Prosjektrapport

Publisert 26.01.2010 09:33
 
 
Bilde av logo turistvegen
Sluttrapport for Prosjekt Rondane
 
Nettverk og samarbeid
Bedriftsnettverket:
Det er per i dag 49 medlemmer i bedriftsnettverket.
Det er videreført en differensiert medlemskontingent:
Aktører med et produkt å markedsføre, sats 1500kr
Aktører uten et produkt å markedsføre, sats 500kr
 
Nettverket samarbeider godt. Det har blitt satt opp noe gruppearbeid. Det har fungert helt greit. Mange føler at de ikke har tid til å møte de andre i gruppen sin, men de som gjør det kommer med veldig positive tilbakemeldinger.
På sikt er det mer samarbeid som gjelder. Arrangementer, som studieturer og åpne møter, vertskapskurs og gruppearbeid bidrar til at folk blir bedre kjent og dermed har lettere for å jobbe sammen om prosjektet.
 
Undertegnede fungerer som sekretær for arbeidsgruppen(ledelsen for bedriftsnettverket), som nå består av:
 
Ole Nordahl(leder)
Mari Anne Hemli
Eris Davids
Gunder Dahlen
(disse får etter avtale kr. 5000, som godtgjørelse for sitt arbeid)
 
I tillegg sendes viktig informasjon videre til nettverket, det tilrettelegges for ulike kurs, videreformidles informasjon innad i nettverket. Prosjektleder bistår i ulike søknadsprosesser den enkelte bedrift måtte trenge hjelp med.
 
Studieturer
Kortere tur:
Tur til Oslo. Tema ”historiefortelling” hos riksantikvaren. 3 deltakere. Temaet var interessant for de i nettverket som driver med guiding og formidling av historie.
 
Lenger tur:
Syd- Tyrol var målet for årets store tur. 24 stk deltok på den 6 dager lange reisen. Vi lærte utrolig mye spennende på disse dagene! Mye gikk på måter å løse utfordringer på, vertskapsrollen og samarbeid. Vi fikk nye ideer og ble særdeles godt sammensveiset som gruppe. Mye av det vi sitter igjen med er en felles plattform av tanker rundt hvordan vi bør løse vertskapsrollen, hvordan vi kan samarbeide og ikke minst nye kontakter på tvers av kommunegrenser og næringer.
 
Åpne møter
Det har jevnlig blitt holdt åpne møter der ulike temaer tas opp og diskuteres.
 
16.10.08:
Møte på Atnasjø Kafé. Diskusjon og valg av eventuell designer til ny nettside, som hele nettverket ønsket seg. Ann Avranden på Hamar fremsto som det beste alternativet. Det viste seg i ettertid at Stor- Elvdal ikke ønsket å støtte nettverkets nye side, og at dette derfor ikke ble noe av.
 

15.12.08:
Juleavslutning langs de blå fjell. Bål- kveld oppe ved Hørsberget. Kristin Gangås fra Evenstad ga oss en spennende innføring i hvordan vi kan bruke villmarka rundt oss i reiselivssammenheng. Seansen ble avsluttet med at samtlige sto ute på en knaus og ulte mot himmelen som ulver.
Gruppearbeid som skal stimulere samarbeid og pakking av reiser ble delt ut.
 
14.01.09:
Gruvekroa. NHO, ved representant Tore Haug, holdt et inspirerende innlegg der han satte NTV Rondane inn i et større perspektiv og satte fokuset på videre kvalitetssikring. Det er enighet om at vi skal jobbe med vertskapsrollen, områdekunnskap og matopplevelsen. Det ble etterspurt ulike typer kurs der det blir gitt studiepoeng. Konklusjonen er at vi prøver å få flest mulig kurs hit til oss, slik at så mange som mulig kan delta.
 
23.02.09:
Grimsbu turistsenter. Helge Stikbakke satte NTV Rondane inn i et større perspektiv. Bjørn Gussgard informerte om videreføring av prosjektet. Vi gjennomgikk gruppearbeid, og diskuterte muligheten for signalretter/ blå mat.
 
