Pauting - kurs på Sør-Nesset 21.-25. august

Publisert 01.08.2023 00:15

Pauting – en håndverksteknikk for dekorering av lær. 

Kurs på Sør-Nesset 21. – 25. august – ledige plasser.

Påmelding nå

Pauting er en gammel og tradisjonsrik måte å dekorere lær på.

Å paute vil si å trykke og skyve på oversiden av læret slik at læremasse forskyves og dekoren fremtrer i relieff.

Det finnes én bok om dette, boka «Pauting» av Knut Dahl. Den er en grundig innføring i selve paute-teknikken. Boka gir den grunnleggende beskrivelsen av hvordan vi går fram ved hjelp av enkle redskaper å skape om glatt lær til en læroverflate med særpregede figurer eller mønstre. Dette er dermed en teknikk som gir det motsatte av preging eller skjæring av mønstre i lær.

Design, form og linjer er viet stor plass for å gi forståelse for hva som ligger bak et vellykket resultat. 

Knut Dahl er utdannet grafiker innen både metall og grafikk ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hans kunst omfatter grafikk, trearbeider og laging av kniver og trommer. Knut har egen smie og verksted i Eidsfoss. Pauting er en gammel teknikk som stort sett var glemt da kunsthåndverker Knut Dahl tok den i bruk ved design av knivslirer i 1980-åra.  Mange ønsket å lære teknikken, og det resulterte i boka Pauting i 1994. Boka ble en suksess i knivmakermiljøet, og den ble oversatt til svensk – noe som er sjelden for fagbøker. Pauting kom i ny utgave i 2019.

1 Knivmaker Knut Dahl er kursleder
Knivmaker Knut Dahl er kursleder

2 Boka Pauting viser trinn for trinn arbeidsmåten

Boka Pauting viser trinn for trinn arbeidsmåten med å lage kniv og slire

Slire- og pautekurs med Knut Dahl

Knut startet sin karriere som knivmaker på slutten av 1980-åra, og har siden da gjort seg bemerket i det skandinaviske knivmiljøet. Han har mottatt Norsk Knivforenings gullmedalje og utmerkelsen «Sorte Hånd».

Knut Dahls kniver er godt kjent av alle knivinteresserte personer i Skandinavia, og i mange andre deler av verden. Han er spesielt rost for sitt utsøkte design med en unik balanse i knivens linjer.

Knut er også kjent som "Mr. Pauting" på grunn av sine unike lærslirer. Han har utviklet og perfeksjonert denne teknikken i en slik grad at han er i stand til å lage fantastiske relieffer i lær. På kurset gir Knut instruksjon og personlig veiledning der det trengs. Takket være Knuts utvikling av pauteteknikken, har norsk knivmakeri gitt en viktig impuls til det internasjonale knivmakermiljøet.

3 Kursgården Sør-Nesset ligger ved foten av Rondan 
Kursgården Sør-Nesset ligger ved foten av Rondane

5 Søskenkniver med initialer
Eksempel på pautemotiv - søskenkniver med initialer

Kursets målsetting

Du kommer på kurset med en ferdig kniv uten slire.

Vi lærer om form, linjer og komposisjon av motiv. Vi arbeider med å finne et motiv til å paute. Ta gjerne med ideer eller utkast når du kommer! Gjennom kurset ser vi hvordan pautingen skjer i forskjellige stadier, og om nødvendig bistår Knut deltakerne underveis.

Pautingen fortsettes og sluttføres, vi syr slirer og beregner og viser krymping av slirekanten til endelig passform. Etter tørking farger vi slira med to farger og trinnløs overgang. Til slutt ferdigbehandler vi slira.

Vi vil også beregne forhold mellom kniv og slire, og forsøke å få smekk i slira!

5 Pauting av motiv på slire (1)
Pauting av motiv på slire

5 Pauting av motiv på slire 
Pauting er nøyaktig arbeid

7 Pauting av detalj

Pauting av detalj

8 Kursdeltakere velger egne motiver for pautingen

Kursdeltakerne velger egne motiver for pauting

7 Torsdag er sliretørkedag.  Slirene trenger tid t

Torsdag er sliretørkekveld. Slirene trenger tid til å tørke før farging og sluttfinish

På kurset inngår

Lær til slire, tråd og farge. Boka Pauting

Knut har med en del pauteverktøy for utlån og ellers det vi trenger.

Kost og losji

Du har med

En eller flere kniver du skal lage slire til. Ta gjerne med flere kniver om du har. Vi ser på og diskuterer linjeføring, form og håndverksmessige løsninger.

Ta med paute-verktøy om du har og gjerne relevant verktøy forøvrig.

Skyvelære, tegnesaker, blyant, og viskelær.

Program

Kniven – et helhetlig produkt av stil og utforming. Lærslirer med pautede motiver - opphøyd dekor eller mønster på lær. Helhetlig design.

Generell informasjon om lær og rårandlær. Beregning av malen til slira. Slirekantens form og retning. Skjæring, tynning og sying av slira. Lage stroppen. Tørking og krymping. Farging på lær. Fargeoverganger og finish.

 8 Farging og fargeforløping er en viktig sluttpros
Farge påføres med fin pensel

11 De pautede knivene etter fargingen

De pautede slirene etter farging

Impusler

Mens slirene tørker besøker vi torsdag ettermiddag både det lokale museumsanlegget ved Atnbrufossen med sag, kvern, badstue, smie, fløtingsdam, utstillingsbygg og et lite el-verk fra krigens tid. På det lokale Okkupasjonshistorisk museum på Amperhaugen får vi guiding av museets grunnlegger og driver, Jo Øvergaard. Museet er bygd over SOE-gruppen Grebe Reds etterlatenskaper der Jos far, Rolf, var en lokal og aktiv deltaker. Etter hvert ble det samlet annet relevant materiale fra okkupasjonstiden generelt, «den andre siden» og motstandsarbeidet mot den tyske okkupasjonen.

En spesiell del av samlingen på museet er tyske offisersdolker av høy kvalitet. For et par år siden kunne en tysk gullsmed slå fast at det dreier seg om det ypperste av håndverk, så raffinert og dyktig utført at det knapt finnes noen som kan lage slike i dag.

Også kniver som inngikk i de alliertes agentutrustninger forteller om utforminger spesielt for det bruk – som en viktig del at det fullstendige utstyret agenter og gruppene, som Grebe, var utstyrt med.

Praktisk informasjon

Gården Sør-Nesset (Rondeveien 1500, 2477 SOLLIA) består av flere små hus med sengeplass til totalt 24 personer. Kursdeltakerne får stort sett enerom. Stedet har vært flittig brukt og egner seg godt for små seminarer, praktiske kurs og rekreasjonsopphold for enkeltpersoner eller grupper. I det tidligere fjøset er det innredet et lite seminarrom med plass til ca. 20 personer. Verkstedet har utstyr for knivkurset.

Ankomst og avreise

Vi har lagt til rette for ankomst søndag 20. august og avreise fredag 25. eller lørdag 26. august. Hvis noen ønsker å komme før eller bli litt lengre, er det muligheter for det. I tilfelle er det kjekt å vite om det på forhånd, men det går selvsagt å ordne det på sparket. Deltakerne kan medbringe eget sengetøy eller leie sengetøy og betaler da kr 100 for vask etc. Det blir ikke skiftet på sengene i løpet av uka.

Kontakttelefon/e-post

Kursvert er Bjørn Brænd, for spørsmål eller påmelding tel.:

913 45 684, e-post: BB@sollia.com,

 

Bjørn Brænd 2023