Rapport fra Geir Peder Brænd i Mexico
Publisert 02.12.2013 06:00
Jeg er her på et nytt vannkraftverk i Mexico som heter La Yesca og ligger i elva Rio Grande de Santiago en 3 timers biltur fra byen Gudalajara. Anlegget ligger en times biltur nord for byen Tequila, og jeg har selvfølgelig vært der og testet utvalget. Imidlertid er nok vår aquavite å foretrekke, og den likte også Mexikanerne når vi hadde oppstartmøte i Trondheim i 2010. Folkene her er blide og omgjengelige, og de som har jobb har det bra. Imidlertid er dette området et såkalt «hot area» når det gjelder narkotika produksjon. For to års tid siden ble det ansatt en ny politimester som prøve å rydde opp, og det medførte en del drap her inklusive politimesteren som ble drept. Nå er en ny politimester på plass, sannsynligvis har narkotikaligaen fått til «en avtale» med han så nå er det tilsynelatende rolig her, dvs. de får drive som de gjorde før.
Temperaturen her er behagelig på natta, da kommer vi ned mot 25 grader, men på dagtid blir det fort 35-38 grader i skyggen.
Jeg jobber med overleveringsprøver og sluttoppgjør på turbinleveransen til anlegget. Turbinleverandørene til kraftverket er to firmaer som heter for Power Machines og Turboatom fra hhv Russland og Ukrania. Her prates det både russisk, ukrainsk, spansk og engelsk. Til alt overmål kan ikke ukrainerne engelsk eller spansk, så derfor ble det fløyet inn en tolk fra Ukraina for noen dager siden til oversettelse til engelsk. Det er bøter relatert til virkningsgrader og effekt, og botens størrelse er på 15 mill. USD for en prosent avvik så det er viktig å få plassert kommaet riktig. Og med mange firmaer representert som alle skal ha en felles forståelse og bli enige kan det ta noe tid. På det ene bildet fra et møte er vi 22 personer representert, og når vi i fellesskap skal skrive en protokoll som alle godtar og signerer etter møtet går fort dagen.
Anlegget er stort til å være i Mexico og med en maksimal flomkapasitet på anlegget på 15110 m3/s, så blir Atna med sine 150 m3/s i juni i år ikke det helt store å nevne her.
Det er også litt forskjell på å bygge kraftverk i Vassbekken på Skogli, og til aggregatene her som tar unna 500 m3/s, men fysikkens lover er de samme.
På det meste var det 3000 personer i arbeid på anlegget samtidig, og utbyggingen har pågått fra 2007 og til nå.
Jeg var i Mexico første gangen i 1996 da jeg jobbet i KVÆRNER og det er samme kunden som har leid meg inn denne gangen så verden er ikke så stor. Jeg har hatt tilsvarende jobber i flere av de Sør-Amerikanske landene, men føler meg tryggest her i Mexico. Som normalt er det meste forsinket i disse landene, så det ser stygt ut med hensyn på å rekke julevasken hjemme i Norge i år (også), men med ei romslig kjerring så går vel det denne gangen også.
G.P.B.
G.P.B.