Program for filmklubben

Publisert 12.01.2013 11:15

Sollia FilmklubbFilmprogram SOLLIA FILMKLUBB våren 2013 

Alle visninger foregår på Rondane Gjestegård (Enden) kl.19.00. Visningen starter presis. Salg av drikke & popkorn. Kr. 50,- for halvårsmedlemskap og kr. 40,- for hver filmvisning.

 

Søndag 20. januar

Schindler’s liste

USA 1993
Regi: Steven Spielberg
Manus: Steve Zaillian
Med: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes
3 t 15 min, 15 år

Den sanne historien om hvordan ett menneske klarte å redde over tusen polske jøder under andre verdenskrig. Filmens hovedperson er den katolske krigsmillionæren Oskar Schindler, som utvikler seg fra å være en av nazistenes sterkeste støttespillere til å risikere sitt eget liv for å redde krigens tapere. "Schindlers liste" er et gripende historisk dokument over andre verdenskrigs grusomheter. De makabre krigshandlingene trekkes frem i lyset på en måte som gjør det umulig å glemme dem, og det er også Spielbergs intensjon med denne filmen. Samtidig skildres medmenneskelighet, samarbeid og glede på en fin, varm måte.

Vinner av 7 Oscar i 1993.

 

Søndag 24. februar

Norske byggeklosser

Norge 1972
Regi: Pål Bang-Hansen
Improvisasjon, uten manus
Med: Rolv Wesenlund, Bjørn Sand, Arve Opsahl
1 t 34 min

Olav Femte (Bjørn Sand) er den frustrerte husbygger, omgitt av vanskelige byråkrater, naboer og håndverkere. Han betaler og betaler, snekrer og fortviler mens regningsbunken vokser og huset står like halvferdig. I filmen møter vi Wesenlund i åtte forskjellige roller, den ene ondere og mer motvillig enn den andre.

Denne «crazy-komedien» beskrives ofte som en parodi på byråkratiet i Norge, samt en parodi på diverse sære sider ved den norske folkesjelen. Definitivt en kultfilm.

 

Søndag 31. mars

Snehvit og de syv dvergene

USA 1937
Regi: David Hand, William Cottrell, Wilfred Jackson, Larry Morey, Perce Pearce, Ben Sharpenstein
Med: Vibeke Hol, Anders Hatlo, Knut Risan, Nils Vogt, Tor Stokke, Sverre Holm, Rolf Sand
1 t. 22 min. Norsk tale

 

Disneys Snehvit og de syv dvergene var Disneys aller første helaftens tegnefilm, og filmen skulle vise seg å bli selve grunnsteinen i Disney-imperiet. Walt Disney hadde lenge drømt om å lage denne filmen, men da hverken investorene eller forsikringsselskapene hadde noen tro på prosjektet, pantsatte han alt han eide og lagde filmen allikevel.

 

En uforglemmelig filmklassiker for store og for små.

 

Søndag 14. april

Maskenes konge

Hong Kong, Kina 1996
Regi: Wu Tianming
Manus: Wei Minglun
Med: Zhu Xu, Zhou Renying, Zhang Zhigang
1 t 42 min, Passer fra 7 år

Maskenes konge – Wang – er en illusjonskunstner som til fingerspissene behersker en eldgammel Sichuansk teknikk med å skifte ansiktsmasker. Da hans egen sønn blir syk og dør mister han ikke bare sin øyesten, men også den eneste muligheten til å videreføre maske-teknikken. Teknikken kan etter tradisjonen kun læres til en sønn eller sønnesønn, og Wang bestemmer seg derfor for å adoptere en gutt og begynner å lete på markedet der barn er til salgs for å finne et passende emne. Som en asiatisk Kolya skildrer Maskenes konge med ømhet og varme det intense vennskapet og den gjensidige avhengighetsforholdet mellom et lite barn og en gammel mester som plutselig er blitt bestefar. Filmen er en hjertevarmer, både for store og små.

Søndag 26. mai

Klassen

Frankrike 2008
Regi: Laurent Cantet
Manus: Francois Bégaudeau, Laurent Cantet, Robin Campillo
Med: Francois Bégaudeau
Lengde: 2 t 8 min

François Bégaudeau jobbet et år på en ungdomsskole i Paris før han skrev boken Entre Les Murs om sine erfaringer som lærer. Regissør Laurent Cantet hadde lenge hatt lyst til å lage en film om lærere og elever. I boken fant han alt stoffet han trengte – og han fant ut at forfatteren var den perfekte hovedrolleinnehaveren. Filmen er et resultat av stor humanisme. En ekte, medrivende og spennende skildring av en lærers hverdag.

I to timer er vi som en flue på veggen i en ungdomsskoleklasse i en forstad til Paris. Læreren François Bégaudeau (som faktisk spiller seg selv!) forsøker å legge forholdene til rette slik at den brokete gjengen av pubertal energi og rebelsk kreativitet kommer til uttrykk på en konstruktiv måte. Han forsøker å se samtlige elever, hjelpe, oppmuntre og rettlede.

Vinner av Gullpalmen i Cannes.

Søndag 9. juni

Jalla Jalla

Sverige 2000
Regi: Josef Fares
Manus: Josef Fares
Med: Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny 1 t 33 min, 11 år

 

Måns og Roro er bestekompiser og jobber sammen i parkvesenet. De må ta alle drittjobbene, som å rense andedammen og plukke opp hundebæsj. Likevel synes gutta at de er kule og tøffe. Dagene går i døsig tempo inntil de begge får store problemer. Måns får den ikke opp, og utsetter seg for mange pinlige situasjoner for å få igjen manndommen. Roro blir presset av sin libanesiske familie til å gifte seg med Yasmin, som er like uvillig som Roro. De har bare en uke på seg til å unngå tvangsekteskap. På underlig vis blir problemene til Måns og Roro viklet i hverandre. Nå haster det. Begge vet hvilken dame de vil ha, og det vil skape et rabalder uten like.