Miljøhus skal bygges i Sollia

Publisert 19.05.2010 00:43
Bilde av lærerboligbrann foto Gudbjørn VikenNovember 2008 brant tomannsboligen, som opprinnelig var bygd som lærerbolig til Sollia skole i 1979, ned til grunnen.
Av forsikringsoppgjøret har kommunestyret vedtatt at det skal bygges to mindre eneboliger (eller en tomannsbolig.) (To mindre eneboliger var det naturlige valget.)
 
I kraft av at Stor-Elvdal er en Grønn Energikommune- som kort fortalt betyr at vi skal satse på energieffektivisering, omlegging til fornybar energi og få ned klimautslippet i kommunen vår, har ideen om å bygge passivhus oppstått. Gjennom Enova kan grønne energikommuner søke støtte til planlegging og investeringsstøtte til gode miljøvennlige energiløsninger.
 
Stor-Elvdal kommune har vedtatt en Energi- og klimaplan der ENØK-tiltak av kommunale bygg er et av temaene.
Når kommunen nå først skal bygge nye kommunale bygg er det bak mål, mener vi, å bygge hus etter dagens krav og som gjør at vi sitter med  "gammeldagse hus" med tanke på energiforbruk om noen få år. Ved å bygge passivhus tar vi et skritt i riktig retning for å følge opp det vi har vedtatt i Energi- og klimaplanen.
Regjeringen har sagt at alle nye bygg skal ha såkalt passivhusstandard innen 2020. En rapporten fra Multiconsult/Sintef Byggforsk viser at under visse forutsetninger kan alle nye bygg være passivhus allerede i 2013-2015.
Hvorfor ikke ligge i forkant?
 
Hva er så et passivhus?
I et passivhus skal romoppvarmingsbehovet ikke overskride 15 kWh/m2år.
Passivhus bruker omtrent 75 prosent mindre energi til oppvarming enn tradisjonelle boliger.
Passivhus kan i enkelte tilfeller ha redusert oppvarmingsbehov med en faktor 10 i forhold til eksisterende boliger.

Hovedstrategien for å oppnå slike tall er en kraftig reduksjon av varmetapet fra boligen. Dette oppnås med bruk av balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning, en bygningskropp med kraftig reduserte luftlekkasjer, bruk av superisolerte vinduer og en meget godt isolert bygningskropp. Sekundært forsøker man å utnytte passiv solvarme på en effektiv måte (mest vinduer mot solrik orientering). Til slutt velger man en energikilde og oppvarmingsløsning som er tilpasset det lave oppvarmingsbehovet. Det er også fornuftig å bruke lavenergi belysning og utstyr, samt ha et styringssystem som kan redusere ventilasjon og belysning når boligen ikke er i bruk, både for å redusere elektrisitetsforbruket, men også for å unngå overoppvarming.
sollia.net vil publisere tegningene straks de bli offentlige.

 
pdf fil om passibhuset