19.05.09:
Sør Nesset. Oppsummering av studieturen til Syd- Tyrol. Tommy Kristoffersen informerte om brosjyre og kart. Monica Ericsson fra Hedmark Reiseliv informerte om mulighetene de har og svarte på spørsmål. Det er ytret ønske om flere møter med Hedmark Reiseliv. Mange har spørsmål de ønsker svar på.
 
10.12.09:
Gruvekroa. Vi snakket om hva som er viktig for oss i fremtidig arbeid med prosjektet. Vi diskuterte om det skulle stilles krav eller høyere kriterier for å få delta i bedriftsnettverket når dette, mot slutten av prosjektperioden, skal stå på egne ben. Da møtet ble lagt tett opp mot jul var det relativt få deltakere. Svarene er derfor ikke representative for hele bedriftsnettverket.
 
Seminarer og ”eksterne” møter
Prosjektleder har deltatt på seminarer, som representant for turistveien.
 
13.-14. november 2008 deltok undertegnede med et innlegg om turistveien på et Interreg- seminar på Savalen. Dette var utrolig nyttig, da det ga en større oversikt over andre ting som skjer i vårt område, og ikke minst ga møtet muligheter til å bli kjent med flere prosjektledere i fjellregionen. Dette er viktig fordi et samarbeid her kan bidra til at vi får hentet mer kompetanse til vår region, vi kan jobbe sammen med felles utfordringer og lære av hverandre.
 
Ole Nordahl og prosjektleder deltok på reiselivstinget 21.-22. april, der turistveien ble nevnt flere ganger.
 
I tillegg har undertegnede deltatt på en del informasjonsmøter om prosjekter, som holder til rundt oss.
Det er god kontakt med flere prosjektledere i fjellregionen.
 
20.-22. september var prosjektleder på seminar på Hemsedal i regi av Innovativ Fjellturisme. Det var nyttig å få et innblikk i hvordan reiselivsaktørene på den siden av fjellet tenker. De delte sine erfaringer, utfordringer og opplevelser. Innleggene gikk på innovativ tenking, hvordan det lønner seg å skrive for å selge bedre, hvordan det er i motbakke det går oppover og merkevarebygging i praksis. Vi fikk være med på aktiviteter begge dagene. Spesielt interessant hvordan de har merket og kartlagt 20 fjelltopper og satt dette i system.
Kvalitetssikring og Vertskapskurs
Prosjektet jobber med å sette sammen et kvalitetssikringsprogram for bedriftene langs turistveien. Dette blir spesielt aktuelt nå når bedriftsnettverket snart skal stå på egne ben som et BA eller liknende.
Det er besluttet at alle bedriftene i bedriftsnettverket skal delta på et vertskapskurs. Til nå har ca. 24 fullført. De er veldig fornøgd og så på kurset som nyttig og sammensveisende. Innovasjon Norge vil i fremtiden holde flere slike kurs. Vi håper, og jobber, for at flere av disse vil bli lagt til vårt område.
I tillegg har bedriftsnettverket startet et samarbeid med Maria Sundal fra Mat i Hedmark. Sammen med henne skal vi kartlegge råvarer og lokale retter og til slutt sette sammen en NTV Rondane Meny(beskrevet under i avsnitt for ”Annen kursaktivitet”). Det vil som beskrevet under i avsnittet for ”annen kursaktivitet” også bli holdt HACCEP kurs, etter forespørsel fra bedriftene selv.
Når man har vært gjennom de kursene som pålegges i forbindelse med prosjektet får man smykke seg med logoen til NTV Rondane. På denne måten kan de besøkende se at man har gjennomgått en form for kvalitetssikring og at man er del av en større helhet.
 
Annen kursaktivitet
Det har foregått et samarbeid mellom Prosjekt Rondane, Prosjekt Hest i Fjellregionen og Østlandsforskning. Et forarbeid gjort mot slutten av prosjektperioden har resultert i et to dagers økonomikurs for bedriftene.
 
