Sjokoladelåven som godt eksempel

Publisert 28.06.2013 09:13

Avisa Nationen hadde forleden en ny 2-siders reposrtasjen om suksessbefriften Sjkoladelåven og Elise og Håkon Edvard på Nordre Nesset. Hyggelig for dem og for Sollia. Dette er bra og verdifull oppmerksomhet for oss alle sammen.
Elise og Håkon Edvard Nesset driver Sjokoladelåven på Sollia. Alle foto: Siri Juell Rasmussen - Nationen

 
Elise og Håkon Edvard Nesset driver Sjokoladelåven på Sollia. Alle foto: Siri Juell Rasmussen

Sjokoladelåven: Søt suksess for bønder i Rondane

I maleren Harald Solbergs rike, under ?Rondanes majestetiske topper, har Elise ?og Håkon Edvard Nesset skapt sitt eget levebrød.

Fakta
Sjokoladelåven

Enkeltmannsforetak ved Elise Nesset (46).
Driver sammen med mannen ?Håkon Edvard Nesset (46).
Nybygde produksjons- og utsalgslokaler på Nordre Nesset gård, Sollia? i Stor-Elvdal kommune.
Seks års drift.
Oppgir omsetning i 2009 til 100.000 kr, økt til ca. 700.000 kr i år.

 
 
På begynnelsen av forrige århundre, bodde maleren Harald Solberg på Nordre Nesset gård ved foten av Rondane. Her satt han og malte sitt berømte bilde «Vinternatt i Rondane».

På begynnelsen av forrige århundre, bodde maleren Harald Solberg på Nordre Nesset gård ved foten av Rondane. Her satt han og malte sitt berømte bilde «Vinternatt i Rondane».

 Det lukter ikke lenger gamp og høy i stallen på Nordre Nesset gård ved Atnsjøen. Det lukter sjokolade, blåbær, einebær og kvann fra fjellet rundt. I glassmonteren ligger små konfektbiter i et utall varianter, alt komponert, kreert og produsert av paret på gården.

— Vi lager sjokolade med smaker og navn fra fjellet og gårdens lange historie, forteller Elise og Håkon Edvard Nesset, som har etablert bedriften «Sjokoladelåven».

Særegen historie

På begynnelsen av forrige århundre, bodde maleren Harald Solberg på gården ved foten av Rondane. Her satt han og malte sitt berømte bilde «Vinternatt i Rondane», der han fanget majestetiske Rondeslottet og Storronden med penselen sin. I 1995 ble bildet valgt til Norges nasjonalmaleri av NRKs lyttere.

— Min oldefar var Solbergs hjelper og assistent, forteller odelsgutten Håkon Edvard Nesset. Han er utdannet tømrer, bonde og lærer, mens kona Elise er utdannet innen økonomi og jus.

— På grunn av gårdens nære tilknytning til kunstneren, fikk vi lov av Nasjonalmuseet til å bruke «Vinternatt» som logo. Det var under forutsetning av at det ble knyttet til et kvalitetsprodukt. Det er en stor ære for oss, sier paret.

Skape noe annet

Da paret overtok gården, ville de drive med noe annet enn den tradisjonelle gårdsdrifta. Valget falt på sjokolade.

I tillegg driver de med sau.
— Vi er i ferd med å gå ned på antallet, men det skal alltid være dyr på gården. Det er viktig at gjestene ser at dette er en gård i drift, sier Elise.

— Sjokoladen begynte som en tilleggsnæring, men er blitt hovednæringen på gården. Nå lever vi av den, sier Håkon Edvard Nesset.

Les hele reportasjen i Nationens eavis eller papirutgave tirsdag 25. juni. Her kan du også lese om at turistveien gjennom Stor-Elvdal og Folldal har gitt et oppsving for det lokale næringslivet.