Rumpetrolltid

Publisert 27.05.2010 07:32

Bilde av rumpetroll. Foto Bjørn Brænd
Våren er tida for en ny generasjon
 
Frosken overlever vinteren, og når våren kommer legger den sine egg så snart den finner en dam eller et tjern. Skjønt finner, den finner ikke på måfå. Frosker kommer helst tilbake til den samme dammen for å legge sine egg som der den selv ble forvandlet fra egg til rumpetroll og så til frosk. Om du følger med på dammer i nærheten vil du sikkert oppdage at det kommer froskeegg på samme sted hvert eneste år.
 
Frosekegg er små svarte plommer i en blank geleaktig masse som tar til seg vann og sveller opp med det samme frosken har lagt eggene. I noen dammer er det mange frosker som legger egg, og da kan det danne seg kjempestore geleklumper med mange tusen egg.
 
Frosken er en amfibie som betyr to liv, og den regulerer temperaturen etter omgivelsene. Den begynner livet i vann som egg, men lever som voksne både i vann som gode svømmere og på land som gode hoppere. De spiser både planter og insekter.
 
Avhengig av temperaturen i vannet tar det fra en til tre uker før eggene klekkes til rumpetroll med utvendige gjeller til å puste med og en liten svømmehale. Utover sommeren skjer det nok en forvandling når rumpetrollet blir til en liten frosk med lunger og lange bakbein. Den puster gjennom huden og må derfor alltid være våt. Derfor holder den seg helst i nærheten av dammen eller tjernet sitt.
 
For barnehager og skoler som tar inn froskeegg nå om våren kan det være greit å vite at det er lov i forbindelse med undervisning. Så lenge eggene er inne i geleklumpene trenger de ikke mat og heller ikke friskt vann hver dag. De bør helst stå litt skyggefullt utendørs eller i et uoppvarmet rom. Rumpetrollene spiser grønske (alger) som vokser i vannet – fungerer bedre med litt mer varme og lys, plantedeler eller fôr til akvariefisk, og de trenger at vannet blir skiftet regelmessig. Når de settes tilbake til naturen, bør de settes tilbake i den samme dammen der de kommer fra. Rumpetrollene har en lang plantefordøyende tarm. Frosken har kortere tarm og kan fordøye smådyr.