Skogdag med Bjørn Follestad og Roy Arne Martinsen fredag

Publisert 06.09.2012 07:51
Geolog og seniorforsker Bjørn Follestad. Foto Hans Sollid
Dette skriver geolog og seniorforsker og guide på vandringa fredag Bjørn Follestad til sollia.net som sin oppsummering av turen:
Natur- og kulturlandskapet fra Atnbrufossen vannbruksmuseum via Trøa til Atnasjøen var første etappen på den geologiske vandringen. Her var dannelsen og forfedrenes bruk og oppdyrkning av de nærmest steinfrie bresjøavsetningene (kvabb) i Atnbruområdet et hovedtema. Lett oppdyrkelige jord ble valgt fram for dyrking av de grus- og sand holdige avsetningen av morene. Det høye innhold av blokk og stein i disse moreneavsetningene umuliggjorde dyrking med de redskaper som var tilgjengelige på dette tidspunktet.
Langs bredden til Atnsjøenen gikk turen videre langs den markerte og opp til 10m høye grus og sandryggen (esker) fram til traktene mellom Trøodden og Rønningen. En markant dyregrav ble observer på ryggen. De mindre forekomstene av bresjøsedimenter på ryggen, viste deltakerne at ryggen ble dannet før de overliggende bresjøavsetningene (i en tunell under den gjenliggende rest av innlandsis). Grusryggens egenskaper som et mulig grunnvannsmagasin ble påpekt.
Fra Atnasjøens bredder gikk turen opp dalsiden gjennom et naturlandskap karakterisert av en blokk og steinrik grus- og sandig morenemateriale. Vegetasjonen av furu ble diskutert og verdien av hogst i disse områder utdypet. I området ved Rødmyra ble en blesterovnen og bruk av myrmalm til produksjon av jern beskrevet.
B.F.
Bilder fra ekskursjonen finner du her.
Redaksjonen