Det er satt i gang et samarbeid med Maria Sundal i ”Mat i Hedmark”, som skal hjelpe oss med å finne frem til vår signalrett, finne tilbake til stoltheten i våre produkter, og ikke minst få i gang en helhetlig tankegang når det kommer til mat i vårt område.
 
I tillegg vil det holdes et kurs i HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point, en vitenskapelig basert metode for å sikre helsemessig trygg mat). Arbeidet med å hente kurset til vår region startet mot slutten av prosjektperioden. Kurset skal iverksettes i begynnelsen av neste fase av prosjektet.
 
Markedsføring og deltakelse på messer
Markedsføring og media- omtale:
 
Prosjektet samarbeider noe med Infotek AS i arbeidet med Sommeravisen. Denne har vist seg veldig populær.
 
Det er besluttet at brosjyren ”De blå fjella”, før sommeren 2010 skal oppdateres og trykkes på nytt. Det skal lages et innlegg som kan endres fra år til år slik at brosjyren kan brukes over lenger tid.
 
Vi har kjøpt annonser hos Hedmark Reiseliv, og i tillegg fått mye ”gratis” i form av bilder og artikler andre steder pga. arkitekturen langs turistveien. Det at Sohlbergplassen har vunnet betongprisen og blitt omtalt både i inn og utland har gitt oss mye! Sohlbergsplassen ble for eksempel trukket frem med en kvart side i Aftenposten i forbindelse med musikk konkurransen Melodi Grand Prix. Stedet har også blitt kåret som Norges 12. viktigste byggverk i Aftenposten.
 

Reiselivsmessen:
Vi deltok med 2 deltakere på reiselivsmessen 2009. Halvor Skjøren og prosjektleder sto alle dagene sammen med Hedmark Reiseliv. Vi hadde med flere brosjyrer fra området vårt og fikk informert greit om turistveien. Vi lærte mye. Til neste år bør prosjektet ha en bedre brosjyre, med flere bilder og info om selve strekningen. Arbeid med brosjyren er påbegynt. Vi solgte noen lokale produkter. Disse bør vi prøve å få bedre frem neste år.
Reiselivsmessen 2010 kommer vi til å stille med 3 deltakere. Disse er Eris Davids, Ole Nordahl samt prosjektleder.
 
 
Nettsiden
Arbeidet med å utarbeide en bedre internettside er stadig pågående.

Internettsiden blir oppdatert av Nils Blix på oppdrag fra prosjektet.
Mail adresse: mail@blixweb.no
 
Det ble forsøkt søkt om midler til en nettside designet av Ann Avranden og firmaet ”Tankestrek” mot slutten av prosjektperioden, men kun den ene kommunen ønsket å støtte dette prosjektet. Den andre kommunen ønsket å legge en eventuell ny nettside inn under Hedmark Reiseliv. Det jobbes med å finne en god løsning på utfordringen.
Bedriftsnettverket ønsker seg en godt fungerende og interaktiv nettside, som kan bidra til å markedsføre oss på en god måte. Per dags dato er det ikke så mange som henviser til hjemmesiden vår. Vi ønsker oss en side vi kan kjenne oss igjen i og være stolt av.  Der vi selv kan gå inn og gjøre nødvendige endringer, og der en god aktivitetskalender viser både oss i nettverket og de besøkende hva som skjer til enhver tid. Siden ventes å virke sammensveisende på deltakere i nettverket, og ikke minst gi de tilreisende inntrykk av at dette er et spennende område der det skjer mye.
 
 
 
 
Prosjektleder for ”Prosjekt Ronane”, Ellen Engh.
 
