Planarbeid i Sølenkletten

Publisert 31.10.2009 18:04

 
 
Fylkesdelplan (regional plan) for Rondane og Sølnkletten
 
Våren 2009 ble det igangsatt en planprosess i Sølnkletten med bakgrunn i at området har status som nasjonalt villreinområde. Hovedmålet for planarbeidet er å sikre en helhetlig forvaltning av villreinens leveområder samtidig som man skal sikre mulighetene for lokal næringsutvikling og omstilling. Les mer
 
Bilde av Sølenkletten Foto Jo ØvergaardBakgrunn for planarbeidet
Det skal utarbeides fylkesdelplaner for de villreinområdene i Norge som har status som ”Nasjonale villreinområder”. Utgangspunktet for alle planarbeidene er å sikre varige leve-områder for villrein, men samtidig legge til rette for lokal verdiskaping gjennom nærings- og bygdeutvikling, samt å legge til rette for friluftsliv og rekreasjon. Les mer (planprogram)
 
Planarbeidet
Det skal utarbeides en felles fylkesdelplan for Rondane og Sølnkletten, men planarbeidet for dette området er delt i to planprosesser, en for Sølnkletten og en for Rondane. Arbeidet i Sølnkletten er organisert med en styringsgruppe med en politiker fra hver kommune, to fylkestingsrepresentanter og en representant fra villreinnemnda. Prosjektgruppa består av en representant fra administrasjonene i hver kommune, sammen med sekretær for villreinnemnda og representanter fra villreinutvalget, fylkesmann og fylkeskommune. Siden oppstarten våren 2009 har disse gruppene hatt jevnlige møter.
 
I mars 2009 ble det gjennomført åpne oppstartmøter på Alvdal og i Sollia der alle interesserte ble invitert til å delta i planprosessen. Det er sendt ut brev til lag og foreninger i området med invitasjon til deltagelse og innspill. Siden dette er mye av tida gått med til å innhente kunnskap om området gjennom befaringer, mindre møter og direkte kontakt til ressurs-personer via telefon, e-post mv. Prosjektleder er fortsatt veldig interessert i å få kontakt med berørte parter rundt området som har kunnskap om historie, bruk og utvikling, samt synspunkt om framtidig forvaltning. Styringsgruppa har vært på ei 2 dagers befaring i området med start fra Alvdalssida (Sølndalen) med tur over til Breisjøseter og Sollia. Her kom det fram mye nyttig kunnskap og innspill til planarbeidet.
 
Styringsgruppa har nå startet så smått med å diskutere ”grense for nasjonalt villreinområde” – hva vil ei slik grense innebære ? Hva trenger vi av retningslinjer for å både sikre framtidig forvaltning av villreinen, men også sikre mulighetene til lokal bruk og utvikling.
 Bilde fra møte m sæteriere på Sollia sida Foto Jo Øvergaard
Møte på Atnasjø Kafe med sætereiere på Sollia siden. Fra v: Olav Nyeggen, Astrid Alice Haug,,Arne Gunnar Ellefsen,Antog Brænd og Hans Oddvar Sollii



Planinnhold og framdrift
Planen skal utformes i løpet av vårhalvåret 2010 og legges fram for politisk behandling høsten 2010. Planen vil bestå av:
§ en faktadel som synliggjør bruk og utvikling i området
§ et plankart med retningslinjer og
§ en handlingsdel med tiltak.
 
Planen vil gi råd og retningslinjer for bruken av området, men vil ikke være juridisk bindende. Det er fortsatt kommunene gjennom sin arealplanlegging som kan fastsette bindende arealbruk.
 
Utfordringer i forhold til villrein
I forhold til villreinens bruk av området ser vi ingen særlige konflikter med boligbygging, tradisjonell landbruksvirksomhet og stedbunden næring (jordbruk, skogbruk, utmarksnæring).
 
Det kan bli noe diskusjon om omfang og plassering av hyttebygging i randsona av området og hvordan dette kan innvirke på villrein,  men det virker som om de fleste er enige i at sentrale deler av fjellområdet bør skjermes mot ny fritidsbebyggelse.
 
Tema som kan være særlig aktuelle å diskutere videre og få innspill på er særlig knyttet til ulike former for ferdsel sommer- og vinterstid. Hvor bør det tilrettelegges for ulik aktivitet, hvilke områder bør skjermes, hvilke veger bør ikke brøytes og finnes det åpne veger som bør stenges for allmenn trafikk eller som bør forbli stengt. Er det behov for informasjon og økt kunnskap til turister og andre brukere av området om ferdsel og oppførsel i forhold til villrein ? Dette er tema som fylkesplanen kun kan gi råd om – men de er likevel viktige å drøfte.
 
Framtidig forvaltning
Noe av det viktigste vi bør drøfte i planprosessen er hvordan vi kan spille positivt på hverandres kunnskap, oppnå gjensidig tillit og økt forståelse mellom de ulike brukergruppene og forvaltningsnivåene, slik at alle føler at de blir tatt på alvor, og at det dermed kan skapes smidige beslutningssystemer uten for mye byråkrati.
 
Kulturminner og kulturhistorie
Som en del av planarbeidet har vi igangsatt et delprosjekt for kartlegging/sammenstilling av områdets kulturminner og for å gi et bilde av områdets bruk og utvikling (kulturhistorie). Dette arbeidet utføres av Nordøsterdalsmusèet ved Per Hvamstad. Tanken er at arbeidet skal resultere i et hefte eller en enkel bok som presenterer kulturhistorien i Sølnkletten, og kanskje noen anbefalte turer som gir et tverrsnitt av historien i området.
Miljøverndepartementet har bidratt med et tilskudd på kr. 150.000,- til dette arbeidet. Les mer (prosjektbeskrivelsen).
 
Kontaktopplysninger og informasjon
Har du innspill eller spørsmål til planarbeidet så ta kontakt med prosjektleder:
Astrid A. Haug,
tlf. 62485230/95057513.
Kontor: Tynset rådhus (7.etasje)
 
Se ellers informasjon på planarbeidets nettsider www.oppland.no/fdp-rs. Ellers finner du mye stoff om villrein på sidene til Norsk villreinsenter på Hjerkinn www.villrein.no.