Skryt til norsk trearkitektur
24.- 26. september skal den internasjonale trebyggkonferansen Forum Holzbau-Nordic for første gang avholdes i Norge. Trondheim er stedet, og de tre konferansedagene omfatter bl.a. ekskursjoner til byggprosjekter og utstillinger av arkitektstudentenes trebyggerier.Det blir også tid til bedriftsutstillinger av komponenter og løsninger i et ellers rikholdig faglig program med flere sesjoner i løpet av konferansen. Den ledes av den anerkjente arkitekturskribenten Mark Isitt, og Gunnar Olofsson fra Skog 22 og IKEAs Marcus Engman er to av innlederne.Olofsson leder det norske strategiarbeidet med Skog 22, og har omfattende kompetanse og erfaring fra svensk og internasjonal skognæring, skogindustri, bioenergi og forskning. Han vil gi forsamlingen et overblikk over situasjonen i Norden og hva som må til for at trenæringen igjen skal komme på offensiven.
IKEAs sjefsdesigner Marcus Engman mener at en stor del av IKEAs suksess skyldes at deres produkter kan blandes med andre stilarter. Han kommer til konferansen for å snakke om hvordan IKEA arbeider med design og hvordan de tenker på tre som materiale i sine produkter.
Mark Isitt er en autoritet innen formidling av arkitektur. Han er en stor beundrer av moderne norsk trearkitektur og han er klokkeklar på at norsk trearkitektur ligger internasjonalt lengst framme blant de nordiske landene.
- Sammeligner man trearkitekturen mellom de fem nordiske landene, er den norske internasjonalt sett mest beundringsverdig. Norge viser en sterk evne til å kombinere modernisme og tradisjon, noe som ingen andre av de øvrige nordiske landene er kapable til i samme utstrekning. Bruken av tre spiller naturligvis en svært viktig rolle i denne norske arkitekturen, ikke minst på grunn av koblingen til natur, som nordmenn skatter så høyt, sier Isitt.
- Vi kjenner alle treets egenskaper, et fornybart materiale. Det er lett, sterk og lettvint å arbeide med, og så har vi bygget hus i tre i tusenvis av år. Dessuten er det vakkert. Treet er miljøvennlig, det binder det karbondioksidet, men i tillegg er tre også godt egnet for industriell bygging og høyhus i by. Det finnes flere eksempler på høyhuskonstruksjoner i tre i Norden, sier han.
Studentsamskipnaden i Ås har nylig satt opp to studentboliger i massivtre i åtte etasjer, med 254 studentleiligheter. I Bergen bygger Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) og arkitektfirmaet Artec erdens høyeste trehus - en 14 etasjers boligblokk i massivtre, ferdig i 2015, og i Stockholm har arkitekten Gert Wingårdh sammen med byggforetaket Folkhem nylig realisert den første av fire åtte-etasjes bygninger i tre. Folkhem har dessuten et 16-etasjers leilighetskompleks i tre under planlegging.
. Isitt mener tre er nordisk arkitekturs DNA. Kunnskaper om trebruk er arvet gjennom generasjoner. Tre konstruksjoner er en del av nordisk kulturhistorie, mener han, og drivkraften bak er den som bestiller – rett og slett fordi arkitektur aldri blir bedre eller annerledes enn slik bestilleren vil ha det.
- Samtidig må ikke byggenæring og nordisk trearkitektur glemme IKEAs suksess. Hvis byggenæringen ville benytte tre i samme grad som IKEA, ville vi se langt flere trebygninger i våre byer. IKEAs suksess og vilje til å bearbeideg foredle materialet kan tjene som inspirasjon, sier Mark Isitt.