Over hundre på Øvrdalssetra på fredag
Fredagen var viet faglige ekskursjoner fra Øverdalssetra. Vandretur og skogtema med tema kulturminner. Dagen var muliggjort med støtte fra Glommen Skog og Midt-Østerdal skogeierområde.
Den første nordover i lia for å se på kolgrøper ledet av to studenter ved Campus Evenstad, Silje Wold Hereid og Mia Valsjø godt assistert av fylkesgeolog Kjetil Skare.
Meget godt oppmøte og stor interesse, viser at slike temaer slår godt ann. En arena for god dialog mellom grunneier og den natur - og kulturhistoriske turgåer, er det også.
Temaet var natur- og kulturlandskapet. Området rundt Øverdalssetra har en mengde kølgroper og flere store jernblestringsanlegg som nå er registret av studenter fra Campus Evenstad
Her er bildene:
Silje Wold Hereid og Mia Valsjø debuterte som naturveiledere, spesielt med en innledning om historien om setra uten å bruke manus.
Elever fra campus Evenstad
Fylkesakeoolog Kjetil Skare forteller om kølgropene
Disse steinene ble viet stor oppmerksomhet, men hadde nok ikke noe å gjøre med drifta av kølgropene å gjøre i følge Kjetil Skare
Lærer og manuensis Øystein Vågan og elev og naturveiledere på denne turen Silje Wold Hereid.
Faglig menighetsutveksling mellom prof. emeritus Arne Espelund og fylkesgeolog Kjetil Skare
Lokal kunnskapsbase. Fra v. Ole Sollien, Tore Skjold og Helge Lien. Både Ole og Helge har seter på Øverdalssetra.
Interesserte deltakere studerer mystisk haug som kunne ligne på en gravhaug. Fra v. Liss Tellefsen og Sidsel Birgitte Torp, begge fra hytte i Atnsjølia.
Kjetil Skare forteller om muligheten for at dette kan være en gammel gravhaug. Han utfordret tilhørerne med å komme med teorier og innspill.
- Her manglet det en profil som kunne avsløre om dette var en menneskeskapt haug,, kunne fylkesgeolog Kjetil Skare opplyse. Dermed ble muligheten for at dette var en gravhaug forkastet. Men haugen er et godt eksempel på at det finnes mye i grenselandet mellom natur og kultur som appellerer til fantasien. - Og jo mer en kan, jo mer interessant blir det å ferdes ute i naturen, var hans postulat.
Ei lokal skoghulder i Kathrine Solliens skikkelse ble også observert, uten av det kan påstås at skogshuldrene hadde skjegg.
Stor trafikk langs den gamle vegen oppe på lia mellom Øverdalssetra og Endengardene.
Som vanlig og veldig hyggelig: Sollia skole og barnehage er alltid på plass under de faglige turene på fredagene på Fossedagene.
H.S.