Mere nedbør

Publisert 16.08.2010 14:54
Mye snø i vinter og bra med regn i sommer. Slik skal det bli,- og mere til i åra frametter.
Årsnedbøren i deler av Norge har økt med nesten 20 prosent fra 1900 og fram til i dag. Fram mot år 2100 vil vi oppleve en ytterligere økning i gjennomsnittlig årsnedbør. Utviklingen har stor betydning for samfunnsplanleggingen. Les tallene for Dovre/Nord Østerdal her.

NOU- Klimatilpassing, 01.10.2009


Utgangspunktet for framskrivningene av nedbørsmengde er gjennomsnittlig årsnedbør i den såkalte normalperioden, som omfatter årene 1961 til 1990. Gjennom de siste 20 årene er det bare tre år der årsnedbøren i Norge har vært lavere enn en gjennomsnittet for normalperioden. I perioden 1900 til 1920 hadde derimot alle årene en årsnedbør som lå undeDeler av nedbørøkningen de siste tiårene har sammenheng med naturlige variasjoner i atmosfæresirkulasjonen. Dette kan likevel ikke forklare hele den observerte nedbørøkningen (Benestad og Hanssen-Bauer 2009).

I rapporten Klima i Norge 2100 er det norske fastlandet delt inn i 13 nedbørregioner, der Dovre/Nord Østerdal er region 7. Inndelingen er hensiktmessig fordi langtidsutviklingen av nedbør er relativt lik innen hver enkelt region. Region Dovre og Nord Østerdal omfatter de nordlige delene av Hedmark og Oppland.

Nedbørøkningen på Sør-Vestlandet vil bli størst i vintermånedene. Den mest alvorlige framskrivningen anslår en økning på 27,4 prosent innen 2050 og 50,2 prosent fram mot år 2100, målt mot gjennomsnittet for normalperioden 1961 til 1990. Nedbørøkningen vil bli minst om sommeren. Den mest alvorlige og den midlere framskrivingen anslår en økning på henholdsvis 7,6 og 3,9 prosent innen 2050, og 14 og 7,1 prosent fram mot år 2100. Den minst alvorlige framskrivingen anslår en moderat reduksjon av nedbørmengden gjennom hele århundret.

Bilde av nedbørsgrafer
   
Bilde av sommersnedbør

   

Bilde av untitledI rapporten er nedbørframskrivingene for Sogn og Nordhordland også presentert i tabell (forkortelsene i rad 2, sesong, betegner måneder):
Bilde av nedbørstabell
Klima i Norge 2100

Meteorologisk institutt, Bjerknessenteret, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Havforskningsinstituttet og Nansensenteret for miljø og fjernmåling har levert rapporten på oppdrag fra NOU-Klimatilpassing.

NOU-Klimatilpassing vil bruke rapporten som underlag for sin vurdering av hvilke klimatilpasningstiltak ulike deler av Norge vil ha behov for framover.


Rapporten "Klima i Norge 2100" omfatter temaene atmosfæreklima; havklima, inkludert sjøis; hydrologiske forhold, inkludert flom og permafrost og skredforhold.

Rapporten er basert på publisert materiale. Mye av de lokale og regionale analyse-og modellresultatene er kun publisert i forskningsrapporter. Årsaken er at resultater av slike undersøkelser stort sett er av interesse for et begrenset publikum. Alle metodebeskrivelser er publisert i internasjonale tidsskrifter med fagfellevurdering.

Bilde av årsnedbør