Skeptisk til denne typen utleiehytter
Onsdag var saken om reguleringsplan opp til førstegangs behandling i formannskapet. i Stor-Elvdal Rådmannen hadde i sin saksframstilling konkludert at planen skal sendes ut på høring. Dette ble enstemmig vedtatt i formannskapet. Ingen tok ordet for kommentarer eller innspill.
Skjeptisk
- Men jeg er skjeptisk til både den den arkitektobniske utformingen og plasseringen av en del av hyttene så nære FV-27, sier ordfører Terje Hofstad til sollia.net. - Men nå er det viktig å komme med innspill til planen, ikke minst gjelder det hva jeg vil kalle innspill fra den objektive sida, dvs fra de som ikke er direkte berørt av planen. Vi skal jo her ta hensynet til utvikling i Sollia, og dette prosjektet representerer ny aktivitet i så måte. Jeg synes også at det er spennende med ny arkitektur, det ser vi jo på Sohlbergplassen, men er som sagt skeptisk til både utformng og plassering av en del av utleiehyttene, sier Terje Hofstad.
Ny info
Den gang denne planen var oppe til en runde der det var gitt informasjon og anledning til innspill til planen, forelå det ikke noen opplysninger om hvordan disse utleiehyttene skulle se ut.
Kontroversielt
Ett av de mer kontroversielle elementene i planen er utformingen av utleieenhetene der de fleste ( 19 av i alt 26) tenkes plassert nord for kafeen. Av disse er sju plassert oppe på tilnærmet samme nivå for FV-27, dvs at de vil være et markert element i synsfeltet mot Rondane sett fra vegen for trafikken som kommer søtrfra.
M.a.o vil de veifarende et øyeblikk møte dette foran utsikten mot Rondane.
Men det var ingen av politikerne som hadde noe å si om bl.a. dette punktet i reguleringsplanen.
Her hadde det vært interessant å få en fotoannimasjon hvordan dette vil se ut sett fra vegen.
Nedenfor er gjengitt det reguleringsplanen sier om dette med utforming. Dette bildet forelå ikke under den fasen av forberedelsen til planen der det var gitt anledning til innspill.
Sett fra kafteen
Reguleringsplanen forklarer også hvordan dette vil kunne se ut sett fra kafeen. Se bildet nedenfor. Men hvordan dette vil te seg i forhold til Nasjonal Turistveg omtales ikke.
Fra forslaget til reguleringsplanen:
Sett fra kafeen er det viktig at utsikten mot Rondanemassivet ikke forstyrres av ny hyttebebyggelse. Bildet under er tatt fra terrassen på kafeen og viser utsikten mot Rondane. Trærne i bildet står i byggeområdene FB/U 4, 5 og 6 og har en høyde på opp mot ca. 10 meter. Ved flate tak vil maks. gesimshøyde være 6,5 m. Maks. mønehøyde 6,0.
Fra forslaget til reguleringsplanen:
Prosjektet Nasjonale turistveger har bidratt til økt fokus på moderne norsk arkitektur i samspill med naturgitte forhold. Langs Rondevegen (fv. 27) er det etablert nye anlegg i ved Sohlbergplassen og Straumbu. Bestemmelsene fastsetter at det skal legges betydelig vekt på estetisk kvalitet ved utforming av ny bebyggelse og utomhusanlegg. Ny bebyggelse skal utformes slik at området samlet fremstår med et godt helhetlig preg når det gjelder volumer, takform, stiluttrykk, materialbruk og fargesetting. Føringer i reguleringsbestemmelsene er tenkt videreført i vedtekter for området.
Bebyggelsen skal utformes med vekt på moderne byggeskikk og materialbruk.
Det tillates flatt tak. Ved bruk av saltak skal takvinkel være mellom 5 og 25 grader. Søknad om tiltak skal inneholde estetisk redegjørelse av tiltaket både i seg selv og i forhold til omgivelsene. Bebyggelsens fasader og takflater skal ha matte og naturlige farger/jordfarger.
Alle bygninger skal utformes og plasseres slik at minst mulig bearbeidelse av terrenget er nødvendig. Vegetasjonsdekke skal tas vare på og tilbakeføres etter ferdigstilling av veger, bebyggelse og andre anlegg.
På grunn av det sårbare terrenget med mye lav er det viktig at inngrep på tomtene gjøres så skånsomt som mulig for å ta vare på naturpreget. Det tillates derfor oppføring av hytter på pilarer der dette er gjennomførbart og ikke medfører for store kostnader. Dette avhenger bl.a. av dybde til fjell. Veilinjene er beregnet i prosjekteringsprogram og er lagt så skånsomt som mulig i terrenget for å unngå unødvendige skjæringer og fyllinger.
Med tanke på å unngå terrenginngrep skal det i samlet tomtedelings- og situasjonsplan avklares at inntil 1 parkeringsplass per fritidsbolig kan anlegges på felles parkeringsplass innenfor byggeområdet eller på regulert parkeringsareal. Til sammen skal det avsettes 1,5 p-plass pr fritidsbolig/utleiehytte.
H.S.