Ørn tok sangsvane

Publisert 27.01.2011 07:08
Bilde av sangsvaner i flukt foto Ruth Sissel Moen
Flere "ensøvne" (oppmerksoome) atnbruinger har lagt merke til at det som først var 9 sangsvaner på elva ved Atnbrua ble til 7. Så ble det 5 og de siste dagene er det bare obsersert 2 i de små åpne råkene som er att på Øverhølen,Ytterhølen og ned på Lona.


Et observant jegerøye såg forleden "noe svart og mystisk" på Trøjordet. Han ( = Bilde av svaesang2 foto Ole Harald KulstadOle Harald Kulstad) og Ole Anton Brænd undersøkte saken nærmere. Det som de kanskje tenkte var et dødt rådyr, viste seg å være ei kongeørn som hadde et måltid på ei sangsvane slik ved høgstdags

Noen av sangsvanene både kan ha reist avgårde -men det er langt til nærmeste åpne vatn- eller omkommet på annen måte i streng vinterkulde. SMen  mistanken går mot at den samme kongeørna har lært seg svanejakt. Savnene kan tas både på vatnet, i oppflukt og kaBilde av svanesang...foto Ole Harald Kulstadnskje også i flukt. Iallefall vardet i  dette påviste tilfellet ca 100 m fra elva og rett under den sedvanlige ruta svanene pleier å bruke.

Sikkert er det at antallet svaner har mineket drastisk og at ørna nok på denne måten har funnet en måte å suplere sin vinterføde. Vinteren er marginal for store og små i vinterlandskapet.Slik også for kongeørna som ofte kan trekke langt vekk vinterstid. Mer vanlige byttedyr på Bilde av xangsvaner mens de ennå var fler foto Ruth Sissel Moendenne tida er  ryper,hare,rev og smågnagere men disse er ikke alltid like enkle å finne.

For øvrig er sangsvane også registrert i dietten til gaupe. Riktignok bare 1 stk i hele prosjektperioden i Østerdalen…


De 2 gjenværende sangsvanene synger - enn så lenge- sin sørgmodige sang her ved Atnbrua.
Men det vel kanskje vi mennesker som legger våre egne menneskefølelser inn i det vi tror vi hører....