Lefsebakst

Publisert 01.12.2010 09:09
Lefsebakst
Lefser er en gammel høytidskost i Sollia. Før fantes det takke på mange, ja de fleste garder, og om høsten var det en lang bakesesong. Mange bakte sjøl, men det var også bakstkuller som tok på seg bakst og som gikk gardimellom med bakst av flatbrød, lefse og biteti med avletter, skrivarbrød, rømbrød, mjølktynnkake og sirupstynnkake. Krumkaker, sirupssniper, smultringer, berlinerkranser, goro og ingefærnøtter var andre kaker som gjerne var å finne på kakefatet ved juletider.
 
IBilde av Hanna Haugen (1892-1969) (Nyhus) dag er det lefsa som et tema. Hver grend hadde gjerne sin eller sine bakstkuller. Ved Atnbrua var Nyhusjentene kjent for å være dyktige. Både Hanna og Gunhild hadde en lang sesong som slaktekoner og bakstkuller når høsten kom. Amalie Kulstad og Aslaug Tangen tok sin tørn i Øverdalen og Thea Myhre i Ytterdalen.
 
Det var flere typer lefse, til dels svært forskjellig, f.eks. stivlefse, tjukklefse, potetlefse og mjuklefse (grynmjølslefse). Noen sverger til potetlefse som det beste, andre velger lefse basert på mjøl som sin favoritt. Det kunne være stor forskjell på lefsene med hensyn tilinnhold, hvor tjukk eller tynn og Bilde av Gunhild Haugen (1877–1960). Nyhus, bygde Solheim (1910)hvor godt stekt den var.
 
Mjuk lefse av mjøl
1 l saup (kjernemjølka etter kinning), like deler fint byggmjøl (grynmjøl) og fint rugmjøl. Bruk fint rugmjøl til utbakingen.
 
Kok opp kjernemjølka mens du visper hele tida. Ha i byggmjøl til det blir som en vanlig grøt. Avkjøl grøten helt. Lag den helst dagen før den skal brukes, dekk den til og la den stå kjølig.
 
Bilde av lefseleiv foto BBNår du skal bake lager du deigen ferdig. Da må du ha i rugmjølet og elte deigen slik at den blir så mjuk og føyelig som mulig - du må kunne legge et utbakingsemne dobbelt uten at det sprekker. Noen liker å lage kjevlingsemner av deigen før utbakingen, andre tar en passende porsjon deig etter hvert, gjør den rund og presser emnet ut til en tjukk flat leiv. Den kjevles ut, gjerne til små, ikke for tynne lefser. De stekes raskt på varm takke, ellers blir den lett hard og tørr. Fyres takka med ved skal den være jevnt varm helt ut til kantene.
 Bilde av lefsebakst fotoBB
Når lefsa er ferdigstekt, brettes den i to eller fire og legges inn i et klede for å avkjøles. Dampen slår da inn i lefsa og hjelper til med å holde den mjuk. Når lefsene er noe avkjølet legges de oppå hverandre i stabler. En riktig stekt lefse har lysebrune flekker på begge sider, er mjuk, føyelig og nærmest mør å tygge. Avkjøles lefsa uten klede blir den tørr og må dynkes lett før den skal brukes.
 
 BB