Slutt for bestillingsdrosje?

Publisert 27.02.2015 01:08

Bestillingsdrosje – servicestrategi for uttynningssamfunn

 Hedmark Trafikk foreslår en dramatisk svekkelse av et godt samferdelsespolitisk tiltak.

 For eksempel har Sollia og Atndalen har nå gjennom flere år hatt en en god velfungerende ordning med bestillingsdrosje til ulike togavganger fra Atna på Røros-banen. 1 og delvis 2 om morgenen og 3 på kveldstid i på ukedager.

Dette kom i sin tid i stand da rutebusstilbudet ble redusert. Store og ofte tomme busser ble en kostbar og ufornuftigtilbud for et kollektivt reisetilbud.

Forhåndsbestilte (til 177) drosje til bussbillettpris for den reisende, ble en god og fornuftig endring. Dette tilbudet om kollektiv befordring altså kun de dagene og til de togene det var behov.

Jo Øvergaard foto Marit Øvergaard -En fornuftig løsning og et glimrende eksempel på offentlig støttet kolleektivtrafikk for grisgrendte strøk sier Jo Øvergaard .

-Uttynningssamfunn som Østerdalen må ha smarte og kostnadseffektive servicetilbud for å opprettholde bosetting og virksomhet. Servicegraden for oss uten førarkort og bil, må bare karakteriseres som svært god.

-En ordning som for meg har vært avgjørende sier Jo Øvergaard. Nesten blind men fortsatt med stort samfunnsengasjement, som  har vært mulig bla med bestillingsdrosjeordning.

 Dette tilbudet foreslår Hedmark Trafikk nå å ta bort i sin helhet. Samtidig reduseres rutebuss tilbudet til kun  skolerute. Dog med opprettelse av «felx-ordning» på dagtid 2 ganger i uka.

-Dette betyr at jeg nå ikke kan n møter  i regionsentra og Oslo, att og fram på dagen. Dette er bla i strid med enstemmig vedtak i Fylkestinget da de behandlet Handlingdplanen for Hedmark Trafikk .

Nå gjennomføres en besøksrunde til berørte kommuner mht endringene som Hedmark Trafikk gjør pga trange budsjettrammer.

-Likevel mener jeg det gode argumenter for ikke å ta bort ordningen sier Jo Øvergaard. Han har tro på atrespekt for vedtak i Fylkestinget og at Hedmark Trafiokk ville ta hans synspunkter til følge uttaler Jo.

 Hans sambygding Terje Hoffstad (A) fremmet i Hedmark Fylkesting følgende tilleggsforslag:

Rammen for flex- tilbudet vil i all hovedsak være mellom 09.00 og 13.00. det vil likevel kunne bli lokale tilpasninger, slik at en normalt vil kunne komme frem og tilbake samme dag, til kommune/regionsenter.

Komiteens innstilling ble enstemmig vedtatt. Hoffstads tilleggsforslag ble enstemmig vedtatt.

 Hedmark Trafikk har bla uttalt at ordningen er lite brukt. Det er i denne sammenhengen grunn til å minne om Hedmark Trafikk ikke ønsket omtale av den gode ordnin g på www.sollia.net. «Fordi bruken sikkert vil øke og det blir kostbart for oss»