Ny hjorteviltforskrift
Ny forskrift om forvaltning av hjortevilt
Hjorteviltforskriften har som hensikt å legge til rette for en lokal og bærekraftig forvaltning av elg, hjort, rådyr og villrein. Miljødirektoratet har fastsatt en ny versjon av forskriften som gjelder fra 8. januar 2016. Endringene er mest av strukturell karakter.
Den største endringen brukeren vil oppleve, er selve oppbyggingen av forskriften. Villrein får et kapittel for seg, mens elg, hjort og rådyr omtales i samme kapittel. Det offentlige ansvaret for forvaltning av elg, hjort og rådyr ligger hos kommunen, mens villrein forvaltes av oppnevnte villreinnemnder.
Hensikten med den nye inndelingen er å gjøre det lettere for forvaltere, rettighetshavere og jegere å finne fram til bestemmelser som er relevante for den jakten og bestandsplanleggingen de skal drive.
Få høringsinnspill og konsekvenser av ny forskrift
Miljødirektoratet sendte forskrift om forvalting av hjortevilt på høring i slutten av mars 2015, med høringsfrist ut mai samme år.
Totalt kom det inn 47 skriftlige innspill. Det var ikke mange innspill per paragraf, men flere høringsinstanser hadde kommentarer til et utvalg av enkeltbestemmelser. De aller fleste kommenterte at ny oppbygging var bra. De få innkommende høringsinnspillene gjenspeiler antagelig at endringene ikke gir store konsekvenser for verken offentlige eller private aktører.
Nye tidsfrister og ny veileder
Hjorteviltforskriften har mange tidsfrister, og for å gi en god oversikt er alle tidsfristene listet opp bak i den nye veilederen fra Miljødirektoratet.
Her kan du laste ned veilederen til den nye hjorteviltforskriften.
Her kan du finne forskriften på lovdata.
Spørsmål om den nye forskriften?
I tillegg til veilederen er det lagt ut en oppgavehjelp på Miljøkommune for de som jobber med hjorteviltforvaltning i kommunene.
Her kan kommuner samt jegere og grunneiere finne relevant veiledning. Videre vil kommunen kunne bistå med å svare på ytterligere spørsmål knyttet til hjorteviltforvaltning i egen region. Utover dette har både Fylkeskommunene og Miljødirektoratet veiledningsansvar og kan være behjelpelig med å svare på spørsmål om den nye forskriften.