Stor åpning av militærhistorisk utstilling
Stor åpningen av Sollia Krigshistoriske Utstilling:
Dagens åpning av Jo Øvergaards private krigshistoriske utstilling hjemme på Amperhaugen ble en minnerik og nærmest historisk opplevelse for både verten sjøl og de rundt femte inviterte gjestene. Endelig kunne Jo oppleve resulatet av mange åprs intens jobbing.
Livsverk
For etter års forberedelser og i nærmest god Milorgånd hadde Jo holdt dette ganske så skjult inntil denne dagen. Da kunne han endelig åpne en av de mest komplette private samlingene av gjenstander fra krigens dager med et spesielt fokus på de aktivitetene som fant sted i området mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen. Her var jo Sollia og Alvdal Vestfjell i sentrum.
Gjennom utstilingen framstår dette som et livsverk for Jo. Han har alltid vært interessert i krigshistorie med utgangspunkt i det som ble fortalt av hans far Rolf Øvergaard som var medlem av den kjente motstandsgruppa Grebe Red som holdt til i Rudshytta i lia nordøst for Mogrenda.og øst for Atnbrua
Filosofien
- - Jeg har hatt tre perspektiver i arbeidet med å bygge opp denne utstillingen, sier Jo.
- - For det første har jeg lagt vekt på å formidle elementene konflikt – forsoning der jeg har trukket inn i utstillingen elementer fra «den andre sida». Det å formidle forsoning også for de kommende generasjoner anser jeg som svært virkig, sier Jo. - Jeg var spesielt glad for at vi valgte dette temaet under jubileumsmarkeringa for freden i Norge under Fossedagene i 2015.
- - Det andre perspektivet er formidling av lokalhistorie og overføre kunnskapene derfra til et internasjonalt perspektiv. Dette var for øvrig tidligere forsvarssjef og general Harald Sunde inne på som et vesentlig perspektiv da han hilste til Jo under åpningen
- - Det siste jeg vil nevne er perspektivet hobby i forhold til næringsutvikling. Jeg vil arbeide for at vi i Sollia kan tilby opplevelser også av denne arten og ikke minst på bakgrunn av den unike krigshistorien bygda kan framvise.
Framtida
- FFramover vil jeg utvikle utstillingen ved å dreie temaene:
- Hva de unge følte under tida med krigshandlinger og okkupasjonstida generelt. Jeg tenker på hvilke valg de sto ovenfor og måtte gjøre i denne tida.
- I det hele tatt: Bruke historia fra krigstida for å reflektere de valg og avgjørelser de unge må ta både i nåtid og framtid sett på bakgrunn av erfaringer fra okkupasjonstida.
Livssituasjon
- - Jeg skal heller ikke legge skjul på at det i min livssituasjon som nærmest blind, vil jeg at jeg her bare kan gå over gardsplassen for å treffe folk og kunne snakke om dette temaet som opptar meg veldig. Dessuten har jeg stor interesse av å kunne formidle historien på denne måten, både visuelt og å kunne formidle budskapet og kunnskapen gjennom å kunne fortelle, sier Jo.
Engasjementet
Og er det en ting som kjennetegner Jo i alle sammenhenger er det engasjementet og formidlingsevnen som må sies å være helt unik. Det blir ofte slik når en kjenner og føler for stoffet på en slik måte som Jo gjør.
Organisering
Utstillingen fordeler seg på tre rom som tidlige er bruk som sauefjøs og låve. Med kraftige tømmervegger med solliafuru som kulisser er det skapt et område med både organisering og presentasjon som gjør utstillingen både forklarende og grei å holde seg orientert i. Og det er ikke gjort i en fei å komme seg gjennom alt. Det er en mengde enkeltobjekter som alle mer eller mindre har sin spesielle historie som Jo holder rede på på en imponerende måte.
Sollia. net kommer senere mer detaljert inn på utstillingen.
Hilsener
Det var sjefen for dagens Innsatsstyrke Grebe Irene Forsjord som foretok den off. åpningen av utstillingen der hun uttrykte ros og anerkjennelse for den måten utstillingen tar vare på historia til Operasjonsgruppa Grebe, spesielt på en så symboltung dag som denne.
Det var ellers hilsner fra ordføreren i Stor-Elvdal Terje Hofstad
og kultursjefen i Stor-Elvdal Janne Mæhlum som sjøl kommer fra en gard på Koppang som var okkupert av tyskerne under krigen.
Fra Sparebank 1 Hedmark hilste Erik Trøen mens bedrifstnettverket Nasjonal turistveg Rondane var representert med daglig leder Anita Bjørkeng. Thor P Broen hilste fra NVIO (Norske Veteraner fra Internasjonale Operasjoner) og Nord-Østerdal Fly- og militærhistoriske forening mens Thorleif Beitrusten hilste fra Nord-Østerdal Forsvarsforening. Flere privatpersoner hadde også med seg hilsener, enkeltgjenstander og gaver.
Terje Brænd leverte den gamle fana til Sollia Lotteforening,
mens Jo tidligere i gave fra Sør-Brænd hadde fått HV-uniformen til Per Brænd som var den første og eneste områdesjefen for Sollia HV (1947 – 68)
Tidligere Forsvarssjef og general Harald Sunde hilste spesielt til Jo. Han kunne fortelle at han var invitert på Regjeringens off makering av dagen på Akershus festning, men hadde takket nei for å kunne reise til Sollia og overvære åpningen av denne utstillingen. – Jo og jeg har felles interesse for å formidle om historien om okkupasjonstida og perspektivet folk og forsvar, sa Harald Sunde, for anledningen godt kamuflert bak et frodig skjegg. Han benyttet forøvrig anledningen til å gjenoppfriske gamle minner fra gymnastida på Lillehammer sammen med klassekamerat Ole Nordahl. Harald Sunde karakteriserte samlinga som helt enestående.
Takket
- - Jeg er svært takknemlig for gaver –– stor/små enkeltobjekter som jeg har fått i den siste tida, sier Jo, spesielt gjelder dette gjenstander fra Kompani Linge og lokale Milorgfolk.
- Jeg vil også takke de som har stått meg nær og hjulpet fram denne utstillingen gjennom ulike praktiske gjøremål, sier Jo.
- Det gjelder
- Lars Henriksen – ekspert på miitære uniformer
- Ole Nordahl – «museumskurator»
- Øyvind Lien – «vitenskaplig assisten»t
- Sveinung Sletten – inspirasjonskilde og håndverker på glassmontere
- Hans Martinsen – ei god hjelpende hånd
Utstillingen åpner for publikum slik:
14. 05 - 26.06: Hver søndag kl. 12-16.
28.06 - 12.08: Onsdag - søndag kl. 12-16
Ellers etter avtale og alle dager med Jo som guide. Det skulle love det beste.
Her er noen flere bilder:
Glade og fornøyde verter, Jo og Mette, et tospann av de sjeldne.
H.S.