Mot tiltale?

Publisert 06.02.2014 00:32


Sollia kirke (1)januar 2014 foto Kristian DillerudHva har hendt og hvor ble av de store beløpene menighetsrådet i Sollia og ellers i Stor-Elvdal råder over?
Det er en sak mange er opptatt av.
Den tidligere kirkevergen  Ove Andreassen er nå siktet. Tidligere hadde han status som vitne. Etter det sollia.net har grunn til å tro, har dette i sin bakgrunn i delvis erkjennelse av misligheter og i  politiets omfattende erforskning
 i saken

Kirkekontoret på Koppang har dette skiltet ved døraSom sollia.net tidligere har skrevet om, ble det oppdaget at det aller meste av bla Sollia Menighetsråd sine midler på bankkonto, var forsvunnet. Dette dreier seg trolig om  kr 6 – 700 000 kroner.
Etterforskningen er nå i ferd med å avsluttes. Så er det opp til politijuristen i Hedmark Politidistrikt å foreta en påtalemessig vurdering og beslutning.. Vanligvis er det tre alternativer;  rettsak,  hovedforhandlinger for tingretten , tilstålesessak eller at at saken henlegges.

Det får vi vite på ettervinteren ifølge politiet.

Andresassen hadde tidligere status som vitne men er altså nå siktet. Han har tidligere ovenfor media sagt at midlene ikke er brukt i personlig vinning. Regnskapsførsel og revisjon avdekket ikke saken før i 2012

Etterforskningen er nå i ferd med å avsluttes. Så er det opp til politijuristen i Hedmark Politidistrikt å foreta en påtalemessig vurdering. Vanligvis er det tre alternativer;  hovedforhandlinger,  tilstålesessak eller at at saken henlegges.

Det får vi vite på ettervinteren, ifølge politiet.

Andresassen hadde tidligere status som vitne men er altså nå siktet. Han har tidligere ovenfor media sagt at midlene ikke er brukt i personlig vinning. Regnskapsførsel og revisjon avdekket ikke saken før i …

Politiet sier at noe av grunnen til at etterforskningen har tatt så lang tid, skyldes «elektroniske spor» dvs analyse av bla datamaskiner. Her sliter politiet med for små personressurser. Dessuten kartakteriserer politei saken som «omfattende»

For den siktede er det neppe greit å ha dette hengende over seg . Samtidig som han bor i et lite lokalsamfunn som Koppang.

 -Sjølsagt er stor belastning for min klient at dette har tatt så langt tid, sier advokat Jostein  Løken til sollia.net. Han er  Anreassen sin advokat.  - Vi avventer nå hva politiet beslutter.

 

Bakgrunn
Det var i november i 2012 at menighetsrådene og Kirkelig fellesråd i Stor-Elvdal anmeldte den tidligere kirkevergen for underslag i millionklassen.

Kirkevergen ble anmeldt etter at det i en revisjonsrapport ble avdekket at det var betydelig avvik mellom de opplysningene som kom fram i årsregnskapet for 2011 og det som menighetsrådene hadde på konto.
Faksimile fra Hamar ArbeiderbladSaken har vært etterforsket av Økokrim i Hedmark. Politioverbetjent Kjetil Hansen jobber i økokrim i Hedmark politidistrikt.
– Vi er i sluttfasen og regner med å gjøre oss helt ferdig med etterforskingen i løpet av senvinteren eller våren.
– Hva har dere kommet fram til så langt?
– I innledningen av etterforskingen avga siktede en delvis erkjennelse av forholdene. Han er siktet for økonomisk utroskap, opplyser Kjetil Hansen.
– Før vi gjør oss ferdig med vår del av etterforskingen, vil siktete bli tatt inn til et sluttavhør hvor dokumentasjonen blir presentert for siktede. Etter at saken er ferdig etterforsket vil den bli oversendt til politijurist. Saken vil deretter få sin påtalemessige avgjørelse, opplyser Kjetil Hansen.




Sjå http://www.sollia.net/nytt-fra-bygd-og-fjell/hvor-er-menighetens-penger

Sollia net skrev den gangen bl.a. :

 

Politiet skal rekonstruere
Prost Sevat  Lappegard er Fellesrådets talsperson i denne saken. Lappegard bekrefter at  er en omfattende jobb å rekonstruere fordelingen på de fem menighetsrådene. Dette har vi overlatt til politiets etterforskning, sier han.

Avviket som foreløpig er omtalt som «et sekssifret beløp», gjelder de to bankkontoenes samlet.

