Møte om service i lokalsamfunn

Publisert 20.09.2010 20:32

Bilde afra oppsumeringsmøte foto Jo Øvergaard Forleden deltok grendeutvalgsmedlemmene Ellen Marie Tangen og Sigrun Hafsten, lolkalpolitiker Even Moen. webredaktør www.sollia.net ,samt representanter fra Stor-Elvdal kommuneen  på oppsummeringsmøte på Tynset. Sammen med norske og svenske deltakere fikk vi   presentert resultatene fra norsk og svensk side i dette prosjektet som har hatt som mål å utvikle metoder for å opprettholde service i småsamfunn!   På bildet ser vi næringssjef Trond Øverland, Even Moen, Sigrun Hafsten og virksomhetsleder Janne Mellum.. Dette "serviceproprosjektet" som Sollia som lokalsamfunn har deltatt i, er en del av et større Interreg-prosjekt.,
Scandinavian Heartland
 
Scandinavian Heartland er et grenseregionalt samarbeid som omfatter Dalarna i Sverige og Fjellregionen i Norge. Prosjektet har som mål å bidra til økonomisk vekst og attraktive livsmiljø på landsbygden med fokus på å øke antall fastboende og besøkende. Dette skjer gjennom kompetanseutvikling, metodeutvikling, resultatspredning og praktisk tilrettelegging. Prosjektet skal bidra til erfaringsutveksling over landegrensen og resultere i stabile grenseregionale nettverk innen offentlig, privat og frivillig sektor. På bakgrunn av en forstudie som kartla regionenes behov ble hovedinnsatsområdene for Scandinavian Heartland utarbeidet. Innsatsområdene er samlet under paraplyene ”Kultur og Naturbasert Besøksnæring” og ”Levende Landsbygder”.

 Natur og kulturbasert Besøksnæring:

 Høyskoleutdanning

Høyskolen i Hedmark og Høyskolen i Dalarna har utformet en grenseregional høyskoleutdanning som gir økt kunnskap om, og formidling av regionenes natur og kulturarv. Målgruppen er eksisterende og blivende bedrifter innen natur og kulturbasert næringsliv. Totalt deltar 35 personer på utdanningen.

 Bedriftsutvikling

Scandinavian Heartland har utviklet et grenseregionalt bedriftsutviklingsprogram basert på det beste Norge og Sverige har å tilby. 27 bedrifter deltar i programmet.

 

Kulturmanagement

Prosjektet har som mål å øke kunnskapen til arrangører og ledere innen kulturbasert næringsutvikling med sikte på å profesjonalisere ledelsen og bedre økonomien. Opprettelse av en grenseregional høyskoleutdanning innen Creative Business Management er et prioritert innsatsområde.

 Hestenæring

Prosjektet har som mål å utvikle hesteturismen gjennom erfaringsutveksling og kompetanseutvikling. I regi av prosjektet har det blitt gjennomført seminarer og studiereiser i tillegg til lokale innsatser rettet mot arrangementsutvikling og tilrettelegging for drift av hesteturisme i områdene. Totalt har 160 personer og bedrifter deltatt på ulike arrangementer i regi av prosjektet, noe som tilsier at det er stor entusiasme for dette innsatsområdet.

 Hundespann

Innsatsområdet har som hovedmål å internasjonalisere og synliggjøre hundespannsidretten i Dalarna, Herjedalen og Fjellregionen. Ressurser har blitt brukt til grenseregional nettverksbygging og samorganisering av hundekjøringsløpene Amundsen race og Femundløpet.

 

Kopparleden

Kopparleden er veien mellom verdensarv stedene Rørs og Falun. Målet med prosjektet er å utvikle en felles strategi for markedsføring av besøksmål og aktiviteter på denne strekningen. Innsatser har blitt rettet mot profilering av Kopparleden som turistmål for motorsyklister.



Levende Landsbygder

 

Service i småsamfunn

Satsingen på bærekraftig service omfatter utvikling og testing av metoder for opprettholdelse av servicetilbud i småsamfunn. Deltagere er Merkur-programmet, Høyskolen i Hedmark, Foreningen for Landsbygdshandelens Fremjande (FLF) og Entreprenørskolan i Dalarna.

 Småskala energi

Satsingen på småskala energi omfatter metodeutveksling og metodeutvikling innen småskala bærekraftige energiløsninger. Gjennom prosjektet har eksisterende teknologi og lokale løsninger for småskala energiproduksjon blitt løftet frem. Til nå har det blitt arrangert studieturer og fagdager om muligheter for vindkraft, biogass, biobrensel og solselleløsninger.


Attraktive tettsteder
Dette innsatsområdet skal bidra til å skape metoder for virkeliggjøring av synlige forandringer i tettbygdsmiljøet på landsbygden. Seks grupper jobber grenseregionalt med forskjønning av møteplasser i Dalarna og Fjellregionen.

 Livsstilsboliger
Med livsstilsboliger menes boliger eller et boligområde som er tilrettelagt for en bestemt livsstil eller hobby. Innen prosjektet har det blitt gjennomført en studiereise og flere åpne møter for å øke kunnskapen om mulighetene for livsstilsbosetting innen småfly, hest og hundespann.

 Bolyst
Bolyst satsingen fokuserer på muligheter for det gode liv og et mangfoldig tilbud av fritidsaktiviteter på landsbygden gjennom å støtte opp om grenseregional erfaringsutveksling og samhandling. Gjennom satsing på
Ungt Entreprenørskap, Kulturminner, Krigshistorie og Seterdrift bidrar Scandinavian Heartland til å opprettholde en Levende Landsbygd.

 








 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktinfo Natur- og kulturbasert besøksnæring:

Ole Sylte Heggset

Fjellregionens Næringshage

Aumliveien 4c  

2500 Tynset, Norge
tlf. + 47 90 92 92 30
ole.heggset@hedmark.org



Marit Ragnarsson

Länsstyrelsen i Dalarna

Åsgatan 38

791 84 Falun, Sverige
tlf. + 46 703 34 10 65
Marit.Ragnarsson@lansstyrelsen.se



 


Kontaktinfo Levende Landsbygd:

Jakob Ebner
Länstyrelsen i Dalarna
Åsgatan 38
791 84 Falun, Sverige
+ 46 730 50 24 21
jakob.ebner@lansstyrelsen.se


Cathrine Fodstad
Fjellregionens Næringshage
Aumliveien 4c
2500 Tynset, Norge
+ 47 473 75 561
cathrine.fodstad@hedmark.org

 

 

 

www.sc