 
Telefon: 62 49 10 32
 
PROSJEKTET DE BLÅ FJELLA
NÆRINGSUTVIKLING OG VERDISKAPING I TILKNYTNING TIL TURISTVEI RONDANE OG TILLIGGENDE VERNEOMRÅDER
 
 
 
 
 
 
 
STOR ELVDAL KOMMUNE
 FOLLDAL KOMMUNE
 
Bakgrunn:
 
Turistvei Rondane er en av i alt 18 utvalgte veistrekninger i prosjektet ”Nasjonale Turistveier” eid av Statens Veivesen. Kjernestrekningen er riksvei 27 fra Enden til Folldal sentrum. I tillegg er det definert tilførselsveier i sør, øst og vest. Nasjonale turistveier skal friste veifarende turister til å feriere i Norge samt skape et turistprodukt av høy kvalitet. Nasjonal Turistveg Rondane ble åpnet i september 2008.
 
Statens Vegvesen, turistveikontoret har lagt følgende løp for godkjenning av de nasjonale turistveiene i Norge:
2010: 7 av i alt 18 turistveier godkjent som nasjonal turistvei.
2012: 10 turistveier godkjent som nasjonal turistvei, mens øvrige 8 godkjennes som ”offentlig attraksjon”.
2016: Alle 18 strekningene godkjent som nasjonal turistvei.
2020: Resertifisering.  
 
Videre ønsker Statens Vegvesen å utvikle turistvei områdene som område med høy kvalitet i det private reiselivet. I første omgang ønskes å satse på 4 pilotprosjekt, med strekninger som skal utvikles innen 2012. Målsetting er at de første 4 pilotstrekningene skal være:
Geiranger/Trollstigen.
Sognefjellsvegen.
Havøysund.
Rondane.
Deretter tas sikte på å ha ytterligere 5 områder klare innen 2016, og at alle 18 turistveistrekningene skal være klare innen 2020. At Turistvei Rondane er plukket ut som et ønsket område for pilotprosjekt gir muligheter for prosjektfinansiering de kommende åra, og vil kunne bidra til at lokale midler fra næringsfond i kommunene vil kunne gi gunstig utteling med prosjektmidler fra andre kilder. 
 
Fjellområdene tilknytta Turistvei Rondane har fått omfattende vern etter naturvernloven. Følgende verneområder ligger i nær tilknytning til kjernestrekningen for Turistvei Rondane:
Rondane nasjonalpark.
Dovre Nasjonalpark, nyopprettet 24.10.2003.
Grimsdalen landskapsvernområde, vedtatt utvidet 24.10.2003.
Dørålen landskapsvernområde, nyopprettet 24.10.2003
Grimsdalen landskapsvernområde, nyopprettet 24.10.2003.
Myldingi naturreservat, nyopprettet 24.10.2003
Atnsjømyrene natureservat, nyopprettet 07.12.2001
Omfattende vern etter naturvernloven medfører at lokalbefolkningen har fått store deler av sitt ressursgrunnlag båndlagt med restriksjoner i forhold til bruk og utnyttelse i primærnæring og annen næringsvirksomhet. Samtidig medfører vernet at områdenes attraksjonsverdi som reiselivsdestinasjon vil kunne øke. Vernet innebærer muligheter som pr dags dato ikke er tilstrekkelig utnyttet. Folldal kommune og Stor Elvdal kommune sendte en felles søknad om status som nasjonalpark kommuner. Utfallet av søknaden ble at Folldal kommune fikk status som nasjonalpark kommune, mens Stor Elvdal ikke fikk slik status. Det vil være likevel være naturlig for Folldal kommune å knytte nasjonalpark kommune statusen opp mot prosjektsamarbeidet med Stor Elvdal.  
 
Satsningen til Statens Vegvesen på utvikling av turistveien er rettet mot infrastruktur etter veistrengen. Eksempel på nyetablert infrastruktur er utsiktsplassen Sohlbergs Plass og rasteplassen ved Straumbu. Totalt er det planlagt utbygging av infrastruktur for over 35 millioner kroner. Aktiviteter og opplevelser må det private næringsliv, innbyggerne og kommunene å ta tak i, og utvikling av det private reiselivsbaserte næringslivet i området er kjernen i pågående prosjekt og det som beskrives i denne prosjektbeskrivelsen. 
 
