Norsk natur på kartet

Publisert 01.02.2013 13:53

Norsk natur på kartet



09 0920 høst Hørsjberget Per Bjørkum webI Naturbase kan du blant annet se hvilke verdifulle naturtyper og trua arter som er funnet i ditt turområde.

Store mengder nye data, en raskere og mer brukervennlig tjeneste og detaljerte grunnkart er blant nyvinningene når Naturbase lanseres i ny versjon.

Naturbase

Lurer du på hvor mange sjøfuglreservater vi har i Norge og hvor de ligger? Hvilke truede arter som lever i området rundt hytta? Om staten har vært med på å betale for badestranda du bruker om sommeren?

Dette og mye mer får du tilgang til i Naturbase, som nå har kommet i en kraftig opprustet versjon. Naturbase er Direktoratet for naturforvaltning (DN) sin innsynsløsning til kartfestede data om naturmangfold og friluftsliv.

- Vi håper nå vi har gjort Naturbase til et mer anvendelig og brukervennlig verktøy. I denne versjonen har vi forsøkt å legge opp til større fleksibilitet og mer detaljert innhold, men samtidig gjort noen endringer for å gjøre bruken enklere, sier Torfinn Sørensen, seksjonssjef i DN

Naturbase er i utgangspunktet etablert for bruk i arealforvaltning, særlig i kommunene. I mange forvaltningssaker krever lovverket at man tar hensyn til naturverdier, for eksempel i utbyggingssaker og reguleringsplaner. Med naturbase gjøres denne jobben enklere ved at man lett får tilgang til registrerte data for et aktuelt område, alt kartfestet.

Men innsynsløsningen kan også brukes til mye annet. Du kan lage ditt eget turkart, eller vise hvor du har vært og hva du opplevde. Naturbase kan gjerne brukes i undervisningssammenheng, og egner seg godt som datagrunnlag i studentoppgaver..

 

I Naturbase får du nå tilgang til en lang rekke nye data fra DN som tidligere kun har vært tilgjengelig i egne innsynsløsninger. Dette gjelder blant annet utvalgte naturtyper og økologiske funksjonsområder for prioriterte arter.

Den nye løsningen viser også data fra en del nye eksterne kilder. Blant annet er data om trua og sårbare arter fra Artskart (Artsdatabanken) nå tilgjengelig også i Naturbase.

I tillegg gjøres Institutt for skog og landskaps miljøregistreringer i skog tilgjengelig i Naturbase. Ved å koble Skog og landskaps data med innholdet i Naturbase kan du for eksempel få en god oversikt over hvilke registrerte forekomster man må ta hensyn til i skog.

Mer fleksibilitet

For den som er vant til å jobbe med digitale kart åpnes nå enda fler muligheter. Samtidig med ny innsynsløsning lanserer DN en egen løsning for nedlasting av data. Dette er nyttig for brukere som legger data inn i egne GIS-systemer og bruker dem derfra. Kommunene er et eksempel