Snødølsetra
Publisert 16.03.2011 07:00
Setra ble opprinnelig anlagt som seter under garden Toften i Venabygda. Setra ligger inne i Snødøldalen på nordsida av elva Snødøla, langs nåværende FV29 Venabygdsfjellet. Setra er en av de som ble anlagt med flere formål for øyet.
Bergverksnæringen på Røros fra 1644 ga nemlig ringvirkninger også i Snødøldalen. Østerdalen og Gudbrandsdalen var på denne tida et utpreget sjølbergingssamfunn. Ved framveksten av bergverkene, oppsto det raskt et behov for å forsyne gruvesamfunnene i Kvikne og Røros med matvarer. Gardene i Gudbrandsdalen leverte forskjellige varer til gruvene. Ferdselen gikk for en stor del over eller gjennom Atndalen. Som en naturlig følge av denne trafikken ble det bygd flere kvarterer for kvile med fast vinterbosetting. Hovedgrunnen var at de tok imot ferdesfolk til kvile og overnatting. De hadde de fleste av sine kontante inntekter fra denne ferdseltrafikken som på slutten av 1850-tallet var på over 1000 hester i løpet av vinteren.
Setra ble ryddet som seter av Anton Toften fra Søre Toften (Randen) i Venabygda. Setra ble senere overtatt av sønnen Anders Toften på Forrestadstuen, også det i Venabygda. Engebret Toften, bror til Anders, leide først setra, men overtok den etter å ha overtatt eldstebroren Jon sin rett og del i setra. Deretter fulgte Erling Toften (1900-1980) som eier av setra. Han bodde på Grytstua med sin familie. Setra ble deretter overdratt til dagens eier Hans Einar Toften.
Anders og Anne Toften brukte setra i Snødøldalen sommer som vinter. Vinteroppholdet var fra juletider til begynnelsen av april. De lå der forsiste gang vinteren 1881-82. Barna deres var med foreldrene på setra også vinters tid, og dermed ble det heller lite skolegang. ”Flyttet som sedvanlig med sine foreldre 2 mil inn i fjellet”, ble det notert i skoleprotokollen i Venabygda.
Sønnen til Anders og Anne, Engebret Andersen Toften (1856-1943) og kona Mathea Paulsdatter f. Finstad (1863 – 1954) fulgte den gamle tradisjonen med å bo på setra fra ved juletid til sommermål.
Drama
Den 28. august 1877 fant det sted et drama i seterstua til Engebret og Mathea. Søstera til Engebret, Ingeborg Andersdatter Toften (f 1851) fødte tvillinger, først ei jente som levde, og så en gutt som var død ved fødselen. Bare foreldrene var til stede. De brukte de alminnelige midlene til å vekke barnet til live, ”men forgjeves”.
Senere lå Engebret og Mathea Toften i Snødøldalen om vinteren fram til vintertrafikken dabbet av omkring 1920. Engebret og Mathea hadde sju barn. Dattera Maria ble født der oppe. Senere flyttet de til Grytstua som husfolk under Søre Moen i ved Atnbrua. Engebret var skomaker av yrke og tjente sine kontanter ved å lage og reparere sko.
Holde vegen oppe
Vintervegen over fjellet var også den gang nen utfordring å holde åpen. Vinteren 1879 hadde Anders Toften 2 1/2 dager med arbeid for å holde vegen kjørbar mot ei godtgjøring på tre kroner. Etter at Østerdalsbanen ble åpnet i 1877, avtok vintertrafikken med hest over fjellet og framtida som losjigiver ved vintervegen så ikke lys ut. Derfor bevilget Sollia kommune 1. desember 1883 på søknad fra Anders Toften ti kroner som et liet bidrag for at han kunne bo i Snødøldalen og holde stedet åpent for ferdelsfolk. Beløpet skulle sikre at Anders vinteren gjennom holdt vegen kjørbar gjennom Rekubakken (reku=spade) og opp Snaredalen, ”samt ovenfor og nedenfor snaredalshusene” som det het i vedtaket. Beløpet ble utbetalt om våren da det ble godtgjort at vegen hadde vært farbar som beskrevet.
Værhardt
Setra ligger meget værhardt til nede i Snødøldalen som nærmest må virke som en vindtunell. Det fortelles at de som bodde der, grov tuneller i snøen for å slippe hardværet når det raste som verst. Enkelte år kunne seterhusene være nestet dekket av drivsnøen. Den gamle Toftensetra er nå ombygd til feriested.
Idyllisk
Setra ligger idyllisk til innunder berghamrene ved Snødøla. Stenfjøset er ett av to slike i Sollia. Det andre er på Prestgardssetra på Øverdalssetra. Rundt eiendommen er det et flott stengjerde. Det manglet ikke på mursten i hamrene bak og rundt setra. Setra er i dag et vakkert skue der den ligger godt vedlikeholdt. Dagens eier er Hans Einar Toften som bor på Kopppang.
Setra ligger idyllisk til innunder berghamrene ved Snødøla. Stenfjøset er ett av to slike i Sollia. Det andre er på Prestgardssetra på Øverdalssetra. Rundt eiendommen er det et flott stengjerde. Det manglet ikke på mursten i hamrene bak og rundt setra. Setra er i dag et vakkert skue der den ligger godt vedlikeholdt. Dagens eier er Hans Einar Toften som bor på Kopppang.