Som et supplement til prosjektarbeidet hos Statens Veivesen, har kommunene Stor Elvdal og Folldal tidligere gjennomført to prosjektfaser med satsning på å utvikle den private næringsaktiviteten rundt turistvegetableringen. Siste prosjektfase ble også næringsutvikling i randsoner til verneområder trukket inn som en målsetting. De to prosjektfasene har hatt følgende innhold:
 
April 2003 – april 2006.
-                    40 % 3 årig stilling
-                    Finansiering med næringsfond i Stor-Elvdal og Folldal kommuner
-                    Hovedfokus var på markedsføring av veistrekningen og næringslivet i området, nettverksbygging med etablering av et bedriftsnettverk og arrangering av møter med fagtemaer.
 
Juni 2006 – August 2009
-                    60 % 3 årig stilling
-                    Finansiering med næringsfond i Stor-Elvdal og Folldal kommuner, Hedmark Fylkeskommune, Statens vegvesen og BU fondet til Fylkesmannens landbruksavdeling
-                    Hovedfokus har vært mobilisering for nyetablering av bedrifter og produktutvikling gjennom studieturer og temamøter etc., samt videreutvikling av bedriftsnettverket. Det har også vært jobbet noe med markedsføring.
 
Bedriftsnettverket der medlemmene betaler kontingent til prosjektet består pr dags dato av 45 medlemmer, herav 36 medlemmer med eget produkt som betaler full kontingent med 1.500 kr og 9 medlemmer uten eget produkt som betaler redusert kontingent med kr 500. De siste to-tre år har medlemmene i bedriftsnettverket ønsket å ta et større ansvar for utvikling av nettverket. Dette har skjedd gjennom at nettverket har formalisert seg med eget styre, at nettverkets styre har tatt ansvar for gjennomføring av temamøter, og at nettverkets medlemsmøter og styre har fungert som referansegrupper for prosjektleder for planlegging av øvrige aktiviteter i prosjektet. Bedriftsnettverket er ikke stiftet som eget foretak, men målsettingen er at nettverket stiftes som et BA i løpet av neste prosjektfase.     
 
Områdene langs turistvei Rondane med tilførselsveier er i stor grad preget av primærnæring (landbruk med hovedvekt på husdyrhold og grovfôrproduksjon), og reiselivsbedrifter av varierende størrelse. Landbruket har siste tiåra hatt en jevn nedgang i sysselsetting og antall bruk som mottar produksjonstilskudd. Nasjonale og internasjonale trender tilsier at omstruktureringen i landbruket, med synkende sysselsetting i tradisjonell primærnæring, vil fortsette.
 
Utfordringene en ser innen de aktuelle næringene kan utløse nytenking og kreativitet, slik at en kan dreie fokus fra problemer til muligheter. Dette potensialet er allerede grepet fatt i av reiselivsnæringen, det er viktig at også aktørene innen primærnæringen kommer på banen, og får en mulighet til å utnytte det potensialet i Nasjonal Turistveg Rondane. En utvidet næringsmessig utnyttelse av området er kanskje først og fremst knyttet til reiselivsvirksomhet. Området har mulighet for å kunne tilby et helhetlig reiselivsprodukt med en unik konkurranseprofil. I et slikt helhetlig produkt er det mye som inngår, for eksempel lokale mattradisjoner, kulturlandskap, utmarksbasert aktiviteter, ulike håndverksprodukter / mat (gårdutsalg), kulturminner, bredt tilbud av aktiviteter sommer som vinter, ulike serveringstilbud, kultur og kulturhistorie, overnatting etc. Nærheten til Rondane nasjonalpark og tilliggende verneområder er godt ”krydder” til denne pakka.
 
Turistvegen er nå åpnet og flere bedrifter og foretak drar nytte av økt gjennomfart. Fortsatt er det god plass for nye tilbud, særlig innenfor matservering og opplevelser og aktiviteter. Flere aktører vil også kunne bidra til at bedriftsnettverket blir selvgående.
 
