Oppsummering om bygdeboka for Sollia

Publisert 13.01.2010 21:26
Bilde av bygdebøkene for Sollia. Foto Hans Sollid
Sollia.net har tatt en prat med Thor Iversen, Virksomhetsleder service og kultur i Stor-Elvdal kommune og bedt han oppsummere arbeidet med bygdeboka for Sollia, bind 1,2 og 3..
 




Når startet dette arbeidet?
I 1964 ble Sollia fusjonert med Stor-Elvdal kommune. I den forbindelse fattet kommunestyret i Sollia et vedtak som tok sikte på å skrive bygdebok for Sollia. Jeg tror ingen hadde regnet med at det til slutt skulle bli hele 3 bind, og at prosjektet skulle gå over 45 år.
 
Det ligger et stort arbeid bak det å skrive ei bygdebok
Det er viktig å poengtere at Sollia nå har fått sin historie beskrevet på en god og utfyllende måte. En må berømme Bjørn Brænd som har lagt ned et stort arbeide med dette. Å skrive bygdehistorie er ingen spøk, særlig når dette skal gjøres på fritid i tillegg til ordinært arbeid.
 
Før Bjørn Brænd tok på seg arbeidet hadde flere, sikkert kompetente personer, forsøkt å skrive historien. Dessverre ble hele prosjektet for vanskelig, og det hele lå lenge på is.
Som før nevnt kom det hele i gang igjen ved at Bjørn Brænd sa ja.
 
Det var noen som betalte forskudd?
Behovet for kapital meldte seg også og flere i Sollia innbetalte et forskudd for å holde prosjektet i gang. Forskuddene ble innbetalt til en konto som ble bestyrt av en prosjektkomité.
 
Når kom du inn i prosjektet?
Jeg kom inn i prosjektet i 1987. Daværende rådmann Per Johannessen ble anmodet om praktisk hjelp fra kommunen fra ovennevnte komité ved Otto Brænd.
 
Hva gjorde dere når bind 1 var klar i 1989?
Da bind 1 var leveringsklar, sendte jeg ut et brev til alle de jeg hadde oversikt over som hadde innbetalt forskudd. I brevet skrev jeg at vedkommende en gang hadde bestilt boka og ba om tilbakemelding på om vedkommende fortsatt ønsket den. I samme brev oppga jeg også det beløpet vedkommende hadde innbetalt. I tillegg hadde komiteen oversikt over innbetalinger. Komitemedlemmene gikk fra hus til hus, leverte bøker og innkasserte mellomlegg fra tidligere innbetaling og faktisk pris på boka. Disse pengene ble deretter satt inn på konto for prosjektet.
Jeg laget en oppstilling over alle de som hadde bestilt boka og innbetalt et beløp. Beløpene varierte fra 0kr. til 1300.- som det høyeste. Totalt har jeg oversikt over 144 navn.
 
Er det mange som har henvendt seg til deg og ment at de har penger til gode?
Så mange år etter er det selvsagt vanskelig å huske hvem dette gjaldt, og jeg har fått en del henvendelser fra personer som mener at de fortsatt har penger til gode. Jeg kan ikke påstå at det ikke kan være noen som har fått feil oppgjør. Det er imidlertid klart, at så langt jeg har oversikt, ble alle oppgjør gjort i forbindelse med salget av bind 1.
 
Ble det samlet inn midler på forskudd til bind 2 og 3?
Jeg har hatt hovedansvaret for bind 2 og 3 og med disse bøkene ble det aldri bedt om noe forskudd. Eventuelle feil er derfor knyttet til bind 1.
 
Alt ble altså gjort opp i forbindelse med bind 1?
Min skriftlige dokumentasjon viser at alt ble oppgjort i 1989 ved salg av bind 1. Som sagt vil ikke jeg påstå at det ikke kan ha blitt gjort feil. Noen henvendelser har jeg fått i den sammenheng, og vi har løst opp disse. 
 
Hva gjør de som fortsatt mener å ha betalt for noe de ikke har fått?
Hvis det er noen som mener det er gjort feil, ber jeg om de tar kontakt med undertegnede. Jeg regner med at dere har en eller annen form for dokumentasjon på et eventuelt krav. Uansett vil jeg gjøre det som står i min makt for å finne ut av det dere måtte ønske å få dokumentert.
 
Hvordan vil du til slutt oppsummere dette bygdebokprosjektet?
La oss til sist være enige om at Sollia har fått 3 bind med unik bygdehistorie til glede for alle i dag og ikke minst for kommende generasjoner.