om døde ulver

Publisert 24.06.2011 11:43
Bilde av 2 DØDE ULVER (Atndalsflokken)FOTO jO øVERGAARDSiden 2000 er det registrert 82 døde ulver i Norge. Over halvparten er skutt etter vedtak om skadefelling eller lisensfelling. I samme periode har bestanden vært relativt stabil her i landet.

Tirsdag 13. juni ble det felt en ulv på skadefelling i Alvdal. Dette er den andre ulven som hittil i sommer er felt på skadefelling. Ulv som blir skutt, påkjørt eller funnet død registreres i Rovbase. Siden 2000 er 82 individer registrert her, og skadefelling er den hyppigste dødsårsaken.

33 av ulvene er felt etter vedtak om skadefelling fra fylkesmannen eller Direktoratet for naturforvaltning (DN). Det kan åpnes for skadefelling av enkeltindivider av ulv for å stanse eller forhindre skader på bufe eller tamrein. 

Påkjørsler er nummer to på lista over de kjente dødsårsakene. 18 ulver er registrert påkjørt av bil eller tog i perioden. 

Unge dyr på vandring

– Ulv som blir skutt etter vedtak om skadefelling, eller som blir påkjørt, er ofte unge dyr på vandring. Derfor registreres de noen ganger langt unna områder med etablerte ulverevir, sier direktør Janne Sollie i DN. 

Når bestandsmålet er nådd, kan rovviltnemndene åpne for lisensfelling. DN har myndighet til dette før målet nås. Lisensfelling skal også skje som følge av at ulv gjør skade, men det er et virkemiddel som brukes for å regulere bestanden. I 2005 ble det for første gang åpnet for lisensfelling, og siden da er det felt 14 ulver. 

6 ulver er skutt under nødverge, og 11 ulver er funnet døde eller skadet uten at man har vært i stand til å fastsette dødsårsaken.

 
Figuren viser antall ulver som er registrert døde i Norge i tidsrommet 2000 - 2011, fordelt på dødsårsak.

Figuren viser antall ulver som er registrert døde i Norge i tidsrommet 2000 – 2011, fordelt på dødsårsak.

 

Ukjent omfang av ulovlig felling

Oversikten fra Rovbase viser kun kjente avganger av ulv. Skandulv har beregnet den totale dødeligheten hos ulv i Skandinavia i perioden 1999-2006, ut fra kunnskap om radiomerkede ulver. Rapporten, som ble publisert i 2008, viser at 16 prosent av ulvebestanden årlig blir felt ulovlig. Dette utgjør omtrent halvparten av alle dyr som dør, og tilsvarer cirka 136 individer. Dette har ført til at utviklingen av bestanden er blitt kraftig bremset. 

– Vi er i ferd med å analysere dødelighet hos ulv i Skandinavia i perioden 1998-2011. Om kort tid vil vi presentere oppdatert kunnskap om dette, sier Olof Liberg, prosjektkoordinator i Skandulv.   

Bestandsmålet er nådd

Tall fra Rovdata viser at ulvebestanden har vært relativt stabil i Norge de 10 siste årene, men tendensen viser en svak økning. Det samme gjelder også antall ulver som lever på grensen mellom Norge og Sverige. 

En foreløpig rapport fra Høgskolen i Hedmark/Rovdata viser at det sist vinter ble påvist mellom 33 og 35 helnorske ulver og 22 til 23 dyr med revir på begge sider av grensen mellom Norge og Sverige. Stortinget har bestemt at det skal være tre årlige valpekull av ulv i Norge innenfor det vedtatte yngleområdet. I 2010 nådde vi dette målet for første gang.

 

 Figuren viser antall helnorske ulver og grenseulver (Norge - Sverige) i tidsrommet 2000 - 2011.         Antallet baserer seg på sporinger om vinteren.
Figuren viser antall helnorske ulver og grenseulver (Norge-Sverige) i tidsrommet 2000 – 2011.
Antallet baserer seg på sporinger om vinteren.