Visjon, målsetning og tiltak
 
Visjon:
Turistveg Rondane og tilliggende verneområder skal gi grunnlag for verdiskaping og næringsutvikling i lokalsamfunnet og nærområdene.
 
Hovedmål:
Prosjektområdet defineres som kjernestrekningen med tilførselsveier. Dette området skal gi de tilreisende og turistene et allsidig tilbud på overnatting, mat,  aktiviteter og opplevelser av høy kvalitet.   
 
Delmål:
A)    Formell organisering av bedriftsnettverket.
Bedriftsnettverket skal innen utgangen av 2011 stiftes som et formelt foretak med høvelig foretakstype. Bedriftsnettverket gis et ansvar for de oppgaver som går på samordning, salg og markedsføring av deltakernes foretak. 
 
B)    Overnattingstilbud.
Det skal utvikles overnattingstilbud tilpasset den kvalitet som etterspørres, og med en
fornuftig geografisk fordeling etter kjernestrekning og tilførselsveier.
 
C)    Matservering.
Kjernestrekningen mellom Enden og Folldal sentrum bør få minimum to kafeer med ”drop in” tilbud for bespisning i sesong.  
 
D)    Felles profil matopplevelser.
Det skal utvikles en felles profil med lokal identitet på matopplevelser i området. Dette gjøres gjennom utvikling av signalretter med lokal profil, bruk av råvarer fra lokale produsenter der dette er tilgjengelig, og satsning på mat basert på lokale tradisjoner. 
 
E)     Utvikling allsidig aktivitetstilbud.
Det skal utvikles et mest mulig allsidig aktivitetstilbud i området, som gjennom felles organisering i bedriftsnettverket gjøres tilgjengelig for den som oppholder seg i området. Aktivitetstilbud vil måtte ta utgangspunkt i den enkelte etablerers personlige interesse og spisskompetanse, men aktuelle satsningsområder vil kunne være gardsmat, husflid og håndverk, gardsbutikker, seterturisme, hundekjøring, hest, fiske, sykkel, ulike former for guiding etc. Det skal stimuleres til utvikling av produktpakker der overnatting og bespisning samordnes med aktivitetstilbud.
 
F) Markedsføring av området som en destinasjon
Området markedsføres som en destinasjon, dels gjennom nasjonale turistveier, og dels gjennom den generelle markedsføringen av reiselivsdestinasjoner i Hedmark.  
 
Tiltak:
Måla i prosjektet er knytta opp mot etableringer og videreutvikling av privat næringsvirksomhet. Omfanget av privat næringsvirksomhet og hvilke områder privatpersoner, privat kapital og kompetanse velger å satse på, kan bare påvirkes indirekte av offentlige prosjekter. Det vil være viktig med fleksibilitet i forhold til private ideer som måtte dukke opp, da kompetanse og konkurransefortrinn hos den enkelte næringsdrivende er svært viktig for realisering. 
 
Prosjektet skal fokusere på mobiliserende tiltak og samordning av reiselivet. Prosjektet har ikke målsetting om å drive egen produktutvikling som ikke er forankret hos privatpersoner med konkret forretningside. Fra før har kommunene tiltaksapparat innenfor næringsutvikling, med spisskompetanse på blant annet finansiering og veiledning i forhold til nyetableringer og bedriftsutvikling. Det forutsettes at prosjektet utnytter det allerede eksisterende tiltaksapparat i kommunene. Nyetableringer og foretak som satser på videreutvikling av sine virksomheter formidles videre til blant annet:
Næringsservice Tynset.
Kommunal landbruksforvaltning Stor Elvdal kommune.
Folldal Vekst AS.
Kommunal landbruksforvaltning Folldal kommune.   
 
Prosjektet ønskes forankret i styringsgruppa og tiltaka er med hensikt ikke ferdigformulert. Det ønskes en prosess der styringsgruppa vedtar halvårlige prosjektplaner som utdyper prosjektbeskrivelsen for hele prosjektperioden.
 
