Midt i renshopen

Publisert 01.12.2015 10:39

 Av 

I denne reportasjen er fotografen byttet ut med ei simle som selv har filmet både den nyfødte kalven sin og resten av flokken ute på vidda; nærmere villreinen går det ikke an å komme.

 
 
 

Midt i flokken

 
DEL


 

 

I VILLREINENS RIKEBilder av nyfødte villreinkalver, kongeørn som sulten sveiper over villreinflokken og reinsdyr så nediset at øynene er som svarte hull i en maske av snø. Hvordan får man tatt slike fantastiske bilder? Jo, man får villreinen til å ta bildene selv. Se den utrolige filmen øverst i artikkelen. (Filmen er uten lyd)

I 2011 ble ni villreinsimler utstyrt med GPS-halsbånd påmonert høyoppløselig kamera. Nå har ikke reinen gått på skole for å ta gode bilder, så at det ble filmet mye opp ned og at mesteparten av de 140.000 bildene ble av pels, pels og pels, var noe man måtte regne med. Innimellom dukket det nemlig opp fantastiske bilder og dokumentasjon på villreinens liv oppe på vidda.

I 50.000 år har mennesker og villrein levd i en tett relasjon med hverandre. I titusenvis av år sørget disse flotte dyra for at menneskene i vår del av verden kunne overlevde og bringe slekten videre. I dag er Norge det eneste landet i Europa som enda har villrein i fjellene og arten er både en levende kilde til kunnskap om klimaendringer og menneskets utviklingshistorie.

Olav Strand og Frid Kvalpskarmo Hansen har vært med på GPS-programmet fra starten av og sammen står de bak boken "Midt i flokken" (Kom forlag). For det er nemlig så tett inn på villreinen man kommer. Filmen i denne artikkelen er hentet fra kameranene til noen av simlene, bildene er hentet fra kameraer båret av andre simler.

Bildene viser hvordan dyrene trykker seg sammen på sommeren for å holde varmen unna. Vi kan se hudbremslarvene som tydelige kuler under huden på mange av reinsdyrene.

Fra kalvingen ser vi hvordan villreinkalver kommer til verden, noen klarer den barske virkeligheten, andre bukker under og dør. Simlene spiser opp både morkake og fosterhinne for å unngå i tiltrekke seg rovdyr.

Bildene fra prosjektet som er med i boka ledsages av historiene til en villreinforsker som hele sitt liv har jaktet på følelsen av det å være midt i flokken. En ting er at bildene gir oss den følelesen, men boka beskriver også en hendelse der forskerne ikke passet nok på og plutselig uforvarende befinner seg midt i flokken.

Olav Strand har studert biologi ved Universitet i Trondheim og jobbet som forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). Han har arbeidet med arter som lever i fjellet, først fjellrev, seinere villrein. Han har publisert cirka 200 artikler, både vitenskapelige og populærvitenskapelige i nasjonale og internasjonale tidsskrifter, rapportserier og bøker.

Frid Kvalpskarmo Hansen er utdannet journalist og har jobbet som reporter i NRK i flere år. Hun har jobbet med forskningsformidling ved NINA og skrevet for nettmagasinet Harvest.

Opdalingen har fått tilgang til både bilder og film fra prosjektet som du kan se i denne artikkelen.

Artikkeltags