Kobbersmeder i Sollia

Publisert 23.04.2013 00:09
Kobberkjele, trolig laget av reisende kobbersmeder her i Sollia
Bondeantikvitet annonseres gjerne gamle kaffekjeler, kobbersåer og bukjeler som. Det er nok riktig at dette var husgeråd som ble brukt av bondebefolkningen. Men det var normalt ikke bønder som lagde og vedlikeholdt kobberting.
 
I Sollia var det reisende handverkere som solgte varene direkte fra vogn eller slede. Noen av dem hadde spesialisert seg på å arbeide med blikk av kobber og jern. Kobbergjenstandene hadde høyest status og ble regelmessig brukt i husholdningen og produksjonen på garden. De fleste kjenner kaffekjelen der konstruksjonen knapt har endret seg på 100 år. En eldre modell, kaffepotta på tre ben, var laget for bruk i åpen grue eller åre, se bildet. Kaffepotta kombinerte smedarbeid i jern med driving av kobberplater og sammenlodding av kjeledelen. Såer og bukjeler trengte man sjelden, det var bestillingsvare ett år for levering det neste.
 
Før kobberkjeler kan kan brukes til matlaging må de fortinnes på innsiden. Det er en egen ferdighet å utføre det raskt og med et godt resultat. Fortinningen skal være heldekkende og jevn. På de fleste gardene i Sollia var det før i tida behov for bistand av fagfolk på området. De kom årsikkert med vogna og familien. På alle kobbergjenstander som skulle brukes til mat, måtte fortinningen holdes vedlike. Det skjedde på stedet ved at kobbersmeden brukte bålvarmen og smeltet en passende mengde tinn inne i kjelen. Den ble så dreid rundt til tinn var jevnt fordelt over det hele. Større kjeler ble rullet på bakken.
 
Når det nye Fossehuset åpnes under Fossedagene til høsten skal vi ha en utstilling av bilder om de reisendeog produkter fra de reisendes handverk - hvem har slike ting?
BB