Styrkeprøve(n) på turistveien
Styrkeprøven 2015 satser i år på å sykle gjennom Atndalen,Atnbrua og over Venabygdsfjellet til Ringebu. Så litt før høgstda glørdag 20. juni, fær nok mange travle sylister forbi. Neppe tid til å stoppe på Sohlbergplassen eller Vannbrukesmuseet....
Styrkeprøven har i samarbeid med Statens vegvesen, Region Øst og Oslo Politidistrikt over tid arbeidet frem rute og vilkår for Fellesstart Trondheim - Oslo.
Styrkeprøven har i samarbeid med Statens vegvesen, Region Øst, Oslo Politidistrikt og Generalsekretær Bjørn Sætre i Norges Cykleforbund over tid arbeidet frem rute og vilkår for Fellesstart Trondheim - Oslo. Arbeidet har vært meget utfordrende grunnet rittets lengde, særskilte behov, hensyn til andre trafikanter, generell fremkommelighet og ikke minst sikkerhet for rytterne. Det hadde aldri vært mulig å gjennomføre dette rittet uten betydelig innsats fra det offentlige. Styrkeprøven AS er svært takknemlig for all støtte utvist oss i denne sak.
En av norges mest fremgangsrike bedrifter de seneste 10 årene har valgt å bidra til å gjøre rittet mulig. Atea (www.atea.no) har gjennom sin satsning på sykkel, aktivitet og fellesskap skapt en bedriftskultur som ikke er mange forunt. Ved siden av å bidra på det øverste nivået er Atea den bedriften med flest deltagere i Styrkeprøven over mange år. Mange har fått sitt første møte med sykkelakvtivitet gjennom bedriften og etterhvert deltatt på distansene fra Lillehammer, Gjøvik og Eidsvoll. Vi er og svært takknemlig for ATEAs vilje og evne.
Styrkeprøven AS har hatt et stort ønske om å vende tilbake til rittets røtter fra 1967. Det er såre enkelt - fellesstart fra Trondheim og første mann til mål. I så måte er det nye variable å ta hensyn til - det har skjedd dramatiske endringer på veien siden 1967. Generell trafikktetthet, hastighet, krav til sikkerhet og krav til effektivitet og fremkommelighet kan ikke sammenlignes. Sammen med offentlig myndighet har vi tatt hensyn til dette.
Den nye ruten er mindre hovedvei og mer utfordring. Det er høyere, det er brattere, det er mer variablet underlag og den/de som fullfører eller vinner denne distansen er vår tids sykkelgladiatorer. Prispengene for seier i 2015 på Nok 50 000,-. I tillegg blir hele distansen dokumentert av TV2. Vi kan følge slit, støting, dramatikk og store idrettsprestasjoner rett på storskjerm i Ekeberghallen eller på telefonen i vår moderne tid. Strålende moro.
Vi følger traseen for turrittet frem til Hjerkinn, her tar vi av og kjører Fv29 Folldal. Vi tar senere til høyre inn Fv27 Enden/Venabygdsfjellet. Fra Oppdal vil man være i det norske høyfjellet i ca 150 km før man kjører bratt ned mot Ringebu. Gjennom Ringebu og rett over på vestsiden av Gudbrandsdalslågen. Her venter en ny utfordring opp Fv 319 eller Vestsidevegen. Vi følger vestsiden av Lågen til vi gjenforenes med turritttraseen ved Hunderfossen. Vi kjører så turitttraseen til Hvam/Olavsgaard. Her blir det E6 til Ring 3, deretter Ryen og siste knekkeren over Brannfjell før målgang. Maksimalt tillatte tidsavstand i feltet siste 20 km vil være 5 minutter.
Rittet kjøres som et Aktivt Ritt og vil benytte flytende (flytende trafikkfri sone) for å sikre rytterne mot øvrig trafikk. Politiet vil stoppe møtende trafikk foran feltet og holde denne tilbake til feltet har passert. Det er flere rittspesifikke tilpasninger og særskilte regler for dette rittet. Se «Rittreglement Fellesstart».
Vi ønsker velkommen de som tar den ultimate utfordringen på sykkel.