Setra til Frami på Øverdalssetra

Publisert 27.10.2010 21:45
Bilde av Framisetra. Foto Anne Marie R Grindstad
 Vi vet ikke når denne setra ble anlagt oppe på Øverdalssetra. Men i 1727 bygde Frami som en av de fire Dypdalsgårdene, som de først het, sitt første seterbruk på skyggesiden av Setningsdalen  ved Kvannslåa- Nordre Åsen. Det varte ikke lenge før de flyttet over til Øverdalssetra. Årsaken er ukjent. 

Frami fikk sin seter på østsiden av dagens seterveg. 
Røstum og Prestgården, som ble skilt unna Frami i 1837, fikk hver sin seter fraskilt. 
Det finnes grunnmurer av stor seterbebyggelse i dagens nordre side av trøa, helt oppe mot dagens steinfjøs på Prestgårdssetra. 
Dagens bebyggelse, som ble reist lenger nede på trøa, har innslått 1879 i gavlen.  Det var da Auden og Sigrid Sollien som var eiere gården, og reiste husene. Disse bygget alle nye hus ,både på Brenn og Frami, hjemme og på setra på bare noen få år. Det må ha vært svært stor byggeaktivitet og optimisme i disse åra. Gode tømmerpriser vet vi at det var.
Per Sollien overtok garden i 1952. Han hadde sitt arbeid utenfor Sollia, men han drev skogen og forpaktet bort garden. Nede på garden rev han fjøset og stallbygningen som bestefaren (Audun Sollien) hadde bygd på 1870-tallet. Andre hus på garden fikk nye tak, og seterhusene på Øverdalssetra ble restaurerte. På sjølve seterstua ble det gjort store reparasjoner og vatn ble lagt inn. Det nesten 20 meter lange seterfjøset med gjødselkjeller og med hele 36 båsplasser, ble rettet opp, stokker skiftet og det ble lagt nytt torvtak. Til denne reparasjonen ble det gitt tilskudd fra Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring og fra fylkeskonservatoren i Hedmark. Begge instanser fant ” Framiseteren meget spesiell og verneverdig”.
Bebyggelsen består av fem hus. Det er en stor seterstue, et stort fjøs med kjeller under og 36 båsplasser, ei vinterstue, grishus og løe. Vinterstua ble brukt vinterstid i forbindelse med fòr-kjøring.  Løa hadde opprinnelig to fòr- rom med kjøring i mellom. Dette ble revet/renovert på 1980-tallet, og løa har i dag kun ett rom.
Dagens bruk av trøa er som hestebeite. Siste forpakter av Frami,  Arne og Dagny Modahl, var de siste som hadde storfe her fram til siste halvdel av 1950 åra. Arnulf og Ragnvor Lien var de siste som lå på setra, fram til ca. 1950. Før dem Gedvard og Marie Lien. Alle forpakterne var slektninger av eierne av Frami, som bodde i Elverum.
Da seterbruken opphørte, ble det ny bruk av seterstua. Familien Gudny og Ragnar Løchen fra Bærum/ Meråker ble åremåls leiere og sommergjester i 27 år. Etter disse har Johanna og Stein Åge Lysgaard fra Island /Tolga leiet setra i 25 år. Ny tid og ny bruk. Årlige leieinntekter gjør at setra kan holdes i stand. Nye tak står på langtidsbudsjettet for dagen eiere, Birgitte Løchen og Ole Sollien.

Forpaktere i Frami som må kunne antas ha drevet på setra:
1. Gudbrand Sæter
2. Gedevard Lien
3. Arnulf Lien
4. Arne Modahl
5. Gunnar Larsen

Bilde av Framisetra sett nedenfra vegen. Foto Hans SollidSetra slik du møter den når du kommer opp på setervangen på Øverdalssetra.




Bilde av seterstua. Foto Hans Sollid
Det er dimmensjoner utover det som er vanlig over seterstua på Framisetra




Bilde av uthus på Framisetra. Foto Hans SollidVinterstua





Bilde av Framisetra. Foto Birgit LøchenJulestemning






Kilde: Solliaboka 1 og Ole Sollien