Stor markedsføringsverdi

Publisert 15.10.2012 01:20

Ellen Engh /th) syner fram utsikten  til Mariann Tvete fra Nationen foto Jo ØvergaardOmtale i media - iallefall når den er positiv - er mye verdt. Langt mere enn annonser. Folk fester lit til redaksjonell omtale. Men spaltemeter omtale kan sjølsagt regnes om til annonseverdi.
Det er nå gjort for nasjonal turistvei Rondane og de andre 17 strekningene i Norge.
Opoint Medi har beregnet verdien av de totalt 228 artiklene/oppslag bare i september 2012 til litt over 4 millioner kroner.
www.sollia.net siterer fra rapporten:
 

 

I september ble Nasjonale Turistveger omtalt i 228 artikler, og omtalen har gradvis blitt redusert siden toppunktet ble nådd i juni. Omtalemengden er likevel stor dersom vi sammenligner med samme periode de to foregående årene. Prosjektet ble omtalt i 116 oppslag i september 2011 og i 76 oppslag i september 2010 (vi minner igjen om at søkekriteriene er blitt revidert, og vi fanger nå opp en større mengde artikler enn tidligere). Omtaletoppen ble nådd i juni, og en nedgang i antall oppslag etterhvert som turistsesongen er på hell må betegnes som naturlig. På lokalt plan er interessen for Nasjonale Turistveger stor. Denne måneden har det vært spesielt fokus på strekningene Valdresflye, Rondane og Aurlandsfjellet.

Fremdeles er det den forbrukerrettede omtalen som dominerer, og denne andelen har faktisk økt siden i august. Samtidig har omtale som har politikk og økonomi som tema omtrent blitt halvert. Til tross for at omtalen gradvis har blitt redusert siden i sommer, så har omtalen av turistvegprosjektene vært nesten utelukkende fordelaktig. Verdt å nevne i denne sammenhengen er den meget positive omtalen av ringvirkningene lokalt som følge av turistveg Rondane. De 50 bedriftene som er tilknyttet prosjektet "De blå fjella" mener det nå er mer spennende å drive virksomhet i området, og gir Nasjonal Turistveg æren for dette. Åpningen av strekningene Aurlandsfjellet 7. september og Valdresflye 21. september bidro også til mye god omtale. Verdt å nevne er også at det tyske arkitekturmagasinet Topos tildelte Nasjonale Turistveger sin jubileumspris i år. Her blir statens aktive rolle som en bevisst pådriver og bruker av arkitektur i utviklingsarbeidet med Nasjonale Turistveger trukket frem.

Denne måneden har det vært lite negativ omtale av turistvegprosjektene. Den har først og fremst dreid seg om kritikk av kunstprosjektet "Rock on top of another rock" på turistvegstrekningen Valdresflye. Prosjektet er mye omtalt i lokale medier og meningene er delte. Men den direkte negative omtalen av kunstprosjektet har vært heller beskjeden. I et leserinnlegg, som blant annet var å finne på nettsidene til avisa Nordlys, skriver Helene Amundsen i Senter for klimaforskning om problematikken rundt nasjonale målsettinger og satsing på turismeutvikling, satt opp mot lokale ønsker og realiteter. Amundsens hovedpoeng er at den nasjonale ideen om uberørt natur ofte kommer i konflikt med ønsket om lokal industriutvikling. I denne sammenhengen blir Nasjonale Turistveger nevnt, blant annet usikkerheten rundt en planlagt vindmøllepark langs turistvegstrekningen på Senja.

Den høye andelen positiv omtale av turistvegstrekningene holder seg fortsatt på et høyt og stabilt nivå, selv om omtalen har gått ned siden toppen i sommer. Hovedandelen av den fordelaktige omtalen dreier seg fortsatt om vakker natur langs turistvegstrekningene. Likevel er det interessant å legge merke til at ringvirkninger som en følge av turistvegprosjektene nå får mye positiv omtale, som for eksempel lokal næringsutvikling og at arkitekturprosjektene blir lagt merke til både i inn- og utland.