Parasitter på villren

Publisert 18.06.2013 00:39
Foto Chr P MathiesenRensjegerne i Sollia har samlet inn prøver for å kartlegge parasitter på villren. Resultater fra parasittundersøkelse av avføringsprøver fra villrein samlet inn under jakt i Nordfjella, Rondane og Forollhogna i 2012
har vi satt inn her:
Bakgrunn
 Villreinen er en viktig art i Helseovervåkingsprogrammet for hjortevilt (HOP). Som ledd i villreinovervåkingen samlet vi i 2012 inn avføringsprøver fra villrein felt under jakt i Nordfjella, Rondane Sør og Forollhogna. Formålet med undersøkelsen var å kartlegge belastningen med ulike parasitter, spesielt lungeorm (Dictyocaulus) og hjernemark (Elaphostrongylus), i bestandene. Dyr som har etablert hjernemark- og lungeorminfeksjon skiller ut larver i avføringen.
Målsettingen var å undersøke 60 dyr (20 kalver, 20 åringer, 20 voksne) fra hvert villreinområde. Vi fikk litt færre prøver enn vi håpet på, men prosjektet har likevel gitt oss ny og svært nyttig informasjon om parasittbelastningen hos villrein.
Vi vil rette en stor takk til de involverte villreinoppsynene og alle jegerne som bidro til prøveinnsamlingen!
RESULTATER
Vi mottok i alt 126 prøver, hvorav 6 prøver måtte utgå på grunn av mangelfulle opplysninger om dyret eller for lite prøvemateriale. Undersøkelsen viste at lungeorm er vidt utbredt i alle villreinpopulasjonene, mens forekomsten av hjernemark varierte mye mellom områder. Resultatet av undersøkelsen fremgår av tabellen.
Hjernemark
Ingen av de i alt 29 kalvene som ble undersøkt i de tre områdene hadde hjernemarklarver i avføringen. Dette henger sammen med at hjernemarken har en lang utviklingstid (3-5 måneder) i dyret før den begynner å produsere egg/larver. Siden dyrene ikke smittes før på ettersommeren eller høsten, betyr dette at larveutskillingen hos smitta kalver normalt ikke starter før utpå vinteren, dvs etter at jakta er avslutta. Larver i avføringen hos åringene vil av samme grunn avspeile fjorårets infeksjon, det vil si hvor mange av dem som tok infeksjon som kalver. Dyr som er smittet med hjernemark vil skille ut larver i mange år – kanskje hele livet. Av den grunn forventes det økt forekomst av hjernemarkinfeksjon hos voksne dyr.
Undersøkelsen viste at infeksjon med hjernemark var svært vanlig i Forollhogna-bestanden (85% av de voksne dyrene), mens infeksjonsgraden var låg i Nordfjella-bestanden (8% av voksne dyr). Rondane-populasjonen var i en mellomstilling (30% av voksne dyr). 2
 
Lungeorm
Undersøkelsen viste at lungeorm var vanlig forekommende i alle populasjonene, med unntak av i kalvegruppa i Rondane. Denne parasitten har en raskere utvikling enn hjernemark, og også smitta kalver vil normalt skille ut larver i avføringen på jakttidspunktet.
Konklusjon
Undersøkelsen har gitt oss ny og verdifull informasjon om to viktige parasitter hos villrein. Larvemengden som ble påvist hos de undersøkte dyrene var moderate, noe som tyder på moderat grad av infeksjon. Tyngre infeksjoner med lungeorm kan utløse hoste/lungebetennelse, mens hjernemark kan forårsake lammelse (svakhet) i bakparten og iblant symptomer på hjerneskade.
Larvene fra begge parasittene må, etter at de har blitt skilt ut i avføringen fra en infisert rein, gjennomgå en utvikling i det fri før de kan smitte nye dyr. Denne utviklingen er sterkt temperaturavhengig – særlig gjelder dette for hjernemark. I kjølvannet av de pågående klimaendringene kan både hjernemark og lungeorm få større betydning for villrein. Vi ønsker derfor å følge denne utviklingen over tid i lys av klimatiske data.
Med bakgrunn i dette ønsker vi å fortsette undersøkelsene i Nordfjella, Rondane Sør og Forollhogna i årene som kommer. Vi håper derfor på fortsatt samarbeid med tanke på prøveinnsamling, for eksempel hvert annet år, slik at vi kan sikre kontinuerlige langtidsdata i overvåkingen av disse viktige parasittinfeksjonene. Villreinområde
Alder
Hjernemark (%)
Lungeorm (%)
Forollhogna
(48 dyr)
Kalv
0/14*
(0)
4/14
(29)
Åring
3/8
(38)
3/8
(38)
Voksen
22/26
(85)
11/26
(42)
Nordfjella
(35 dyr)
Kalv
0/4
(0)
2/4
(50)
Åring
0/7
(0)
5/7
(71)
Voksen
2/24
(8)
9/24
(38)
Rondane
(37 dyr)
Kalv
0/11
(0)
0/11
(0)
Åring
1/6
(17)
4/6
(67)
Voksen
6/20
(30)
6/20
(30)