Send inn prøver av rødrev

Publisert 26.02.2011 14:00
Bilde av Kristian Ingdal med  fangst foto JBirgitte Løchensollia.net har tidligere år skrevet om revejegere i Sollia som sender inn avføringsprøver av skutt rødrev til Veterinær insituttet. For dette blir de belømmet med kr 250 pr rev. Disse prøvene er en viktig del av overvåkningsprogrammet f0r "revens lille bendelorm. Dette er en farlig parasitt som vi heldigvis ikke har i Norge.

For litt over en uke siden ble det meldt at den dødelige parasitten Revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) som kan være dødelig for mennesker, var funnet hos en rev i Sverige.

Funnet av innvollsparasitten følges opp på en rekke måter, både på den norske og den svenske siden av grensa.

Funnet som først ble rapportert, ble gjort på en rev som var blitt felt i Uddevalla, bare seks mil fra grensa til Norge.
I Norge ønsker Veterinærinstituttet å intensivere kartlegginga av felte rever.
Veterinærinstituttet skriver på sine nettsider at de ønsker kontakt med revejegere som vil sende inn prøver av felt rev fra sesongen 2010/2011.
 
Betaler 250 kroner
Jegere som ønsker å delta i innsamlingen, må registrere seg, og får tilsendt prøvetakingsutstyr og informasjon. Veterinærinstituttet betaler 250 kroner per innsendte dyr.

Dvergbendelorm er ennå ikke påvist i Norge.

— Vi har undersøkt omtrent 400 rever årlig i Norge over flere år. Til sammen har vi undersøkt om lag 1600 rever, fortalte Kjell Handeland i Veterinærinstiuttet til NRK.no før helga.

Veterinærinstituttet ønsker prøver av
flere rever fra grenseområdene mot Sverige.
 Selv om ni andre undersøkte rever fra samme område var negative for parasitten, er det foreløpig uvisst hvor utbredt smitten er. Uddevalla er under ti mil fra grensa til Norge, og man kan ikke utelukke at smitten også finnes på norsk side.

Svenske veterinærmyndigheter intensiverer nå overvåkningen av rev, men også av smågnagere og hunder, i området; Uddevalla, Munkedal, Färgelanda og Vänersborgs kommune.

Oversikt over antall rev undersøkt for E. multilocularis 2002-2009

Norsk overvåkingsprogram trappes opp
For å se om smitten allerede kan være introdusert i Norge, trappes nå det pågående overvåkningsprogrammet for Echinococcus multilocularis hos rødrev opp i de norske grenseområdene mot Sverige. Dette gjøres med en forsterket innsamling av dyr fra Østfold, Akershus og Hedmark.

Jaktsesongen for rev varer fram til 15. april, og Veterinærinstituttet vil ta i mot prøver i hele denne perioden. Hvis du jakter rev og vil bistå med innsending av prøver kan du registere deg her. Du vil da få tilsendt prøvetakingsutstyr, beskrivelse av prøveuttak og ferdig frankert returkonvolutt.

Det vil ta noe tid før svar på undersøkelsene kan foreligge.

Det norske overvåkingsprogrammet for revens dvergbendelmark startet opp i jaktsesongen 2006/07, men omfatter i tillegg prøver fra rev samlet inn i perioden 2002-2004. Prøvene kommer fra hele landet, og så langt er vel 1600 rever undersøkt. Alle undersøkte dyr har vært negative.

Hunder og katter
Hunder og katter smittes ved å spise infiserte smågnagere (mellomverter) som har parasittblærer i indre organer. Hundene og kattene blir ikke selv syke men er, som reven, hovedverter som skiller ut parasittegg i avføringen, som så igjen kan smitte andre dyr. Slik kan de bidra til spredning av parasitten. Hunder som skiller ut egg i avføringen er en viktig smittekilde til mennesker.

Svenske myndigheter oppfordrer nå hundeeiere i Uddevalla, Munkedal, Färgelanda og Vänersborg kommuner om å behandle sine dyr mot parasitten. Dette omfatter alle hunder som kan ha spist smågnagere på ett eller annet tidspunkt i perioden fra høsten 2010 og fram til i dag. Hos katter produserer parasitten lite egg og regnes å utgjøre liten smitterisiko. De svenske myndighetene skriver likevel at katter som tar smågnagere kan parasittbehandles på lik linje som hundene. Mattilsynet anbefaler tilsvarende behandling med godkjent preparat for norske hunder og katter som har vært i disse svenske kommunene.

Ved første gangs behandling anbefales samtidig vask av hunden. Vask av hunden anbefales også om man ved en senere anledning mistenker at hunden har vært i kontakt med avføring fra rev.

Smitte til mennesker via bær og sopp

Mennesker kan smittes med egg av Echinococcus multilocularis via bær og sopp som er forurenset med avføring fra smitteførende rever eller hunder. Parasitteggene overlever vanlig frysing, men dør ved koking. I land hvor parasitten er vanlig, anbefales det å koke eller å skylle bær og sopp svært nøye.
Å drikke vatn fra bekker ol når du er ute på tur, er pgså risikobetont om i områder der parasitten har spredt seg. Det vill være en betydelig reduksjon av det gode liv i naturen for oss solliværinger om vi ikke kan drikke oss utørste fra bekker eller putte munnfuller av bær i munnen.!

Svenske Livsmedelverket anser det å være svært liten risiko for at bær og sopp plukket i 2010 skulle være forurenset med egg, og skriver på sine nettsider at disse kan spises. De antar videre at det i framtiden kan bli aktuelt med spesielle anbefalinger i særskilte områder dersom det skulle vise seg at smitten blir vanlig i disse områdene.

Veterinærinstituttet anser på lik linje med de svenske myndighetene at det er svært liten risiko for at bær og sopp plukket i Norge i 2010 skulle være forurenset med parasittegg.

Les faktaark om revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis)

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Inger S. Hamnes, forsker
Tlf.: 23 21 61 27
E-post: inger.hamnes@vetinst.no