Viktige tiltak/aktiviteter i prosjektet vil være:
 
Formell organisering av bedriftsnettverket.
A1. Sekretariat for styret i bedriftsnettverket.
A2. Bistå bedriftsnettverket med formell etablering av foretak, herunder vedtekter, organisering, driftsopplegg og finansiering.
A3.Temamøter for bedriftsnettverket.
 
Overnattingstilbud.
B1. Tilrettelegge for nyetableringer overnattingstilbud, særlig i området Folldal sentrum.
B2. Etablere samordning av overnattingskapasitet i forhold til eks. busslaster. 
 
Matservering.
C1.Videreutvikling av eksisterende virksomheter.
C2.Tilrettelegge for nyetablering av matservering på strekning av turistveien der drop in tilbud mangler.
 
Felles profil matopplevelser.
D1.Samordne utvikling av signalretter.
D2.Studieringer, studieturer og temamøter om mat.
D3.Samordne småskala produsenter av lokal mat med kafeer og overnattingsbedrifter.
 
Utvikling allsidig aktivitetstilbud
E1.Studieturer og temamøter.
E2.Utvikling av produktpakker og samarbeid, der småskala tilbydere på aktiviteter samordnes med overnattingsbedrifter. 
 
Markedsføring av området som en destinasjon
F1.Deltakelse reiselivsmesser.
F2.Samordning av markedsføring gav destinasjonen gjennom Hedmark Reiseliv.
F3. Helhetlig presentasjon av området og tilbydere i bedriftsnettverket på internett.
Tidsavgrensning
 
Prosjektperiode er september 2009 til desember 2012.
Organisering
 
Prosjekteier:
Folldal og Stor-Elvdal kommuner
 
Styringsgruppe:
En representant Statens Vegvesen, utpekes av Statens Vegvesen.
En representant reiselivet i Folldal/Stor Elvdal, utpekes av bedriftsnettverket.
En representant grunneiersammenslutningene i Folldal/Stor Elvdal, utpekes av grunneiersammenslutningene.
En representant Folldal kommune, utpekes av Folldal kommune.
En representant Stor Elvdal kommune, utpekes av Stor Elvdal kommune.
 
Styringsgruppa velger en leder og nestleder.
 
Prosjektleder og prosjektansvarlig i vertskommunen møter i styringsgruppa (jfr PLP modellen).
 
Prosjektansvarlig:
Utpekes av rådmannen i den kommunen som blir vertskommune.
 
Prosjektleder:
Det ansettes en prosjektleder i 100 % stilling i prosjektperioden. En av kommunene Folldal eller Stor Elvdal er vertskommune. Vertskommune velges etter hvilken kommune og hvilket arbeidssted som passer best for den som blir tilsatt.
Til vertskommuneansvaret ligger:
- Arbeidsgiveransvaret.
- Forskuttering av kostnader.
- Tilrettelegge kontorplass og relevante IT-løsninger.
- Rådmann i vertskommunen skal utpeke en prosjektansvarlig (jfr PLP modellen). Prosjektleder rapporterer til prosjektansvarlig.
 
Det vil være viktig å forankre prosjektlederens arbeid i begge eierkommuner.
Samarbeidspartnere
 
Prosjektet skal i tillegg til eierkommunene etablere et nært samarbeid med:
-          Hedmark Reiseliv
-          Røros Reiseliv
-          Fylkesmannen i Hedmark
-          Hedmark Fylkeskommune
-          Innovasjon Norge
-          Prosjektet Mat i Hedmark
-          Snøhetta Utvikling
-          Nasjonalparkriket
-          iNasjonalparker
-          og andre det vil være naturlig å samarbeide med.
Budsjett
 
 
Finansieringsplan
 
Finansieringsplan heleprosjektperioden 2009 - 2012:
 
Finansieringsplan fordelt på de enkelte år:
 
 
 
Folldal 24.03.09
 
 
Olve Sæhlie (Stor Elvdal kommune)
Bjørn Gussgard (Folldal kommune)