Nå må de bruksberettigede i Sollia passe på, sier Lars Otto Wollum

Publisert 03.05.2019 06:00

Lars Otto Wollum. Foto Rohny Kristensen  Aller-gru- Statsallmenningsutvalget har for en tid siden lagt fram sitt forslag til en ny samlet Fjellov , i en NOU til  Landbruks- og matdepartementet (Noregs offentlige utgreiingar 2018:11)

- For de bruksrettigde i Sollia (om lag 35 berettigede til hjemmebruk og 28 til seterbruk?) er det av største betydning for fremtiden at gardeierne nå følger godt med, og setter seg inn i hva dette betyr, og ikke minst hva endringene som foreslås kommer til å bety i årene fremover.

 - Jeg kunne ønske meg fra sollia.net at disse spørsmål blir tatt opp i nettavisen, slik at folk i Sollia blir bevisstgjort og setter seg inn i hva spørsmålene gjelder. Det er omfattende endringer som foreslås, de vil kunne påvirke evnen til å drive næringsvirksomhet og sikre økonomisk fremtid for fjellgårdene i Sollia, og det er svært viktig at bruksberettigede i fjellbygda setter seg inn i de rettighetene de har, og at bygdefolk forstår hva de nye lovforslag og hele sakskomplekset som NOU-en behandler, innebærer og innvarsler av endringer, sier Lars Otto Wollum.

Omfattende endringer
- Det er omfattende endringer som foreslås, de vil kunne påvirke evnen til å drive næringsvirksomhet og sikre økonomisk fremtid for fjellgårdene i Sollia, og det er svært viktig at bruksberettigede i fjellbygda setter seg inn i de rettighetene de har, og at bygdefolk forstår hva de nye lovforslag og hele sakskomplekset som NOU-en behandler, innebærer og innvarsler av endringer.

- Den nye loven vil erstatte en serie gamle forordninger i lovverket og har til hensikt å forenkle og forbedre.

- Uthules rettene våre enda mer enn de allerede er blitt de siste 50 årene, skal de i enda større grad gis bort til allmennheten på vår bekostning, eller bevares de gamle bruks- og allmenningsrettighetene?

Superfjellstyre
- Det som er klart er at Allmenningsstyret og Fjellstyret fjernes og erstattes helt, og kommer til å bli slått sammen til ett nytt «superfjellstyre».
Hva slags holdninger har de nåværende styrene i Sollia til dette?
Og hva mener folk i bygda?
Er det riktig at dette nye styret utnevnes politisk etter tilfeldige valgresultater, (partiboka) eller skal det også oppnevnes og velges inn noen virkelige eksperter i dette styret som behersker og kan historikken og som har god innsikt og erfaring med slikt komplekst stoff som har dype røtter gjennom hundrevis av år bakover i historien? Og som for Sollias vedkommende har komplisert brukshistorikk både i Gudbrandsdalen og Østerdalen.
Hva med våre rettigheter når det kommer nye kommunesammenslåinger?

 

Dette nye "superfjellstyret" blir et svært viktig styre.

Høringsuttalelse
Hva skal de to styrene i dag uttale i sin høring til Landbruksdepartementet om forslagene i NOU’en?
Hva mener bygdefolk i Sollia for eksempel om at et overordnet organ (fjellstyresambandet) får en enda viktigere rolle og større makt over hva vi bestemmer lokalt?
Jeg mener det er et unødvendig organ, men hva mener andre i Sollia om dette?, sier Lars Otto Wollum

- Skal fjellstyret ha eget møte om dette og ta forslagene opp? Skal Allmenningsstyret ha møte og ta opp saken?

- Bør det arrangeres åpent felles folkemøte i Sollia om dette tema? Med en god innleder f.eks som har deltatt i NOU-arbeidet?

Hva er Sollias svar på dette?

Svarene fra Fjellstyre og Allmenningsstyre på disse spørsmål og en forklaring fra dagens to styrer (som skal erstattes av ett) på hvordan lovforslaget behandles nå på kort sikt og hva man eventuelt støtter og ikke støtter, kort sagt: hva er Sollias svar og holdning til NOU-forslagene, vil være av stor interesse for Sollias befolkning. Det er av største betydning for, og må bli et krav fra de bruksberettigede på Sollias gårder som eier rettighetene, at alle eventuelt nye folkevalgte (politikere)  som velges inn i et nytt «superfjellstyre» må kjenne historikken fra Sollias komplekse bruks- og allmenningshistorie ned til minste detalj, særlig om hva allmenningsrettigheter består av, hele historikken, og hva slike rettigheter innebærer og hvilke begrensninger det legger på andre som ikke har de samme rettigheter. Skal Ringebu ha representant i det nye superfjellstyret? Hvis ja, skal ikke da Sollia samtidig ha representant i Ringebu fjellstyre? De fleste gårder i ble etablert i Ringebus gamle allmenninger og  kjøpt ut derfra med fulle bruksrettigheter. Disse gamle bruksrettigheter er like mye bevart for Sollias vedkommende i Ringebus allmenninger som Ringebus tilkjente rettigheter  i Sollias allmenninger (jfr Høyesteretts dom 1943, stadfestet 1952). Er det ikke nå tid for å ordne opp i dette skakke forhold?

Jeg håper dette kan være av interesse for Sollia.net, stoffet er «tungt» og komplisert, og jeg mener bygda må forsikre seg om at dette blir kommentert, svart på i høringer og at lovutkastet og forslagene blir forsvarlig behandlet av dagens styrer, før det er for sent å gjøre høringsinnspill og fremme forslag om endringer, sier Lars Otto Wollum.

Med vennlig hilsen Lars Otto

Sollia.net ber om innspill og synspunkt i denne viktige saken, enten i form av kommentar etter denne artikkelen eller i egen e-post til redaksjonen v/ hans.sollid@fjellnett.no