvaret for oppgaven. Hans utforming fra 1992 brukes i dag av statlige myndigheter som den offisielle avbildningen av riksvåpenet. 29. juni 2004 fikk Sverre Morken