Lappegard skriver i en ny epost til sollia.net i går at verken Fellesrådet eller banken kjenner til at det finnes noen andre enn de to nevnte konti som har med menighetsrådenes midler å gjøre.

Stor gave

Når sollia.net spør om gaven  på kr 250 000 Inga Berg født Lien ga på sin 100-års dag for å restaurere den innvendige dekoren i Sollia kirke, får vi dette svaret:
- Gaven fra Inga Berg har også gått inn på en av disse to konti. 
Det er riktig som du antyder at særlig Sollia menighetsråd hadde en større kapital. Politiets etterforskning vil vise hvor disse pengene har tatt veien, sier prost Sevat Lappegard i  eposten til sollia.net 


Anmeldt for økonomiske misligheter
I pressemeldingen kommer det fram at en tidligere kirkeverge i Stor-Elvdal er politianmeldt for økonomiske misligheter.

Bakgrunnen er Hedmark Revisjons revidering av menighetsrådenes 2011-regnskaper, samt en kontroll av posteringer foretatt i 2012.

Det er avdekket store avvik mellom opplysningene i årsregnskapene om bankinnskuddene og de faktiske bankinnskuddene. Det slås videre fast at mesteparten av avviket har oppstått før 2011.

I pressemeldingen står det følgende:

«Revisjonsrapporten viser også et ikke ubetydelig innslag av transaksjoner på en av bankkontiene, som ikke kan sees å være i samsvar med rådenes virksomhet.

Denne bankkontoen har vært disponert av tidligere kirkeverge i Stor-Elvdal.»

Det går fram av pressemeldingen at fellesrådet har hatt et møte med den tidligere kirkevergen og konfrontert ham med innholdet i revisjonsrapporten.

Etter møtet besluttet menighetsrådet og fellesrådet i fellesskap å anmelde forholdet til politiet.

Kirkevergen svarer
Den tidligere kirkevergen stiller seg uforstående til dette. Til Østlendingen opplyser han dette på sms :

«Min kommentar er at alle midler er benyttet til kirkelige formål, noe som også kan dokumenteres. Jeg har ikke beriket meg selv på kirkas bekostning. Jeg gir ingen flere kommentarer før saken er avsluttet."
 
Sluttet
Den tidligere kirkevergen sluttet i jobben tidligere i år under opprivende omstendigheter. Også da var økonomi et tema.

Kirkevergen ble sagt opp av Stor-Elvdal kirkelige fellesråd 3. februar.

Bakgrunnen for saken
Bakgrunnen var en undersøkelse av Stor-Elvdal kirkelige fellesråds økonomiforvaltning i årene 2010 og 2011.

Imidertid ble ingen straffbare forhold avdekket, og saken ble derfor ikke politianmeldt. Den tidligere kirkevergen varslet derimot søksmål mot fellesrådet, men det ble aldri noen arbeidsrettssak. I midten av mars i år ble det inngått forlik.
Kjernen i avtalen er at Stor-Elvdal kirkelige fellesråd trekker sin oppsigelse datert 3. februar i år. Partene er nå i stedet enige om at «arbeidsforholdet opphører».
I praksis forandrer det ingen ting, siden kirkevergens arbeidsforhold i Stor-Elvdal kirkelige fellesråd opphører, slik ordlyden tilsier, men nå er det ingen oppsigelsessak, men en «mykere»

Stor-Elvdal har seks sokn, seks kirker og kirkegårder: Koppang kirke, Stor-Elvdal kirke, som ligger ved rv3 mellom Stai og Trønnes, Strand Kapell ved rv 3 sør i kommunen, Atneosen Kapell på vestsiden av rv 3 etter Folldalskrysset, Evenstad Kapell på østsiden av Glomma rett sør for Høgskolen på Evenstad, og Sollia Kirke på nedsiden av veien mellom Atna og Enden.


Stor-Elvdal Kirkelige Fellesråd består av ett medlem fra hvert sokn og prosten i Sør-Østerdal. Fellesrådet ledes av Bjørn R. Tangen. Medlemmene til hvert sokn blir valgt inn i menighetsrådene ved valg, senest i 2011.

Fellesrådet ivaretar administrative og økonomiske oppgaver på vegne av alle soknene, utarbeider mål og planer for den kirkelige virksomhet i kommunen, fremmer samarbeid mellom menighetsrådene og ivaretar soknenes interesser i forhold til kommunen.


Stor-Elvdal Kirkelige Fellesråd eier og driver dessuten Menighetens barnehage på Koppang med fullt arbeidsgiveransvar m.m. for denne virksomheten.